Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal / OFFICE EXHIBITIONS – summer edition

Dolores Bouckaert & Hans Bryssinck – private / public life, my light is yours

26 august – 12 septembrie 2010

vernisaj, joi, 26 august, orele 17.00

Sibiu, str. Tribunei, nr. 6

orar de vizitare: luni – vineri, 12.00 – 16.00

Etty Hillesum – scriitorii – timpul – muzica – mănăstirea – supa – cuvintele – performerii – sentimentele – aşteptările. Acestea sunt codurile verbale care compun experienţa de 4 săptămâni a lui Dolores Bouckaert în România. Pornind de la jurnalul şi scrisorile lui Etty Hillesum, Dolores Bouckaert a locuit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus din judeţul Braşov, unde a adoptat regimul de viaţă al călugărilor, cu momentele de rugăciune matinale, perioadele lungi de plimbare şi meditaţie sau servitul mesei la comun. În paralel, Dolores a pătruns şi în părţile mai puţin vizibile ale mănăstirii, a realizat interviuri cu călugării, a discutat în contradictoriu cu ei, a dezbătut problematica femeii în societatea actuală, libertatea de gândire şi de expresie, limitele sistemelor actuale. În cele 4 săptămâni, 10 scriitori, performeri, artişti şi curatori i-au trimis artistei scrisori care aveau ca punct de plecare jurnalele lui Etty Hillesum.

Dolores Bouckaert va prezenta în Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, la secţiunea OFFICE EXHIBITIONS scrisorile primite, desenele şi înregistrările audio pe care le-a realizat la mănăstire, alături de o convorbire skype cu Hans Bryssinck, care se află la o mănăstire new-age în  S.U.A.

Meniul zilei: supă rece de roşii şi ciocolată neagră

Etty Hillesum (15 ianuarie1914, Middelburg, Olanda – 30 noiembrie 1943, Auschwitz, Polonia) a fost o tânără de origine ebraică a cărei scrisori şi jurnale realizate între 1941 şi 1943 descriu viaţa în Amsterdam sub ocupaţia germană. Au fost publicate în 1981, iar în 1983 au fost traduse în engleză.

Dolores Bouckaert (1976, Ghent). Trăieşte şi lucrează în Ghent. Versatilitatea artistică a lui Dolores Bouckaert se reflectă în lucrările video, film, teatru, performanţă sau fotografie. Lucrează cu o structură vizuală complexă, care investighează în principal relaţia dintre sine şi celălalt. Teme ca frumuseţea, intimitatea, durerea, melancolia şi singurătatea sunt puse adesea în discuţie în lucrările ei.

Hans Bryssinck este un perfoemer, regizor şi creator. Trăieşte şi lucrează la Bruxelles. Hans Bryssinck a absolvit Academia de Artă din Ghent şi DasArts din Amsterdam. În 2001, a început să lucreze împreună cu Diederik Peeters la o serie de performanţe şi instalaţii. A mai colaborat cu Danai Anesiadou, Antonia Baehr, Dolores Bouckaert şi Christoph Hefti.

Proiect susţinut de Beursschouwburg BXL, Vooruit Gent, Campo Gent,Galery Jan Dhaese, Gent, Margarita productions, Helga Duchamps, Anca Mihuleţ, Ciprian Meţiu.

Image credit: Dolores Bouckaert, courtesy the artist