SOUNDCZECH

Soundczech este numele festivalului de muzică contemporană cehă, organizat de către Centrul Ceh în luna octombrie, în trei orașe din țară: București, Cluj, Sibiu. Cuprinde 10 concerte și 8 formații diferite, cu stiluri ce pornesc de la jazz clasic, mergând apoi spre zonele mai experimentale ale muzicii electronice, electrofolkului, nu-jazzului,

Proba de sunet pentru întreg festivalul se face miercuri 3 octombrie, în grădina Green Hours, pentru unul din ultimele concerte în aer liber din acest an, iar cei care își vor proba instrumentele sunt Vertigo Quinteto trupă de tineri muzicieni, cei mai mulți dintre ei absolvenți ai Conservatorului de jazz al lui Jaroslav Ježek din Praga. Cântă un jazz modern influențat de muzica clasicilor Thelonious Monk, Miles Davis, Ornette Coleman, dar și de trupe ca Radiohead sau Bjork. În concerte Vertigo Quintet cântă alături de Dorota Barová, care alătură celor cinci instrumente un violoncel și vocea ei „velvet alto”.

Dorota Barová se va întoarce în București la două săptămâni după concert, de data aceasta cu formația Tara Fuki, formată de două violoncele și voci, care crează o muzică plină de spirit, dinamică și unică în combinația dintre ritmuri definite și improvizația elaborată pornind de la ele.

Fără îndoială, capul de afiș al festivalului e împărțit de două trupe: Floex și Dva. Pe Dva i-ați putut asculta acum doi ani, când au cântat în Green Hours și în clubul Tago Mago, în turneul de promovare a albumului HU. Dva este o trupa creativă și trăsnită care cantă în limbi inexistente, pentru radiouri inexistente, amestecând sunetele produse de chitară, banjo, looping, kitchen beatbox, clarinet, saxofon, instrumente de suflat, “midi controler” și alte jucării. Jurnaliștii de muzică, au poreclit DVA, drept ”inclasificabilii”, fiind considerați un adevărat fenomen pe scena alternativă din Republica Cehă.

Concertul Dva din București și Cluj va fi deschis de Fiordmoss – unii din cei mai apreciați nou-veniți pe scena muzicii independente din Cehia, stilul cărora a fost definit ca psych-folk sau electrofolk de ispirație nordică.

Floex este un talentat tânăr compozitor, muzician și artist grafic, cel mai cunoscut musician și compositor ceh contemporan al momentului. Din copilărie a învățat să cânte la clarinet, acesta devenind un instrument cheie pentru muzica lui. Cunoscut mai ales pentru Zorya, cel mai profund album al artistului, care explorează muzica acustică (mai ales minimalism clasic) și muzica electronică contemporană, adâncă, subconștientă, cu atmosferă nocturnă, dar și pentru colaborarea cu Amanita Design la sountrack-ul jocurilor Samorost 2 și Machinarium.

În deschiderea concertului Floex din București vor cânta Lesní zvěř – o trupă din Brno, care cântă un amestec energetic de nu-jazz, acustic drum’n’bass și muzică psihedelică – iar după concert artiștii locali Herne și Village AV pregătesc un performance audio-video în care fiecare piesă o să fie ilustrată de un clip care să îi complementeze mood-ul.

Pe un fundal sinestezic, de muzică vizuală, creat de cei de la Mamapapa Banda, scenografii de la DAMU vor interveni în spațiul din Dianei 4, experimentând cu instalații de sunet și alte jucării, în încheierea primei ediții SOUNDCZECH.

 

 

 

Programul complet al concertelor:

 

București

 

Vertigo Quintet / 3 octombrie / 20:00 / Green Hours

Floex + Lesní zvěř / 13 octombrie / 21:00 / Clubul Țăranului

Tara Fuki / 17 octombrie / 21:00 / Green Hours

Dva + Fiordmoss / 20 octombrie / 21:00 / Clubul Țăranului

Mamapapa Banda + DAMU Intervention / 31 octombrie / 17:00 – 00:00 / Dianei Patru

 

Cluj

 

Floex / 12 octombrie / 21:00 / Fabrica de Pensule, Cluj

Dva + Fiordmoss / 22 octombrie / 21:00 / Fabrica de Pensule, Cluj

Sibiu

 

Vertigo Quintet / 4 octombrie / 21:00 / Atrium, Sibiu

Floex / 15 octombrie/ Astra Film Festival
Dva / 19 octombrie / Astra Film Festival
Un eveniment organizat de Centrul Ceh.

Partener principal: Staropramen

Cu sprijinul Ambasadei Cehiei in Romania.

Parteneri media: 24FUN, Radio România Culltural, BeWhere, Modernism, SUB 25, PORT.ro.

 

Mai multe detalii pe www.czech-it.ro

Fb event: http://www.facebook.com/events/368615319884057/?fref=ts