Resedinta de artisti – atelier de creatie Soleil de l’Est, la Château de Trousse-Barrière, 45250 Briare, France. Editia anului 2012.

text si fotografii: Michel Gavaza, Soleil de l’Est

Asociatia Culturala Internationala Soleil de l’Est din Franta, a deschis în 2001, si de atunci conduce anual un atelier de creatie – resedinta da artisti, sau « tabara » în limbajul românesc arhi cunoscut dinainte si de dupa 1990, în favoarea pictorilor din tarile din Europa de Est, mai precis din fostele tari fratesti. Pictorii invitati sunt în principal din România, dar si din Rusia, Polonia, Moldova, Bulgaria, Ungaria si chiar din Kirghizstan, stat independent în Asia Centrala, ex republica a URSS. Pâna în prezent resedinta de artisti – atelier de creatie Soleil de l’Est, a invitat si gazduit în Franta un numar de 127 pictori din tarile mentionate.

Chiar daca de mai multi ani frontierele au disparut, iar populatiile pot circula oricum vor ele, pe toate directiile europene, în privinta artelor, sunt înca de rezolvat o multitudine de chestiuni de ordin logistic, structural si îndeosebi financiar, pentru ca artistii din Est sa fie si ei prezenti la marea confruntare mondiala, cu toti si cu toate, de unde se stabilesc continuu irerarhiile si cotatiile.

Arta ca sa fie cunoascta trebuie sa circule. Ori a noastra pâna în ’90 a fost oprita sa iasa afara, de frica sa nu fie furata de capitalismul atroce. Indeosebi în România acest fenomen « de salvare a patrimoniului national » s-a facut cu mare exces de zel, si astfel nu am iesit afara, si astfel nu suntem cunoscuti. Daca ne uitam în dictionarul Akoun, biblia de capatâi a galeristilor si a celor ce sunt implicati în managementul de arta în Franta, vom constata ce din cele 80.000 (editia 2012) nume si cotatii de artisti din toate timpurile si tarile, români vom gasi circa 50, polonezi si unguri câteva sute, iar rusi câteva mii. Cum asa, cei din tarile fratesti mentionate sunt stiuti în lume, iar ai nostri aproape deloc. Oare care sa fie misterul ? Caci cu totii au avut acces la masa întinsa a consacrarii europene si mondiale. Raspunsul nu e greu de gasit : si în acest domeniu, ca si în altele, diriguitorii culturii din tara noastra, dinainte de 1990, au fost « mai catolici decât papa ». Pur si simplu pictorilor români li s-a interzis sa iasa în lume. In afara de pictorii oficiali, cu aprobari si proptele de sus, pe expozitii tematice, pe linia realismului critic sovietic socialist, nimeni nu avea voie sa arate lumii creatia picturala româna, cea iesita din normele impuse. Cei câtiva ce au riscat libertatea lor si s-au aventurat în lumea libera, se afla acum pe culme. Din pacate sunt foarte putini …

Este bine de stiut ca portile culturale ale Frantei au fost mereu deschise, si înca de foarte mult timp, pentru artisti, creatori de « toute sorte » si din toata lumea. Asta a fost si este Franta dintotdeauna. Unii au venit sa-si încerce norocul, sa creeze la umbra bisericii Sacre Cœur din Montmartre, altii si-au ars aripile la lampa, iar altii au ajuns la consacrare. Franta a oferit, si va oferi atât timp cât ea va exista, sansa creatorilor din orice tara a lumii, de a se produce, de a se afirma, de a se consacra. Toti marii giganti ai picturii si în general ai artelor, din Est sau Vest, au creat si gasit consacrarea în Franta. Incepând cu Marc Chagall, Chaïm Soutin, Brâncusi al nostru, si terminând (un fel de a zice, caci actiunea continua !) cu Juan Miro, Pablo Picasso, Salvador Dali, cu totii au devenit « mari » în Franta !! Lista nu este limitativa.

Fata de mica noastra cutuma, precum ca e excellent si bun numai ce vine de dincolo de Atlantic, hai fie si din Occidentul european, iar din alte directii noi nu prea vrem sa deschidem usa, ei bine, Franta are acest dar al lipsei de prejudecati si de discriminare pe tarâm artistic. Pe bune si pe reale !! Umanitatea are astfel de câstigat. Poate ca ar fi cazul ca si la noi în tara, lucrurile sa fie privite si din alte directii, nu umai din spre Vest. Mai sunt si alte puncte cardinale. Pentru aceasta ar trebui sa avem « deschidere ». Din fericire unii o au, dar din pacate acestia sunt foarte putini. Posibil ca cei ce detin cheile înca nu sunt determinati sa o aibe. Nu face nimic, viitorul este deschis în fata, dar totusi timpul trece. Daca ai pierdut trenul, nu e bine.

