booty Looting, cel mai recent spectacol al companiei ULTIMA VEZ, îl readuce la București pe Wim Vandekeybus, unul din cei mai importanți artiști europeni din ultimii 25 de ani.

A sosit momentul unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. eXplore dance festival prezintă, în premieră în România, booty Looting, cel mai recent spectacol al faimoasei companii de dans, Ultima Vez, la numai câteva luni de la răsunatorul succes al premierei din cadrul Bienalei de la Veneția, și reprezentațiile ulterioare din Praga și Viena.

Pregătiți-vă să fiți catapultați într-un mix fascinant de mișcare, muzică, teatru și fotografie în datele de 2, 3 și 4 octombrie, de la ora 20.00, la un spectacol care îi va face pe mulți să exprime cu greu în cuvinte energia dansului. La WASP (str. Ion Minulescu, 67-93, București).

Compania belgiană Ultima Vez împlinește anul acesta 25 de ani de la înființare, iar fondatorul său, coregraful și regizorul Wim Vandekeybus, vede acest moment ca pe o ocazie de a privi la ce îi așteaptă de acum înainte.

Wim Vandekeybus spune despre booty Looting, ultima lui producție, că este o experiență foarte personală. Departe de a fi un feel-good play, cere foarte mult din partea publicului. Pe scenă sunt 8 artiști: 6 performeri, muzicianul Elko Blijweert și fotograful Danny Willems. Fotograful contribuie la distorsionarea memoriei. Fascinat de puterea generată de fotografie, Wim Vandekeybus declară că aceasta adaugă întoteauna ceva, transformă sau omite, și înșeală privitorul. Danny Willems fotografiază în timp real pe scenă iar rezultatele sunt proiectate pe un ecran de mari dimensiuni. În acest mod, publicul poate urmări atât procesul real, cât și ficțiunea: rareori ceea ce se întâmplă pe scenă coincide cu imaginea de pe ecran. Fotografia poate crea sau modifica amintiri.

 

Wim Vandekeybus se reîntoarce la București după succesul cu Monkey Sandwich din 2010, prezentat în cadrul eXplore dance festival #5.

Cel mai recent spectacol al companiei, booty Looting, combină diferite medii într-un întreg autentic și coerent, demonstrând faptul ca Wim Vandekeybus rămâne una dintre cele mai importante voci în dansul contemporan, testând de fiecare dată limitele a ceea ce publicul se așteaptă de la un spectacol de dans.

booty Looting promite a fi spectacolul care va marca ediția a 7-a eXplore dance festival, și, cu siguranță, rămâne evenimentul anului în artele spectacolului.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Ce mai putem vedea în săptămâna 2 – 7 octombrie 2012 la eXplore dance festival

 

MUSEUM OF HYGIENE (45’) / IVA SVESHTAROVA & WILLY PRAGER (BG/DE) / 02.10.2012 / 19:00 / WASP

Simulând rolul curatorilor într-un muzeu fictiv, Iva Sveshtarova și Willy Prager selectează piese din domeniul performance-ului, artelor vizuale și wrestling-ului, care a servit drept tehnică de antrenare și formare a indivizilor din cele mai vechi timpuri. La rândul lui, termenul „igienă” sugerează control, disciplină și ordine, precum și iluzia unei „minți sănătoase în corp sănătos”. Cu toate acestea, Museum of Hygiene  inversează optica și sabotează conceptul de igienă. O interacțiune tensionată între două corpuri ale căror acțiuni merg dincolo de regula „curățeniei”: ei produc și își opun forțele…până la epuizare.

Iva Sveshtarova si Willy Prager, co-fondatori ai Brainstorm Project locuiesc în prezent în Germania și Bulgaria. Cei doi sunt organizatori ai Festivalului International Antistatic, ce se desfășoară în fiecare an, la început de aprilie, la Sofia.

 

EXERCISE FOR CHOREOGRAPHY OF ATTENTION ”POINT OF NO RETURN” (40-50′) / DALIJA AĆIN THELANDER (RS) / 3 & 4.10.2012 / 19:00 / WASP

Spectacol pentru maxim 60 de spectatori/reprezentație.

Exercise for Choreography of Attention ‘Point of no Return’ este o lucrare comună care își propune să contribuie la generarea unei practici coregrafice extinse. Pentru aceasta, artiștii au transpus rolurile dansatorului-coregraf într-un decor unde coregraful a creat cadre din care un artist vizual a creat materialul. Coregrafia a fost compusă treptat, prin editarea colectivă a materialului. În etapa finală, designul grafic și layout-ul au fost interpretate pe baza indicațiilor coregrafului.

