Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă ofensiva teatrală din acest an şi susţine participarea a două teatre româneşti de prestigiu la două importante festivaluri internaţionale de profil din Polonia.

În cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru „Kontakt” de  la Toruń, miercuri, 23 mai, are loc prezentarea spectacolului România! Te pup. de Bogdan Georgescu, regia David Schwartz, coproducţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi tangaProject.

După o primă reprezentaţie la New York în 2006, piesa a fost propusă Teatrului Naţional din Iaşi, iar textul a fost dezvoltat prin colaborarea directă dintre dramaturg şi regizor, împreună cu actorii şi întreaga echipă implicată. România! Te pup este spectacolul care i-a adus regizorului David Schwartz nominalizarea la premiul UNITER pentru debut.

„Scriitura lui Bogdan Georgescu este foarte proaspătă şi curajoasă, ambiţionând să creeze forma spectacolului încă de la nivelul textului. Este vorba despre câţiva actori care, după ce se prezintă publicului cu nume, prenume, locul naşterii şi o confesiune legată de prima ţigară fumată (suntem în România, nu vă imaginaţi că îndrăzneşte cineva să nu fumeze!), creează legăturile dintre scene prin elaborarea unei coloane sonore pentru spectacol cu sunete provocate prin lovirea unor obiecte casnice” (Cristina Modreanu, Ziarul de Duminică).

Festivalul „Kontakt” este organizat din anul 1991 ca o platformă de prezentare şi promovare a celor mai importante evenimente teatrale din ţările Europei Centrale şi de Est, precum şi ca o modalitate de confruntare a lor cu teatrele din Europa de Vest. Ediţia de anul acesta prezintă spectacole din Polonia, Belgia, Olanda, Irlanda, Rusia, Germania, Letonia, România, Lituania şi Ungaria.

Sâmbătă, 26 mai, la Teatrul Polski din Poznań va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul Blifat, pe un text de Gabriel Pintilei şi în regia lui Alexandru Mihail, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti.

„În Blifat, spectacolul Teatrului Odeon din Bucureşti, un puşti în vârstă de opt ani îşi pedepseşte familia pentru intoleranţă şi pentru moştenirea genetică pe care a primit-o. Băieţelul cu vocabular precar şi cunoştinţe high-tech peste medie este reflexia malformată a sufletului părinţilor lui. Textul lui Gabriel Pintilei, dramaturg aflat la a doua piesă scrisă, după Elevator, pune sub microscop o celulă (de bază) în care se regăseşte esenţa familiei româneşti tip” (Dan Boicea Adevărul Literar şi Artistic).

Reprezentaţia este inclusă în programul celei de-a cincea ediţii a Întâlnirilor Teatrale Europene „Necunoscuţii de lângă noi”, care se desfăşoară la Poznań între 24 şi 27 mai 2012.

În cadrul Festivalului, alături de spectacolul Teatrului Odeon vor mai fi prezentate producţii ale Teatrului Schaubühne din Berlin, Teatrului Ateneum din Varşovia, Teatrului Polski din Wrocław, Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, Teatrului Naţional Stary Teatr din Cracovia şi Teatrului Polski din Poznań.

Ambele spectacole sunt prezente în Polonia cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia.