Francisc Chiuariu, unul dintre cei mai inovativi artiști vizuali români contemporani, cu o creație întinsă pe ultimii 20 de ani, deschide în 2012 cel mai mare proiect al său, organizat în cadrul a trei expoziții simultane, în trei spații de marcă: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, AnnArt Gallery București și Muzeul Național de Artă Contemporană. Expoziția reunește și prezintă, pentru prima dată pe scena de artă românească, seria „Outdoor”, ale cărei lucrări au fost parte din proiectul românesc Colorând Griul de la Bienala de Artă Contemporană de la Moscova 2011, curatoriat de Cosmin Năsui.

20 ianuarie 2012 ora 12.00 – vernisaj MNAC

22 ianuarie 2012 ora 16.00 – vernisaj Palatul Mogosoaia

15 februarie 2012 ora 19.00 – vernisaj AnnArtGallery si lansare prima monografie Francisc Chiuariu

Începută în 2009 și însumând acum peste 50 de piese, Outdoor” reprezintă cea mai importantă serie din creația lui Francisc Chiuariu (46 de ani). Numeric, seria este foarte generoasă, iar expresivitatea totală a acesteia este rezultatul combinării în aceeași imagine a experiențelor picturii, fotografiei și filmului.

Această traversare a genurilor este posibilă printr-o inovație personală a lui Chiuariu. El folosește încă din seria Rețele (2010) suportul de backlit pentru pictură. Acest suport lucios a devenit marca stilului personal, recognoscibil cu ușurință, al lui Chiuariu, cu migala și perfecțiunea detaliilor și aspectul glamour al întregului obiect. În seria Outdoor, Francisc Chiuariu revoluționează spațiul picturii descompus pe straturi diferite, pe ambele fețe ale suportului. Astfel, pe fața backlit-ului este pictură în ulei, iar pe spate pictură cu cerneluri tipografice. Din punct de vedere tehnic, pictura este vernisată pe față și laminată pe spate.

Cele două straturi de pictură se completează și mai ales funcționează ca două planuri ale spațiului imaginii, stimulând iluzia de profunzime, de pictură 3D.

În picturile seriei „Outdoor” este surprins un loc anume din București, un spațiu public intens circulat de pietoni în diferite momente ale zilei și în toate anotimpurile. Urmărind un spaţiu asemeni fotografului din filmul „Blow up” al lui Michelangelo Antonioni, Chiuariu a înregistrat pe durata unui an de zile oamenii care traversează Piața Unirii din oraș.  Profitând de pictura cu layere multiple, artistul schimbă mereu focusul pe trecători sau pe grupuri, din prim-plan până în planul trei și decorul urban. Piramida socială a bucureștenilor se alcătuiește în aceste cadre cinematografice ale dinamicii demografice.

Expoziția Outdoor este însoțită de prima monografie dedicată lui Francisc Chiuariu cuprinzând întreaga sa operă și este produsă de AnnArt Gallery.

Seria Outdoor este expusă la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia între 22 ianuarie și 4 martie 2012. Vernisajul și finisajul au loc în prima respectiv ultima duminică la ora 16.00.

Monografia va fi lansată la vernisajul AnnArt (15 februarie 2012) și ulterior va fi disponibilă la finisajul Mogoșoaia (4 martie 2012) și în rețele de librării din țară.

 

Curator: Cosmin Năsui

Un proiect al: Năsui colecție privată&galerie

Cu sprijinul: AnnArt Gallery

Organizator: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia

Parteneri: Illy Romania, Best Communication Media

Parteneri media: modernism.ro, Radio România Internațional, Art Act Magazine, Senso Tv Arte, calendarevenimente.ro, looms.ro, diseara.ro


Adrese:

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia

Str. Valea Parcului, nr. 1, Mogoșoaia

Program: marți – duminică 9:00 – 17:00

www.palatebrancovenesti.ro

AnnArt Gallery

Str. Mahatma Gandhi nr. 1, București

Program: luni – vineri 15:00 – 20:00, sâmbătă 12:00 – 20:00

www.annartgallery.ro

Muzeul Național de Artă Contemporană:

Str. Izvor 2-4, aripa E4, București

Program: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00

www.mnac.ro

 

Detalii suplimentare

Cosmin Năsui, curator
www.cosminnasui.com

Photo credits: Aurel Tar, Cosmin Năsui

////////////////////////////////////////////////

vezi și:

Francisc Chiuariu și Bogdan Rața, Artists of the Month @ MNAC

Francisc Chiuariu, după 20 de ani