Dalija Acin este co-fondator al Station-Service for Contemporary Dance în Belgrad și al rețelei Nomad Dance Academy. În 2011 a câștigat prima ediție a Prix Jardin d’Europe, în cadrul ImPulsTanz Vienna International Dance Festival.

 

OUT OF ANY PRESENT (48′) / SOFIA DIAS & VÍTOR RORIZ (PT) / 06.10.2012 / 19:00 / WASP

Trebuie să plecăm. Să ieșim afară și să găsim materie. Să căutăm ce e în afară, în afara spațiului geografic. Spectacolul nu este povestirea unei călătorii sau a unei emigrări ca reacție la ratările din prezent. Mișcarea se petrece în alt mod. Este vorba despre generarea unei distanțe care aduce după sine o analiză și permite unor fragmente presupuse incompatibile să fie colectate și așezate astfel încât să se potrivească; astfel, ele produc structuri neobișnuite, improbabile, ce tind, inevitabil, spre multiplicitate.

Sofia Dias si Vitor Roriz au câștigat în 2011 Prix Jardin d’Europe, în cadrul eXplore dance festival #6, la București. Ulterior au fost invitați la importante festivaluri din Europa precum Springdance/Utrecht și Tanz im August/Berlin.

 

WHITE NOISE (60′) / HOUSE OF BERTHA DANCE COLLECTIVE (BE/RO) / 07.10.2012 / 19:00 / WASP

Spectacolul White Noise are loc într-un peisaj în continuă schimbare, în care scenografia minimalistă își schimbă continuu forma și funcția, la fel ca și obiectivele pe care performerii și le propun. Aceștia încearcă să formeze pe scenă o micro-societate care să trăiască rezultatele pe care comunicarea sau lipsa acesteia le produc, precum și impactul pe care comunicarea îl are asupra a cine sunt și cum sunt percepuți.

Colectivul House of Bertha din Bruxelles se află pentru prima dată în România. Prezența lor la București este totodată o bună ocazie de-a îl descoperi pe Beniamin Boar, unul din cei mai interesanți dansatori și coregrafi români ai tinerei generații, stabilit în Belgia.

 

forskning / research (75′) / INGRID COGNE & JULIEN OCHALA (FR/SE) / 07.10.2012 / 20:00 / WASP

 

Pe scenă se află un coregraf și un specialist în neurofiziologie, care împreună produc o serie de lucrări, o colaborare intitulată forskning (cercetare). Cei doi prezintă două spectacole în care pun sub semnul întrebării noțiunile de mișcare și imobilitate din perspectiva disciplinei și proceselor proprii fiecăruia: artă versus știință.

De origine franceză, cei doi artiști sunt în prezent stabiliți în Stockholm. Proiectul lor reprezintă rezultatul unei colaborări inedite între un artist și un om de știință.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Informații și rezervări bilete: [email protected]

Biletele vor fi puse în vânzare cu 1h înainte de începerea spectacolelor.
BILET EXPLORE DANCE FESTIVAL: 10 RON/SPECTACOL; 15 RON/ZI
BILET SPECTACOL BOOTY LOOTING/ ULTIMA VEZ: 20 RON
BILET PLATFORMA: 10 RON/SPECTACOL; 20 RON/ZI

Powered by: 4CULTURE & WASP – WORKING ART SPACE & PRODUCTION (Str. Ion Minulescu, nr. 67-93, sector 3, punct de reper Fabrica Flaros, metrou Timpuri Noi)

Proiect finanțat de: PROGRAMUL CULTURA al UNIUNII EUROPENE, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Administrația Fondului Cultural Național, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului București, Centrul Național al Dansului București

Cu sprijinul: Ambasada Statelor Unite la București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Norvegiei în România, Goethe-Institut, Ambasada Portugaliei în România, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso”, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei, Cinedans – International Dance on Screen Festival

Parteneri media: Radio Guerrilla, 24FUN, Cocor Media Channel, VICE, Decât o Revistă, zeppelin, TATAIA, BeWhere!

Parteneri media on-line: Modernism.ro, artclue.net, Metropotam.ro, Liternet.ro, Hipmag.ro, FEEDER.ro, kitebike.ro, VeiozaArte.ro, gingergroup.ro, Sub25.ro, VandalList.ro, ArtActMagazine.ro, igloo.ro, Alternativ.ro, webcultura.ro, filmreporter.ro, orasulm.eu, studentie.ro, hotcity.ro

*Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicație (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului iar Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.