KŐMIVES Loránd Emánuel

AUTOPORTRET IN FASCINATIA PERSONAJULUI – Expoziție personală de pictură

Galeria de Artă „Diverta”, Cluj-Napoca 04 – 19 iulie 2011

Eu ca si Andrei Plesu

Eu ca si Parintele Arsenie Boca

Eu ca si Regele Carol I

Me as Durrer

Eu ca si Mozart

Eu ca si Rafael

Me and Mr. Banffy

Horror TV

Me as Micky Mouse

Superboy

Eu ca si I.L.Caragiale

Eu ca si Nicolae Grigorescu

Eu ca si tatal meu

Eu ca Mitropolitul Bartolomeu

KŐMIVES Loránd Emánuel (15 ani) este un tânăr cu mare drag de pictură. Provenind dintr-un mediu artistic, îl moștenește pe tatăl său KŐMIVES Andor – artist vizual și pe bunicul său Nicolae de la Aiud. Nu întâmplător au expus împreună la Muzeul de Artă din Cluj (2009), Galeriile Arcade Bistrița (2009), Galeria Bastion, Aiud (2010) și mai recent la Teatrul Gong Sibiu (2011)

Acest tânăr pictor are deja, la cei 15 ani ai săi, un CV bogat cu numeroase participări expoziționale, însă evenimentul de față este prima sa expozitie personală.

Proiectul pictural demarat în 2008 – Autoportret in fascinatia Personajului – este un exercițiu de admirație pentru diverse personaje care l-au impresionat până acum. Într-o lume superficială care oferă prea puține modele adevărate de viață, Loránd Emánuel, aflat în perioada de formare a personalității, își caută repere moral-spirituale și culturale, potrivit vârstei și evoluției sale. Autoportretele sale sunt un joc al dedublărilor în care regăsim chipul său oglindit în chipul personalului admirat, de la personaje de BD, personaje din cărți sau filme ca Harry Potter, personaje din lumea artei ca Rafael sau Durer, personalități din lumea literaturii de la Jules Verne, I.L. Caragiale, ori Eminescu, până la Andrei Pleșu, personalități din istoria noastră modernă ca Regele Carol I, sau din lumea bisericii ca Mitropolitul Bartolomeu, ori Părintele Arsenie Boca etc.

Miza acestui proiect nu a fost doar o provocare picturală ci, prin mijlocirea picturii, una formativ-educativă, o stimulare a apetitului pentru cunoaștere, dar și o transformare interioară, spirituală a unui tânăr talentat aflat la început de drum în viață.