Institutul Cultural Român din Praga în colaborare cu Centrul Ceh din Praga şi cel din Bucureşti organizează expoziţia de colaje „Arta în pofida tuturor“ a artistului Ion Bârlădeanu.

Peste 80 de lucrări ale artistului român vor fi găzduite în perioada 3-26 mai de Galeria Centrului Ceh din Praga. În programul conex va fi prezentat filmul „Lumea văzută de Ion B.“ pe 23 mai (r. Alexander Nanau) şi atelierul de creaţie „Jocuri creative cu arta“, pe 24 mai.

„Expoziţia Arta împotriva tuturor reprezintă o selecţie din opera lui Ion Bârlădeanu, artist care a creat în afara curentului social şi a perceput arta ca o libertate individuală. Este vorba de cea mai complexă antologie a operei sale. Spre sfârşitul anilor ’70 a început cu  portrete, pentru prima dată a experimentat colajele şi treptat, în cursul anilor ’80, şi-a perfecţionat tehnica de lucru. Perioada de la sfârşitul anilor ’80 până astăzi reprezintă perioada de maturitate creatoare. De-a lungul vieţii, Ion Bârlădeanu a ales libertatea şi a dispreţuit orice tip de autoritate convenţională. În colajele sale a construit o arenă imaginară în care el a ieşit întotdeauna victorios, unde ipocrizia a fost învinsă în uralele mulţimilor şi unde scenariul umanist-ironic a fost jucat de fiecare dată.“ (Dan Popescu, curator, Galeria H’art).

Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 120 00
Tel.: 00420 222 522 865
E-mail: [email protected]

www.icr.ro/praga/
www.rumunskoprovas.cz