La începutul lunii februarie 2018 am avut ocazia să fac o vizită în atelierul artistei SANDA ŞĂRĂMĂT, fiind invitat de domnul Puiu Patzelt, membru al Societății Colecționarilor de Artă din România.

Doamna Sanda Alexandra ŞĂRĂMĂT POPESCU (născută în anul 1927, la București) ne-a întâmpinat în apartamentul său din Capitală. De cum intri realizezi că atelierul a împânzit toată casa, precum pasiunea pentru pictură i-a călăuzit întreaga viață artistei.

Frumos expuse pe simeze sau alianiate la perete direct pe jos, încă din hol te așteaptă un grup de țărani, a căror portrete sunt redate în ulei pe carton. La doamna Șărămăt magnoliile sunt în floare, chiar dacă e în toiul iernii. Lucrările cu flori, pe pânze de mari dimensiuni o înconjoară ca într-o grădină pe autoare. Spațiul devine prea mic pentru numeroasele tablouri, pe care artista ni le arată cu generozitate. Aveam senzația că suntem defapt în depozitul unei galerii de artă, unde e păstrată întreaga operă a unui artist.

Astfel zboară anotimpuri surprinse în peisajele din ramă, iar amintirile doamnei readuc în prezent povești și momente inedite petrecute în lunga sa carieră. Despre una dintre temele sale favorite, cea a țăranilor și a satelor prin care artista a călătorit în numeroase rânduri, vorbește în interviul audio de mai jos.

Ascultă interviul audio aici:

Mărturie a acestei lumi rurale, încărcată de simboluri și religiozitate, pe care artista a întâlnit-0 sunt și numeroasele obiecte din ceramică și vechile icoane pictate pe lemn sau sticlă, care ocupă orice loc al casei, rămas liber, neocupat de tablourile gazdei. Acum ai senzația certă că te afli într-un muzeu.

Alte sute de lucrări de grafică și pictură sunt depozitate pe rastelul din atelier, una din camerele apartamentului. Pentru a vedea o doar parte dintre acestea, spațiul devine strâmt.

Din fiecare ramă ți se arată ca printr-o fereastră fragmente care sunt strâns legate de viața artistei. Am descoperit astfel lucrări care au fost cândva expuse la Roma, Moscova sau la Beijing, dar și cele prezentate recent în 2015 la SIMEZA sau 2016 la EriCris Art.

 

 

Fotografii Lucian Muntean