Totusi, privind situatia actuala cu încredere si optimism, lucrurile nu sunt chiar atât de negre. In ultimii ani oportunitati culturale din tari îndepartate, cu important potential financiar, au atras atentia sferelor de management artistic din Europa si SUA, fapt ce s-a materializat în organizare de târguri, expozitii, saloane, etc. Evident este vorba ne noile puteri « emergente » precum China, tarile arabe si Moscova. Pictori si curatori din tara noastra au reprezentat cu succes pictura contemporana româna si pe aceste îndepartate meridiane. Vechiul dicton precum ce « jocurile în arta se fac în Franta » a cazut partial în desuetitudine. Totusi, Franta, cu patrimoniul si traditiile sale, este mereu pilierul rotativ ce atrage centripet valori artistice din toate timpurile.

Pe acest fundal pluriconjunctural, apare si Soleil de l’Est, care dupa 18 ani de activitate în domeniul promovarii în tari din Uniunea Europeana a picturii contemporane române, are un cuvânt de spus. Prin activitatile sale, pentru cei ce cunosc, Soleil de l’Est contribuie la crearea marii Europe culturale de mâine, puternica si unita, de la Atlantic pâna la Urali. Aceasta este deviza de actualitate a asociatiei Soleil de l’Est.

Asociatia Soleil de l’Est, a fost creata în anul 1994, de o mâna de entuziasti benevoli, cu obiectivul futurist de a ajuta oamenii sa se înteleaga mai bine prin cultura. Ea prezenta în Occident o parte din cultura tarilor din Europa de Est, prioritar din România, în particular segmentul de pictura contemporana. Determinarea noastra specifica este de natura spirituala si nationala : prezentam aspecte pozitive din cultura româneasca în tari europene de mare traditie culturala, pentru ca astfel aprecierea si consideratia la adresa tarii noastre sa fie cea justa.

La momentul actual, Soleil de l’Est, are la activul sau organizarea a peste 90 expozitii de pictura în Franta si Olanda, în prestigioase locatii, editarea unui numar de opt titluri de carte, din care albumul de sinteza « Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est entre 1990 – 2008 » si conduce o resedinta de artisti, demarata în anul 2001, în favoarea pictorilor români în localitatile Briare, pe Valea Loarei, si Collioure capitala mondiala a fovismului, la Mediterana, la care au fost gazduiti pâna în prezent o pleiada de calitate de artisti pictori din Est, din care majoritatea români.

Ultima mare actiune de exceptionala importanta a fost organizarea primei editii a Salonului de pictura România Contemporana, la Cité internationale des Arts, Paris, în parteneriat cu Ambasada României din Franta si cu Primaria Paris. Am prezentat opera unui grup de 52 pictori români consacrati si apreciati în tarile de domiciliu, rezidenti în Franta, Germania, Belgia, Italia, Spania si România, cu un numar total de 160 lucrari. A fost cea mai importanta prezenta a picturii române din toate timpurile în Franta, caci înainte de 1990 asa ceva era de neconceput, iar dupa 1990 structurile existente nu au condus la o asemenea actiune. Noi am reusit, cu sustinerea Ambasadei, sa luam aceasta responsabilitate. In final a fost o remarcabila prezenta culturala româna în capitala Frantei.

Revenind la resedinta de artisti, si facând un bilant al activitatilor realizate pe acest tarâm, constatam importanta deosebita ca pictori din România sa fie prezenti în Franta. Se asigura astfel, prin toate manifestarile culturale conduse de Soleil de l’Est, o prezenta continua si calitativa a unor valori culturale românesti, în aceasta tara focar de cultura, fapt ce conduce la o mai reala întelegere a caracteristicilor natiei române.

Ajunge cu defaimarile generate de o anumita mass media tendentionista de la rubrica fapt divers, care a aratat cu lux de amanunte si cu exagareri « rautatile » produse în Franta, si în alta tari, de catre o mica parte din imigratia venita din Est, în speta populatia de romi. Acesti domni jurnalisti vad paiul din ochiul vecinului, dar nu vad bârna din ochiul propriu.

