Artistul din spatele autismului

Concert de pian, expoziţie de pictură și film documentar

Miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului. Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) în colaborare cu ICR, programul include un concert de pian susţinut de Victor, un tânăr în vârstă de 16 ani diagnosticat cu autism la 3 ani, şi o expoziție de pictură cu vânzare semnată de Andrei, un copil de 11 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune. Seara se va încheia cu proiecția documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.

Evenimentele fac parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția unui centru rezidențial și de lucru pentru adolescenți şi adulți cu autism. Proiectul îşi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat în ultimii ani de programe terapeutice și de socializare în cadrul ANCAAR. În deschidere va vorbi Georgeta Crișu, preşedintele ANCAAR.

Andrei are 11 ani, este elev în clasa a IV-a la o şcoală normală din Bucureşti şi a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 5 ani. Progresul educaţional s-a înregistrat în urma terapiei specifice, efectuată atât în privat, cât şi la şcoală, cu învăţătorul care a adaptat metoda sa nevoilor educaţionale ale elevului. Andrei a început din 2006 să înveţe să picteze alături de un profesionist, după descoperirea talentului său artistic deosebit prin uşurinţa cu care participa la orele de pictură.

Victor are 16 ani, este elev în clasa a X-a la o şcoală specială din Bucureşti şi a primit diagnosticul de autism la vârsta de 3 ani. Progresul educaţional s-a înregistrat în urma terapiei specifice, efectuată exclusiv în plan privat, în urma creării unui program individualizat pe baza abilităţilor, competenţelor şi talentelor sale. Victor se află în clasa a X-a la o şcoală specială pentru că nu i-a fost permisă înscrierea în clasa a IX-a la un liceu de muzică, în ciuda talentului său. Victor a început să cânte la pian în 2007, când pus în faţa claviaturii a cântat după ureche melodia pe care o fredona, fără să cunoască notele şi clapele. Aşa cum a învăţat să scrie şi să citească, respecând pas cu pas metoda, Victor a început să cunoască tainele muzicii alături de un profesor de specialitate. Astăzi cântă după partitură melodii de o complexitate foarte mare. Victor este un pasionat ascultător de muzică simfonică şi de cameră.

Contact: Serviciul Presă al ICR, 031 7100 622, [email protected].