Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită marţi, 17.05.2011, ora 18:00, la evenimentul expoziţional cu numărul 5 din cadrul Competiţiei “Expo Maraton”, competiţie adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Cei doi expozanţi aflaţi în competiţie de această dată, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt ANDREEA ANGHEL, studentă la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul II, cu proiectul artistic ”Damaged People” şi IULIA BOŞCU studentă la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul II, cu proiectul artistic “Criza de identitate”.

ANDREEA ANGHEL propune prin proiectul “Damaged People” o serie de cinci instalaţii realizate în perioada ianuarie – martie 2011, în Wroclaw, Polonia unde se află în mobilitate cu o bursă Erasmus. Desenele propuse sunt realizate având ca reper modele, prieteni apropiaţi ai artistei.

Caracterele surprinse, reprezentate analtic şi introspectiv transmit o puternică şi aproape contagiosă sexualitate, amprentă a societăţii contemporane marcată de frivolitate şi exacerbarea eului. Artista problematizează subconştientul individului şi transformările survenite la nivelul corporalităţii. Preocuparea se invârte în jurul consecinţelor vizibile ale dramelor interioare ale individului. Înfăţisarea acestora pare să se metamorfozeze în concordanţă cu trăirile ce îi marchează şi le dau direcţia prezentului şi implicit a viitorului. Artista pune accentul pe imaginea individului şi pe interpretarea acesteia de către privitor. Depăsirea conventiilor sociale şi iesirea din tipare este problematizată sub două aspecte, ambele bazate pe judecata majorităţii. Interpretarea şi înţelegerea se face în funcţie de conservatorismul sau nonconformismul, libertatea de înţelegere a publicului.

Se pune problema acceptării condiţiei fiecărui individ în parte de către el însuşi şi implicit de către societate, a libertăţii de expresie şi a liberului arbitru într-o lume din ce  în ce mai liberă şi mai lipsită de prejudecăţi.

IULIA BOŞCU transformă cu maturitate şi fineţe o problemă a individului contemporan, „criza de identitate”, dintr-un subiect tabu într-un motiv de reflecţie, problematizare şi terapie sub forma unui jurnal.

„Maniera în care am abordat această temă, a „crizei de identitate”, la prima vedere este oarecum facilă, asemănătoare cu notarea de informaţii într-un jurnal. Am decis să fac caiete, anti-jurnale, care îşi propun un chestionar adresat individualităţii şi identităţii, cu o premisă foarte puternică, personală şi emoţională”. Proiectul se materializează într-o serie de caiete care pun întrebări, caiete care cer un răspuns, nemailăsând posibilitatea de a ocoli problema individului.

Caietele sunt realizate din diverse materiale, fie acestea la îindemâna artistei, fie experimentale sau neconvenţionale. Totul,  în încercarea de creare a unui echilibru. Se îmbină tehnici diverse în funcţie de cea care se pretează cel mai bine momentului şi trăirii pe care artista o are. „Fără a fi spectaculos prin prezenţă, este un „proiect” care trezeşte interesul privitorului şi implicarea acestuia, pentru că, fără acestea două, jurnalele propuse rămân doar nişte coperţi care nu spun nimic.” Aşadar, caietele pot fi privite ca un joc al curiozităţii, al descoperirii şi al problematizărilor personale.

Pentru că marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia şi se va desemna pe baza voturilor publicului, Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele menţionate mai sus şi să decideţi câştigătorul.