Evident, noi românii avem ce arata lumii pe linie culturala : bogatie si traditie, radacini din antichitatea daco romana, din lumea bizantina, dar si creatie contemporana atasata noilor orientari artistice. Numai ca nu prea are cine sa o prezinte la adevarata ei valoare si pondere !!!! Structurile existente nu fac fata, si posibil ca unele din ele nu sunt prea motivate. In lumea occidentala, în Franta spre ex, statul a atras NGO în parteneriate bine puse la punct, pentru ca acestea sa completeze ceeace organizatiile oficiale nu reusesc sa faca. La noi, nici vorba de o asa ceva !!!

Din proprie initiativa si fara sa o roage cineva, cu mijloacele de bord si cu multa convingere, asociatia Soleil de l’Est, contribuie activ la promovarea în Franta a unei particele din aceasta vasta si bogata cultura româna. Este o picatura de apa în ocean, facuta cu meticulozitate si determinare. Ce bine ar fi pentru România, sa fie cât mai multe picaturi !!!

Capitolul cel mai spectaculos al activitatilor asociatiei Soleil de l’Est, este fara doar si poate, participarea pictorilor la resedinta de artisti. In perioada de primavara resedinta are loc la castelul de Trousse-Barrière, pe raza localitatii 45250 Briare, în departamentul Loiret, capitala fiind bine cunoscutul oras Orléans. Briare se afla pe malul Loarei, fluviu înscris în patrimoniul mondial UNESCO, la circa 80 km amonte fata de Orléans, si la 150 km Sud de Paris, pe autostrada. Istoria locala spune ca în acest castel ar fi înnoptat si împaratul Napoleon, în drum spre surghiunul final, insula Sf. Elena, sub buna paza englezeasca. Briare este o încântatoare, curata si înflorita localitate din « la France profonde » unde înca nu au patruns prea profund vicistitudinile aduse de mondializare. Mai exista înca asemenea locuri binecuvântate de Dumnezeu si îngrijite de oameni, în Franta. Briare este renumit în Franta prin « podul canal ». Ce este asta ? Oamenii care au construit canalul de Orléans, pentru circulatia slepurilor cu marfuri, la sfârsitul sec 19, au considerat ca este bine ca acest canal sa se intersecteze cu Loara, dar nu oricum, ci pe deasupra, la o diferenta de nivel de 8 metri. Asa ca au proiectat un pod lung de 600 m, lat de 6 metri, ce traverseaza fluviul, cu o covata din tabla groasa de fier pe el, prin care circula apa canalului, si vaporase. Este apa peste apa, fara ca se se apele sa se amestece. Aceasta minunetehnica a fost proiectata si realizata sub directia celebrului inginer Gustav Eiffel, cel cu turnul de la Paris. Epoca slepurilor cu marfuri s-a terminat de mult, dar astazi pe canal circula o multime de vaporase de agrement. La capitania portului de plaisance din Briare sunt înregistrate câteva sute de vaporase. Acestea circula si sunt mereu vizibile pe canale. In ultimii ani Briare a devenit a doua resedinta a parizienilor, care vin aici la liniste, pentru vacante.


Castelul de Trousse-Barrière, unde are loc resedinta de artisti Soleil de l’Est, a fost proprietatea ultimului patron al fabricii de mozaicuri din Briare, care înainte de a-si da obstescul sfârsit, l-a donat bisericii, care la rândul ei l-a donat primariei, cu precizarea, mentionata în actul de donatie, sa fie utilizat exclusiv ca centru cultural. Zis si facut, toata lumea se executa. Astfel în acest castel exista la parter sase sali de expozitie, la etajul 1, doua apartamentr ateliere de creatie si la etajul 2, se afla sediile sociale ale asociatiilor culturale din Briare.

Asociatia Soleil de l’Est, fiind cunoscuta în regiune ca promotor serios si perseverent al artelor din Est, are acceptul sa închirieze unul din apartamente, timp de 4 luni pe an, de la 1 aprilie pâna la sfârsitul lui iulie. Asa se face ca pictorii nostri au aces la castelul din Briare, ca la ei acasa. Comparatia este cât se poate de realista, caci regulamentul de functionare al resedintei de artisti si programul de activitati sunt concepute pe criterii mai deosebite dacât la cunoscutele tabere de creatie.

