Fundația Donà dalle Rose deschide seria de evenimente din acest an, în data de 22 februarie 2025, la sediul său istoric din Veneția (Fondamenta Nove Cannaregio 5101), cu două manifestări importante ce unesc artele, istoria, diplomația și literatura.
După numeroase expoziții (ultima dintre ele în pavilionul Camerun la Bienala de Artă de la Veneția) și alte 8 rezidențe artistice în Veneția și Palermo, cu curatori și artiști prestigioși, Fundația Donà inaugurează noul an cu o expoziție de excepție al unuia dintre cei mai importanți artiști români – Florin Codre (n. 1945), intitulată „L’armonia delle forme nel pensiero dinamico” („Armonia formelor în gândirea dinamică”), curatoriată de Chiara Modìca Donà, președintele Fundației Donà dalle Rose.
Pentru a face acest eveniment și mai special, la deschidere vor participa Consului Onorific al Serbiei în Italia și Loretta Baggio, istoric, care, împreună cu prof Chiara Di Giusto, va prezenta cartea sa autobiografică, acompaniată la pian de celebrul pianist, maestrul Damiano Lazzaron.
Florin Codre este unul dintre cei mai cunoscuți sculptori contemporani români din lume, cu o carieră artistică, literară și cinematografică care traversează decenii, de la perioada postbelică către noul mileniu. Florin a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția de mai multe ori, în Pavilionul Central al Bienalei, în 1986 și 1988, dar și în Pavilionul României, în 1976 și 1982.
Artistul este cunoscut mai ales pentru operele sale de artă monumentală realizate în spații urbane, iar lucrările sale se regăsesc în marile colecții publice ale muzeelor din Europa, Statele Unite și Israel.
Expozițiile sale au fost curatoriate de unii dintre cei mai importanți curatori din lume, care au putut să-i aprecieze valoarea și să-i răspândească arta către publicul larg: Achille Bonito Oliva, Carlo Tognoli, Guido Aghina, Giulio Carlo Argan, Maurizio Fagiolo dell’Arco, Andrei Pleşu, Ruggero Orlando, Paolo Portoghesi, Eugen Drăguţescu, Ion Frunzetti, Cristina Angelescu, Virgil Mocanu, Ion Grigorescu, Ion Prut, Dan Hăulică, Vito Apuleo, Enzo Bilardello, Arturo Carlo Quintavalle, Augusta Monferini, Franco Belardinelli, John Francis Lane, Derna Querel, Edith Schloss, Mario de Candia, Costanzo Costantini, Francesco Vincitorio, Gianni Bisiach și Doina Lemny.
Chiara Modìca Donà dalle Rose, președinte al Fundației Donà dalle Rose și curator al expoziției declară: „sunt onorată de a putea expune operele maestrului Florin Codre, care în lunga sa existență a demonstrat prin lucrările sale, cu forță și hotărâre, că arta sa este capabilă să exprime un proces intelectual mai intim, care urmărește fulgerul strălucitor al intuiției poetice. Arta sa întruchipează o graniță clară de la sine la celălalt, tipică avangardelor istorice din care Codre a făcut parte. În special, gestul artistic al lui Codre se raportează unei concepții spațiale care scobește golul și construiește plinul, făcând să reapară puterea formei și concepând o identitate imaginară, care se construiește și se edifică prin mâinile sale. Alteritatea operelor sale constă tocmai în crearea unui spațiu, într-un non-loc, în care viziunile sale se formează și prind contur prin materie, de la lemn la marmură, de la fier la piatră.”
La Palazzo Donà dalle Rose sunt expuse lucrări care îl reprezintă pe artist în diferitele sale faze de creație, de marmură și lemn (pe care l-a iubit încă de când era tânăr), într-o concepție aritmică, geometrică, platonică, pitagoreică, ca o rețea de stupi în piatră, în fier și, mai nou, în marmură. Vizitarea expoziției lui Florin Codre reprezintă un parcurs prin împletirea intimă a vieții unuia dintre cei mai importanți artiști în viață ai secolului trecut și este un prilej excepțional de a discuta cu artistul.
Expoziția este promovată și susținută de Fundația Donà dalle Rose, în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Spirituală.
Evenimentul se desfășoară sun patronajul Ambasadei României în Italia, al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, Venice Art Laguna Price și muzeul Roberto Bilotti Ruggi D’Aragona care a împrumutat o lucrare a maestrului din colecția sa personală.
Fotografiile care însoțesc expoziția pot fi vizionate aici: https://photos.app.goo.gl/5AZ3KkYpiCkepP299
Expoziția: L’ARMONIA DELLE FORME NEL PENSIERO DINAMICO (“Armonia formelor în gândirea dinamică” de FLORIN CODRE
Intrare liberă: Fondazione Donà dalle Rose, Fondamenta Nove, Cannaregio 5038
Expoziția este deschisă din 22 februarie în 23 martie 2025, de vineri până duminică, între orele 11.00 -17.00 (cu pauză între 13 – 13.30).
CUM SE POATE AJUNGE LA FUNDAȚIA DONA’ DALLE ROSE
Din Piazzale Roma, stația Ferroviara la stația Fondamenta Nove cu linia ACTV vaporetto 5.1
Din stația Mestre – San Giuliano la stația Fondamenta Nove, cu linia roșie Alilaguna
De la aeroportul Marco Polo la stația Fondamenta Nove, cu linia albastră Alilaguna


Recent Comments