NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR – ZIUA UNARTE

 

Ce:

Manifest cultural

24 de ore NON-STOP PAINTING

 

Când:

din 25 mai 2012, ora 18 până în 26 mai, ora 18

 

Unde:

strada General Budişteanu nr. 19, în curtea Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti

 

Protagonişti:

studenţi de la pictură

 

Coordonatori:

studenţi de la istoria şi teoria artei

 

Documentarişti:

studenţi de la foto-video

 

Invitaţi:

oricine este de părere că arta înseamnă mai mult decât un accesoriu estetic al vieţii noastre

 

 

Manifest

Artiştii sunt ancoraţi în realitatea cotidiană iar creaţia lor este marcată de acest lucru. Ei simt pulsul societăţii şi în acelaşi timp ii dau acesteia măsura valorii culturale. Într-o societate în care artiştii nu îşi găsesc locul şi rolul, visele lor ajung să fie neînţelese şi inutile, iar vocile lor rămân fără ecou.

Aici şi acum, ei visează oare, imposibilul?! Vor rămâne doar ei în lumea pe care o creează şi în care ceilalţi nu pot pătrunde?!

 Sau este timpul ca societatea să rezoneze la visurile artiştilor şi să vadă porcii zburând?!

 

Acest proiect doreşte să marcheze un arc peste timp având ca punct de plecare şi inspiraţie, evenimentul Grupului Rostopasca de la Atelier 35 din 1998. Astfel, dorim să punctam faptul că tinerii artişti simt în continuare lipsa unui interes al statului, de a sprijini în mod real cultura şi educaţia, în ciuda eforturilor pe care instituţiile de învăţământ le fac.

 

Asumarea rolului social al artistului nu se poate face în neant, ci trebuie să existe şi răspunsul socieţăţii la acest act. Pe de altă parte, fără sensibilizarea acesteia din urmă, la nevoile şi aspiraţiile artistului, nici asumarea nu va avea un impact real.

În acest sens, demersul nostru pe parcursul a 24 de ore, în cadrul evenimentelor care, anul acesta, sunt în mod fericit alăturate, respectiv, Noaptea albă a Galeriilor şi Ziua Universităţii Naţionale de Arte, are un dublu rol: acela de a sensibiliza un număr cât mai mare de oameni şi totodată de a arăta că nu doar studenţii, viitori artişti sunt îngrijoraţi de viitorul culturii şi educaţiei în România şi responsabilizaţi în demersul de a schimba acest lucru, ci şi Universitatea şi profesorii ei.

 

contact:

[email protected]