Spectacole româneşti de teatru invitate la două festivaluri internaţionale prestigioase din Polonia în luna octombrie

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezenţa teatrelor româneşti la două importante festivaluri internaţionale de profil din Polonia, organizate în luna octombrie 2011. După ce a sprijinit prezenţa dramaturgului Mihai Ignat la premiera piesei sale, Crize, la Teatrul Korez din Katowice, în data de 24 septembrie 2011, cu ocazia „Nopţii Teatrelor” organizată în Silezia, ICR-Varşovia este partener al Festivalurilor Internaţionale de Teatru „Dialog” din Wrocław şi „Demoludy” din Olsztyn.

Astfel, în 12 şi 13 octombrie 2011, în Sala Studioului de Filme Artistice din Wrocław, vor avea loc două reprezentaţii cu piesa 20/20, scrisă şi regizată de Gianina Cărbunariu şi produsă de Studioul Yorick din Târgu Mureş. Selecţia spectacolului îi aparţine directorului Festivalului Internaţional de Teatru „Dialog” din Wrocław, Krystyna Meissner, cunoscut regizor de teatru polonez, care a fost prezentă la ultimele două ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti.

Rememorând confruntările interetnice din martie ’90, 20/20 este o producţie care pune în discuţie, prin mijloacele teatrului, particularităţile convieţuirii româno-maghiare, bilingvismul, conflictele care pot apărea între membrii de etnii diferite ai aceleiaşi comunităţi.

Vineri, 14 octombrie, regizoarea şi dramaturgul Gianina Cărbunariu, alături de regizorul sloven Oliver Frljić şi de jurnalista poloneză Miłada Jędrysik, vor purta un dialog moderat de Aneta Cardet despre voinţă şi ne-voinţă.

Organizat din doi în doi ani la Wrocław şi ajuns anul acesta la cea de-a şasea ediţie, Festivalul „Dialog” are loc între 7 şi 15 octombrie 2011. Festivalul îşi propune să prezinte cele mai noi producţii europene experimentale, noua generaţie a creatorilor teatrali şi să pună în discuţie teme dificile. Anul acesta festivalul are mai multe secţiuni dedicate Rusiei, Americii de Sud şi Balcanilor.

Cel de-al doilea festival internaţional de teatru la care România este prezentă cu spectacole este Festivalul „Demoludy”, organizat anual la Olsztyn, ajuns acum la cea de-a cincea ediţie.

Spectacolele selecţionate de Marcin Zawada, directorul festivalului, sunt Sado-maso Blues Bar, în regia Gianinei Cărbunariu, producţie dramAcum-Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, şi Herr Paul, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Reprezentaţiile vor avea loc în 20 octombrie, într-un spaţiu aparţinând Casei de Ştiinţe din Olsztyn, respectiv în 22 octombrie, pe Scena Camerală a Teatrului „Stefan Jaracz” din localitate.

Ideea festivalului „Demoludy”, organizat între 17 şi 22 octombrie 2011, este de a crea un spaţiu pentru dialogul multicultural dintre ţările Europei Centrale şi de Est. La ediţia de anul acesta sunt invitate teatre din România, Ungaria, Cehia şi Polonia. Pe lângă spectacole vor avea loc lecturi (printre care o lectură a piesei Numărătoarea inversă de Saviana Stănescu, text apărut în antologia de teatru românesc editată de Panga Pank în anul 2009, cu sprijinul Institutului Cultural Român), dar şi discuţii.

Prezenţa teatrelor româneşti în Polonia este susţinută de Institutul Cultural Român de la Varşovia, în parteneriat cu instituţiile poloneze responsabile de organizarea celor două  festivaluri.