César Aira
O scenă din viaţa unui pictor peisagist

-primul titlu tradus de Editura Polirom

Romanul are în centru un pictor din secolul XIX, Johan Moritz Rugendas, născut în Germania şi cunoscut datorită pînzelor sale ce înfăţişează scene din America de Sud şi America Latină. Fascinat în cea mai mare măsură de Argentina, el se străduieşte să capteze „misteriosul vid ce se întinde dincolo de linia orizontului“. Temerara sa călătorie în lumi exotice îl face să înfrunte capriciile naturii, luptă din care de-abia iese cu viaţă. Aira surprinde cu măiestrie experienţa unică a artistului şi trăirile lui la limită.


„Viaţa unui pictor peisagist este o meditaţie asupra actului reprezentării şi a metodelor pe care le folosim pentru a studia şi a imortaliza lumea din jurul nostru. O lucrare istorică, estetică şi deopotrivă o meditaţie despre fragilitatea corpului şi despre felul în care îşi poate susţine el forţa ideilor, romanul lui Aira este o performanţă memorabilă.“
The Los Angeles Times

César Aira s-a născut în 1949, în Argentina. A scris peste şaptezeci de cărţi, traduce şi îşi consacră timpul studiilor critice, axându-se în special pe monografii, literatură experimentală şi minoră. În volumele sale, caută să elaboreze o estetică de avangardă, apropiată prin anumite tehnici de suprarealism, în acelaşi timp refuzând să se încadreze în aşteptările publicului elitist, inspirându-se din literatura de consum, SF sau din cultura populară.