«Nopti teatrale la palatul Béhague : noul val al teatrului românesc» :

acesta este titlul festivalului de teatru românesc care se va desfasura la Paris in perioada 22 – 30 septembrie 2011. Cele sase piese prezente in festival sunt realizate de regizori si actori ai noii generatii a teatrului roman, iar doua dintre aceste piese sunt produse de tinere companii de teatru franco-romane. Scopul Institutului Cultural Roman de la Paris este stimularea colaborarii intre profesionistii teatrelor francez si roman.

Institutul Cultural Roman Paris, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Franta, organizeaza acest festival in cadrul celei de-a 10a editii a « Saptamanii culturilor straine la Paris », un eveniment FICEP (Forumul institutelor culturale straine de la Paris).

Pe scena festivalului vor fi prezente creatii originale ale unor artisti polivalenti, ca : Alina Serban, autor si actor in « Declar pe proprie raspundere » (Teatrul Luni Green Hours); Peter Kerek regizor si autor al « 9 grade la Paris » (Teatrul Act) sau « Mode d’emploie », o productie a companiei romano-franceze Europe’artès, unde Alexandra Badea este si autor si regizor. De asemenea, debarca din Romania piese clasice, reinterpretate : « Furtuna » de Shakespeare, in regia lui Ioan Victor Frunza si piese contemporane puse in scena de cei mai tineri dintre profesionistii teatrului romanesc : « Jocuri in curtea din spate » de Edna Mazya, regia Bobi Pricop (o productie UNATC).

Piesele jucate in romana vor fi subtitrate in franceza. « Mode d’emploi » (Compagnie Europe’artès) si Avant-hier. Après-demain. (spectacol lectura al Companiei 28) sunt jucate in limba franceza.

Noptile … Palatului Béhague

Festivalul « Nuits théâtrale au palais de Béhague » este o noua declinare a ciclului de « Nopti … la palatul Béhague », evenimente organizate de Institutul Cultural Roman de la Paris in colaborare cu Ambasada Romaniei in Franta, din dorinta de a pune in valoare Sala Bizantina a palatului Béhague (proprietate a statului român), « aceasta bijuterie putin cunoscuta » (Le Monde, 4 iunie 2011, « Sala Bizantina isi arata misterul splendorii sale », de Renaud Machart). Ciclul « Noptilor… » a debutat in 2010 du « Nopti clasice la palatul Béhague », cu participarea unor muzicieni ca Sarah Nemtanu, Jean-Claude Pennetier, Richard Galliano sau Qvartetul Enescu ; si a continuat cu « Nopti baroce la palatul Béhague » in iunie 2011, cand Montserrat Figueras si Jordi Savall au urcat pe scena alaturi de La Follia, Les Talens Lyriques sau Balkan Baroque Band. De fiecare data, evenimentele din ciclul « Nopti… la palatul Béhague » umplu Sala Bizantina (capacitate 250 persoane).

Detalii : www.institut-roumain.org