Asociaţia Odaia Creativă vă invită marţi, 17 ianuarie, începând cu orele 19:00, în cadrul Cărtureşti – Cafe Verona (Str. Arthur Verona, nr. 13-15) la deschiderea expoziţiei „Patrimoniul împărtăşit: aşa cum îl vedem noi”, un produs al celei de-a XVII-a ediţii a Universităţii ASEF ce a avut loc în 2011 în Penang, Malaezia, între 20 iunie şi 1 iulie 2011.

Universitatea ASEF este un program de rezidenţiat de două săptămâni care promovează schimburile culturale între Asia şi Europa, desfăşurându-se, alternativ, pe unul din cele două continente. Ediţia a XVII-a a Universităţii ASEF a reunit 40 de tineri profesionişti din 31 de ţări membre ale ASEM, printre care şi România, fiind dedicată patrimoniului cultural ca urmare a priorităţilor identificate de Miniştrii de Cultură din statele asiatice şi europene.

Expoziţia, adusă în România de Odaia Creativă, cuprinde imagini fotografiate în timpul atelierelor şi vizitelor de studiu, precum şi imagini selectate din ţările participanţilor, ce reflectă viziunea acestora asupra patrimoniului cultural în relaţie cu noţiuni precum comunitate, sustenabilitate şi dezvoltare locală.

Vizitatorii vor avea ocazia să identifice imagini familiare – străzile înguste din Melbourne create după planuri urbane de origine europeană, o cabană austriacă în mijlocul munţilor plini de zăpadă – dar şi scene impresionante ce reflectă obiceiuri şi moduri de viaţă din Orient: impresionanta intrare în templul Angor Thom, reprezentările teatrale pe străzile înguste din GeorgeTown, Malaezia şi ritualul tobelor Kompang în ziua nunţii, un obicei răspândit în Asia de Sud-Est, în special în Malaezia, Indonezia şi Brunei.

Călătoria expoziţiei în Europa a început cu Ungaria, urmând ca aceasta să îşi continue drumul în România, Cehia, Grecia, Franţa, Australia, Filipine şi Singapore înainte de a fi prezentată în cadrul celei de-a cincea întâlniri a Miniştrilor de Cultură din statele membre ASEM, ce va avea loc în Yogyakarta, Indonezia, în septembrie 2012.

Evenimentul pe Facebook aici: http://www.facebook.com/events/344915208870858/

Partener principal: Cărtureşti

Expoziţia este prezentată în România cu sprijinul Fundaţiei Asia-Europa

Asociaţia Odaia Creativă este o organizaţie nonguvernamentală şi nonprofit care a luat fiinţă de la multe idei şi întâlniri în odăi de munte şi de oraş. Asociaţia are ca principale obiective susţinerea economiei creative, promovarea educaţiei culturale, dezvoltarea şi adaptarea instrumentelor financiare pentru sustenabilitatea domeniului cultural. Formată în iunie 2010, Odaia Creativă reuneşte un grup de tineri cu expertiză în diverse domenii: arhitectură, educaţie, studii culturale şi dezvoltare regională

www.odaiacreativa.ro

Fundaţia Asia-Europa (ASEF)

Fundaţia Asia-Europa promovează înţelegerea reciprocă între statele din Asia şi Europa prin schimburi intelectuale şi culturale. Prin ASEF, preocupările societăţii civile sunt incluse drept o componentă esenţială a negocierilor din cadrul Asia-Europe Meeting. ASEF a fost înfiinţată în 1997 de guvernele ASEM şi este singura instituţie ASEM, implementând de la înfiinţare peste 500 de proiecte în care au fost implicaţi 15000 de participanţi din Asia şi Europa.

www.asef.org

http://www.aseminfoboard.org/