14 februarie: seara îndrăgostiților de artă sau un alt fel de Valentine’s Day la Independent84

Marți, 14 februarie 2012 de la ora 19.00 va avea loc la centrul cultural Independent84 (Splaiul Independenței nr. 84, sector 5, București) vernisajul expoziției de artă First Preview – Licitația de artă contemporană GrowArt #1. Expoziția reunește 33 de tineri artiști contemporani. Lucrările expuse sunt o primă selecție din cadrul celor 97 de loturi ce formează inventarul lictiației GrowArt #1 ce urmează să aibă loc pe 20 martie 2012 la Hotel Ramada Majestic din București.

Expoziția durează până pe 24 februarie și va fi deschisă publicului în fiecare zi în intervalul orar 17.00 – 21.00. Cele 33 de lucrări expuse la First PREVIEW sunt semnate de: Andreea Albani, Elena Andrei, Ana Asavei Pietraru, Adrian Buzdugă, Otilia Cadar, Florin Ciulache, Claudiu Cobilanschi, Sorin Dan Cojocaru, Felix Deac, Lucian Dediță, Mircea Dragomirescu, Adela Edu, Bogdan Ene, Paul Hitter, Adriana Horga, Daniel Ionescu, Catalin Lartist, Sorin Dumitrescu Mihăiești, Gili Mocanu, Ilinca Oprea, Radu Oreian, Delia Orman, Tudor Petrescu, Valentin Soare, Silvia Stoica, Nona Șerbănescu, Bogdan Teodorescu, Silvia Trăistaru, Andrei Tudoran, Daniela Turcu, Alexandru Marius Dumitru, Marius Vancea, Andrei Varga. Toate lucrările expuse vor fi disponibile spre vânzare în cadrul licitației din 20 martie.

În cadrul expoziției va fi lansat catalogul Prewiew Highlights ce conține 13 propuneri subliniate de organizatorii licitației, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, atât pentru valoarea artistică certă cât și pentru raportul excelent între prețul de pornire din licitație și valoarea de piață estimată a lucrărilor. Tot cu această ocazie va fi lansat și site-ul licitației.

Selecția pe care am operat-o în constituirea fondului de lucrări GrowArt #1 s-a fundamentat pe criterii ce vizează generarea unei imagini cât mai obiective asupra artei contemporane românești. Am dorit să construim un puzzle eclectic, aproape statistic, ale cărui principii să fie cât mai străine de arbitrar, de mercantil și cât mai aproape de axiologic.

În ceea ce privește publicul, credem că rolul unui demers ca cel întreprins de noi nu este doar de a re-confirma statutul cultural și social al unui segment al acestuia, ci de a atrage în permenență interesul persoanelor din zone cât mai diverse, fie că ne referim la tipul de formare sau gradul de educație, la vârstă, sex, etnie, religie, orientare politică etc.Pentru a realiza acest lucru vom încerca în primul rând ca prin lucrările prezentate să oferim o imagine onestă a artei contemporane, în multiplele și diferitele sale ipostaze, ale căror posibili receptori ideali pot fi la fel de numeroși și de diverși.

Adela Edu – Project Manager GrowArt Auction

”Pe o piață de artă în formare așa cum este cea românească, inițiativa GrowArt vine să întregească un peisaj, să propună un alt tip de criterii, o altă perspectivă. Iată o abordare, să-i spunem ne-comercială, a vânzării de artă. Aparent un paradox – de fapt, aceasta este singura abordare cu adevărat validă/valabilă în artă pe termen lung. Ne interesează în primul rând valoarea artistică. Urmărim atât consecvența cât și talentul, deschiderea. Investim încredere în câțiva artiști tineri pe a căror evoluție ulterioară mizăm. Îi propunem publicului de specialitate cu acea onestitate a artistului care privește cu admirație și respect față de alt artist dar și cu luciditatea unei analize financiare ce vizează intervale de timp medii și chiar lungi. Operăm cu un set de criterii și încercăm să livrăm un raport optim între prețul operei de artă, momentul evoluției din cariera artistului și valoarea financiară de perspectivă.”

Nona Șerbănescu – director executiv Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

 

Despre inițiativa GrowArt

GrowArt Auction are ca scop promovarea într-o manieră coerentă și clară a artei contemporane românești și a apărut din dorința de a ajuta artiștii români în viață să își valorifice lucrările.

Încurajăm și susținem investiția în opere de artă contemporană realizate de artiști români; de la tineri în plină expansiune profesională, aleși în funcție de potențialul demonstrat, până la pictori și sculptori cu reputație, cotați internațional.

GrowArt înseamnă și o importantă componentă de implicare socială culturală. Începând din luna septembrie anul 2011, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane constituie Fondul GrowArt pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor editoriale artistice contemporane și pentru susținerea activității centrului cultural Independent84, sursa principală constând în viramentul cuantumului de până la 12% din valoarea vânzărilor Casei de licitații GrowArt.

 

Independent84 se definește ca spațiu contemporan – context al unor evenimente culturale, oscilând ofertant de la vizual la performance. Criteriile în raport cu care vom selecta anumite manifestări sunt minimal limitate a priori. Nu vom vehicula ”adevăruri absolute” ci afirmații asumate subiectiv, demersuri sincere, motivate artistic.

Suntem laborator permanent pentru proiecte artistice independente, după cum și platformă de lansare a acestor manifestări în spațiul cultural contemporan; afișăm atât rezultate cât și fragmente ale parcursului către libertatea și identitatea artistică autentică, valoarea intrinsecă a proiectelor prevalând notorietății artiștilor semnatari.

Credem în libertatea de expresie, individualitatea artistică și autenticitatea demersurilor; mizăm pe experiment, inovație și diversitate ca valori esențiale.

 

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

Promovăm şi susţinem valorile artistice româneşti, investim în vizibilitatea artiștilor contemporani. Contribuim la dezvoltarea unui mediu cultural sănătos și la educarea publicului larg în spiritul artelor contemporane, prin facilitarea accesului la cultură.