Continuăm tradiţia: se va întampla la mijlocul lui septembrie 2012 (14 -16) , tot la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Este vorba despre Festivalul Plai, ajuns deja la cea de a şaptea ediţie.  

Realizat 100% de voluntari, Plai rămâne un festival deosebit, care adună laolaltă tradiţii si culturi din cele mai diverse, un festival non-conformist, un festival profesionist. Muzicieni, membri ai Ambasadelor, Centrelor Culturale şi ONG-urilor, meşteşugari şi artişti plastici vor oferi din nou trei zile cu sute de activitaţi.

 Aşa cum v-am obişnuit în fiecare an şi ediţia aceasta  va fi una specială şi plină de surprize, iar una dintre ele este Patrice,  primul artist confirmat ce va urca pe scena Festivalului Plai.

Patrice, artistul care a câstigat milioane de fani in toată lumea cu sound-ul  atât de personal, cu textele pline de profunzime, va concerta în prima seară a Festivalului Plai din Timişoara, fiind headliner-ul zilei de vineri, 14 septembrie 2012.

Patrice Bart-Williams s-a născut in 1979 în Germania în aceeaşi zi în care bunicul său a murit, ceea ce i-a adus şi numele de Baba Tunde ( întoarcerea tatălui – în traducere din Yoruba ), nume folosit la începuturile carierei sale muzicale.

Foarte devreme se aruncă în universul muzicii, ascultând înca din copilarie blues, muzică africană, reggae, jazz. La vârsta de 12 ani începe sa scrie versuri şi să compuna piese. Principalele  surse de inspiraţie sunt bineînţeles  Jimmy Hendrix si Bob Marley.

Influenţat de muzica reggae tradiţională jamaicană, funk, soul, rock sau folk englezesc, producţiile sale sunt un mix, o fuziune de stiluri, reuşind sound-uri  colorate si neconvenţionale care ridică în picioare fani de pretutindeni. Patrice iubeşte să combine influenţele, iar muzica sa este greu de clasat intr-un singur stil, deşi cel mai la îndemâna ar fi reggae.  Are libertatea unui artist, muzica sa nu are bariere, iar textele îşi păstrează profunzimea si transmit mesaje puternice. Versurile pline de spiritualitate vorbesc despre viaţă, moarte, rebeliune şi mândria de rasă.

Discografie:

2000 – Ancient Spirit

2002 – How do you call it

2003 –  Silly Walks Meets Patrice

2005 – Nile

2006 – Raw and Uncut ( live )

2008 – Free – Patri – Ation

2010 – One

În prezent lucrează la mai multe proiecte printre care primul său scurt-metraj care va introduce noul album şi Muzica Sweggae ( definiţia proprie a  muzicii lui ).

 

 

Festivalul Plai 2011 este organizat Asociaţia Culturală  Sunet Ambianţă  Timişoara  şi Casa de Cultură  a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român  şi Consiliul Judeţean Timiş.

Pentru mai multe informatii despre eveniment: www.plai.ro.

 

Facts PLAI

– cel mai mare festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari.

– câștigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering și Angela Merkel)

– câștigător al premiului 1 al Galei Societății Civile 2009 la secțiunea Artă și Cultură.

3 zile de festival

9 concerte de world music, jazz și fusion

45 de parteneri culturali ce oferă peste 200 de activități

100% voluntariat

Detalii privind line-up-ul PLAI 2012 pe www.plai.ro