Expozitia Doina
7-23 iunie 2012, spatiul Platforma (in cadrul MNAC Anexa, Calea Mosilor 62-68, etaj 1, Bucuresti)
Artisti: Irina Botea, Suzana Dan, Vera Ion (actiune si lucru cu publicul – 15 iunie 2012), Raluca Ionescu, Adriana Jebeleanu, Carmen Rasovszky, Patricia Teodorescu, Silvia Traistaru
Curator: Simona Vilau
Samanta de realitate ce creeaza toate straturile / valurile / foile vehiculului-hibrid Doina porneste de la o poveste trista, cu o aura incarcata de mister si controverse, insa trivializata cu succes de mass media locala, mult prea tarziu fata de cronologia faptelor (revizitate jurnalistic dupa caderea regimului comunist) si intr-o maniera demna de telenovelizarea progresiva ce domina cultura de masa, specifica contextului contemporan autohton. Este vorba despre povestea semi-fantasmagorica a unei artiste de origine romana (1950- posibil decedata in 1997), Doina B., al carei destin a aparut in presa si audiovizualul romanesc sub niste auspicii total straine domeniului sau de activitate. Astfel, personajul nostru intra automat intr-o stereotipie a interpretarii, iar dintr-o pictorita tanara, activa in Italia anilor ’70, ea devine, se pare, o victima colaterala a unei loterii malefice dintr-un sistem represiv, Coreea de Nord.
Nefiind o propunere de cercetare biografica sau vreun instrument de expunere mediatica, voyeur-ista a unor detalii personale care sa creeze spectacol si, implicit, publicitate, expozitia Doina este un modul/pendul de aproximare a ideii de fictiune. Identitatea Doinei se disperseaza si devine o pura notiune polisemantica, intraductibila si creatoare de senzatii, sunete, imagini, semne si indicii, in bezna totala a multiplicarii, pana la disparitie, a veridicitatii subiectului incipient.
Dimensiunea fictiva/fictionala pe care o propunem (si care, ironic, nu se poate desprinde cu totul de real, dat fiind faptul ca se foloseste acelasi limbaj, acelasi alfabet si aceleasi coduri si semne) este, pana la urma, un exercitiu de redare realista, dar un alt fel de realism. Aici vorbim despre o metoda care oglindeste o noua dimensiune a deja-stiutului, una paralela, ce transleaza realul cu care suntem atat de obisnuiti. Totul este atat de confuz, incat devine halucinant de clar. (Simona Vilau)Expozitia face parte din proiectul Ephemeral Offerings. Pierderea memoriei, arhiva si fictiune in contextul artei contemporane romanesti, proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.Parteneri: Asociatia Galeria Noua, Muzeul National de Arta Contemporana, Universitatea Nationala de Arte BucurestiIn zilele de 15-16 iunie 2012 va avea loc workshop-ul intitulat Mai bizar, mai puternic si mai dulce ca fictiunea / Stranger, stronger and sweeter than fiction. Ziua de 15 este dedicata actiunii Verei Ion, iar ziua de 16 este rezervata discutiilor libere si a catorva interventii teoretice pe tema fictiunii, metodelor si rezultatelor sale. Invitati: artistii, curatorul, specialisti din domeniul artei contemporane – artisti, critici, curatori, teoreticieni etc.
Vernisaj: joi, 7 iunie 2012, orele 19.00
Program vizitare: miercuri-duminica, 10.00 – 18.00
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.
Recent Comments