VINERI, 16 DECEMBRIE, ORA 19:00, LA CENTRUL DE INTROSPECTIE VIZUALA

MIZELE SI CONTRADICTIILE SCOLII DE ARTA (PROBLEMATIZARI)
– conferinta Bogdan Ghiu –

Nu dinspre arta, dinspre creativitatea artistica ar trebui relansat de fapt intregul sistem de invatamant, pentru a-l centra cu adevarat pe cercetare?

Epistemologic-institutional, sistemul de invatamant n-ar trebui reorientat mai curand spre cel de arta, spre spiritul contemporan al artei, singurul cercetator? N-ar trebui sa recunoastem, azi, in arta, singurul loc in care se reschiteaza cercetarea, ca, tocmai, creatie colectiva, deschisa, transversala?

Cu atat mai mult cu cat invatamantul propriu-zis artistic se vede, prin noua reforma a invatamantului, retrogradat ierarhic si exclus, culmea, de la cercetare.

Dar tinand cont de pozitia strategica a artei in capitalismul semiotic-creativ, contemporan, invatamantul artistic n-ar trebui el insusi restructurat in consecinta, recunoscandu-i-se importanta?

/////

Bogdan Ghiu este poet, teoretician, critic cultural, traducator. Fost student al lui Derrida, a publicat saisprezece carti si a tradus in limba romana Bataille, Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Baudrillard, Bergson, Ricoeur, Veyne, Rorty, Baudelaire, Artaud, Duras etc. A obtinut premiul Uniunii Scriitorilor si este unul din editorii revistei IDEA arta + societate.

/////

Evenimentul face parte din proiectul Educratia, o platforma de cercetare asupra sistemului educational artistic. Fiind cu totii studenti, suntem martorii, dar si produsele acestui sistem educational, cu toate defectele si oportunitatile inerente. Dar in ciuda unei perspective viciate, intr-o anumita masura, de pozitia asumata, rolul Educratiei este sa cartografieze o stare de fapt, punand in lumina chestiunea responsabilizarii, in contextul miscarilor sociale recente. Urmarim sa identificam atat puncte nevralgice, cat si potentiale solutii prin intermediul acestui cadru de intalnire si dialog.

/////

Educratia este un proiect AAA+, realizat cu sprijinul Centrului de Introspectie Vizuala.

AAA+ este un colectiv care opereaza la intersectia dintre curatoriat si practica artistica, concentrandu-se pe rolul social al artei contemporane. Format ca o reactie la starea actuala a scenei locale si urmarind medierea dintre public si arta, interesele colectivului graviteaza in jurl conditiilor de productie si expunere a artei si culturii vizuale contemporane, punand accent pe o analiza teoretica a acestora. Fondat in 2010, AAA+ este format din Carla Albert, Dan Angelescu, Simina Neagu si Ioana Stan.

/////

Centrul de Introspectie Vizuala este o platforma independenta generata de artistii Anca Benera, Arnold Estefan, Catalin Rulea si istoricul de arta Alina Serban. Reactionand critic fata de cadrele institutionale restrictive prezente in sfera culturala romaneasca, Centrul de Introspectie Vizuala a fost conceput ca centru independent de promovare a productiei artistice aflate la granita dintre teoria culturala, cercetare, arhitectura, design si experiment sonor. Termenul de “introspectie” plaseaza CIV pe pozitia de agent-observator, al carui principal rol este de a dezvolta modele specifice de relationare a spatiului social cu cel al artei.

/////

Parteneri: UAP, Club Control, Shift Pub
Parteneri media: CriticAtac, Revista 22, Radio Romania Cultural, Radio Guerrilla, ArtClue, Sapte Seri, Zile si nopti, TATAIA, Observator cultural, 9am.ro, WebPR.ro, hipmag.ro, modernism.ro, veiozaarte.ro, artboom.ro, neaparat.ro, metropotam.ro, artactmagazine.ro, gingergroup.ro, stiupecineva.ro
Multumiri lui Bogdan Ghiu, George Capoianu, Vladimir Ceptureanu, Vedei Popovici, Roxanei Danaila, Danielei Diaconu.

Centre for Visual Introspection
Str. Biserica Enei, nr. 16, sector 1, Bucuresti (zona Universitate, langa Facultatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”)
[email protected]

http://www.facebook.com/AAAplusCollective
http://www.facebook.com/centruldeintrospectievizuala
http://pplus4.ro/

FACEBOOK EVENT: http://www.facebook.com/events/290933064281941/