Opere ale unor artişti români, în valoare de aproape 100.000 de euro, au fost achiziţionate pentru completarea colecţiei de artă modernă a Parlamentului European, ele urmând să fie expuse în instituţiile PE, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a vernisat, la Bruxelles, expoziţia lucrărilor de artă contemporană achiziţionate de legislativul european din România şi Bulgaria pentru completarea colecţiei de artă contemporană din statele membre UE.

Artiştii români ale căror lucrări de artă au fost selectate sunt: Ioana Bătrânu, Horia Bernea, Geta Brătescu, Daniela Chirion, Florin Ciubotaru, Suzana Dan, Sorin Dumitrescu, Daniela Făiniş, Stela Lie, Valeriu Mladin, Gili Mocanu, Teodor Moraru, Mihai Ţopescu.

Selecţia artiştilor a fost efectuată de Parlamentul European pe baza propunerilor Muzeului Naţional de Arta Contemporană, Muzeului Naţional Cotroceni, Institutului Cultural Român, Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Universităţii de Artă. Lucrările au fost achiziţionate în 2011 pentru suma totală de 99.100 de euro.

Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 14 octombrie, după care lucrările vor fi expuse, alături de celelalte lucrări din colecţie, în clădirile Parlamentului European din Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg.

La vernisajul expoziţiei au participat chestorul PE responsabil cu probleme culturale şi artistice, Lidia Geringer de Oedenberg, artişti români şi bulgari ale căror lucrări au fost achiziţionate pentru colecţia de artă a Parlamentului European, membri ai Parlamentului European, oficiali ai Reprezentanţelor României şi Bulgariei pe lângă Uniunea Europeană.

Achiziţia şi expunerea unor lucrări de artă contemporană în scopul promovării realizărilor culturale din statele membre ale Uniunii Europene a fost o iniţiativă a preşedintelui primului Parlament European ales prin vot direct, Simone Veil. Colecţia de artă contemporană a Parlamentului European care numără, după achiziţia lucrărilor din România şi Bulgaria, 383 de lucrări, este acum completă.