Principalele considerente sunt dirijate astfel :
– Briare este un loc linistit, care incita la cugetare, reflectie si creatie.
– Seriile sunt alcatuite din doi pictori, nu mai multi ca sa nu se calce pe picioare.
– Oferirea pictorilor invitati a unei cazari confortabile. Fiecare pictor are camera sa independenta si atelier propriu. Masa este asigurata din alimente procurate de asociatie, cantitativ si calitativ la dorinta pictorilor. Fiecare îsi prepara bucatele în bucataria apartamentului, echipata modern cu tot ce trebuie, dupa cum doreste si la orele ce-i convin.


– Se acorda independenta totala pictorilor invitati. Nimeni nu sta dupa ei si nimeni nu-i supravegheaza. Fiecare îsi organizeaza programul dupa cum doreste.
– In ce priveste creatia, nimic nu e impus, nici o tematica. Fiecare îsi gaseste subiectele de pictura asa dupa cum îi dicteaza geniul si creativitatea. Rezultatele sunt exceptionale, caci la Briare au fost create cele mai interesante opere prezentate de Soleil de l’Est, în expozitii. Peste jumatate din lucrarile prezentate la Salonul de Pictura România Contemporana de la Cité des Arts, Paris, au fost create la Briare.


– Se viziteaza la Briare, muzeul mozaicului, muzeul marinei, ecluzele, parcul enorm cu canale si poduri, primaria din sec 17, biserica îmbracata cu mozaicuri, podul canal despre care s-a aminit. In afara de Briare pictorii intra în ambianta castelelor de pe Valea Loarei, prin vizitarea castelelor de Sully-sur-Loire, castelul din Gien, cel din Blois si cel din Chaumont-sur-Loire, cât si alte castele mai mici din apropiata vecinatate. Se mai face o vizita la manufactura de faianta din Gien, veche de 200 ani, care mai functioneaza înca. In fine, cine doreste poate merge pâna la Barbizon, la 60 km spre Paris.
– Anual, în perioada de primavara Soleil de l’Est organizeaza expozitia cu lucrarile pictorilor rezidenti anul anterior, în salile de expo de la castel.

Artisti rezidenti în primavara 2012.
In ordine cronologica, la Briare au rezidat pâna la data de astazi (12 iulie) urmatorii pictori, începând de la data de 1 aprilie.
Gabriela Culic si Daniela Zbarcea, ambele din Bucuresti.
Andreea Foanene si Filip Petcu, din Timisoara.
Cosmin Fruntes din Brasov si Albert Levente din Sf. Gheorghe
Daniel Craciun si Jan Albu din Bucuresti.
Irina Irimescu din Digne-les-Bains si Rodica Costianu din Paris.
Mihail Gavril din Bucuresti.
Viorel Chirea din Aachen, Germania.
Cornel Bârsan din Paris.
Si în fine, ultima serie este compusa din doua artiste din Polonia, Mealgorzata Buczek si Elzbeta Zrobek, ambele din Cracovia.

In concluzie, toate aceste activitati la un loc, au darul sa îmbogateasca cunostintele artistice ale pictorilor invitati, si sa-i ajute sa înteleaga mai bine cum se petrece actul picturii în Franta, sub aspecte de creatie, noi orientari si management artistic. Totodata, în Franta, prin prezenta masiva a circa 20 pictori invitati la resedinta de artisti, si prin expozitiile organizate, se perenizeaza astfel o prezenta viabila, continua si de calitate a unor ambasadori de vârf ai culturii române.


Câstigul este dublu : pe de o parte pictorii participanti îsi încarca bateriile cu impresii, emotii si nelimitat potential de craetie, fapt ce le deschide noi directii de exprimare si creati, pe multi ani. Unii pictori au si declarat ca « am acumulat inspiratie ca de acum încolo sa lucrez linistit doi ani ». Pe de alta parte municipalitatile ce au facilitat primirea si contactul cu pictorii români, descopera noi orizonturi culturale, din Estul Europei, de la tari care, dupa cum se stie au fost izolate de restul lumii timp de 45 ani dupa al doilea razboi mondial, prin razboiul rece.

In dorinta ca pictori români, în special din generatia tânara, sa beneficieze de sejur la Briare, în editia anului 2013, lansam un apel catre cei interesati sa ne contacteze. Tinând cont de numarul mare de candidati, selectia pentru resedinta de artisti 2013 va începe în septembrie 2012. Indiferent de orientarea de creatie, conditia « sine qua non », este calitatea expresiei artistice. Artistii doritori sa cunoasca mai multe amanunte, ne pot contacta prin mail sau telefon, mentionate aici mai jos.

Soleil de l’Est
Michel Gavaza
www.soleildelest.org
e-mail : [email protected]
tel 00 33 9 52 41 29 20