Clujul va găzdui cea de-a cincea ediţie a International Romani Art Festival. Recunoscut la nivel mondial ca unul dintre cele mai reprezentative evenimente culturale, cu o structură unică, care îmbină tradiţia cu cele mai noi forme de expresie artistică de inspiraţie romă, IRAF promite clujenilor 4 zile pline. Peste 100 de artişti şi artizani din 11 ţări ale lumii, un program bogat incluzând concerte, reprezentaţii de dans, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte, spectacole de foc şi circ modern, târg de meşteşugari, activităţi pentru copii, activităţi de informare, workshopuri şi dezbateri, vor umple străzile oraşului în perioada 23-26 iunie.

Renumitul Taraf de Haїdouks din Clejani este primul artist confirmat de organizatori în line-up-ul aceastei ediţii a festivalului. Programaţi pentru seara de vineri, 24 iunie, cei 12 lăutari promit un show autentic senzaţional, cu care au uimit pe cele mai mari scene ale lumii, dar pe care îl trăiesc cu o şi mai caldă pasiune numai acasă.

Încă de la lansarea primului lor album în 1991 şi apariţia lor în cunoscuta producţie a regizorului Tony Gatlif, Latcho Drom, TARAF DE HAΪDOUKS s-a bucurat rapid de un succes nemăsurat, cucerind toate scenele pe care a urcat, de la Tokyo la New York şi impunându-se ca un simbol de referinţă în ceea ce priveşte fabuloasa experienţă a muzicii rome. Alături de numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haїdouks se poate lăuda cu o serie de colaborări interesante cum ar fi:  înregistrări şi prestaţii live alături de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de moda Yohji Yamamoto pentru prezentările acestuia din Paris şi Tokyo, apariţii ecranizate alături de nume ca Jonny Depp şi Christina Ricci în producţia The Man Who Cried (la al cărei soundtrack au şi contribuit cu 5 piese) etc. În 2002 trupa câştigă BBC World Music Award în cadrul secţiunii pe Europa şi Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, membrii trupei nu şi-au pierdut simplitatea şi umorul, păstrându-şi acelaşi mod de viaţă cu care au început acest drum (toţi încă locuiesc în casele lor modeste din satul Clejani).

Fanul lor numărul 1, Jonny Depp, spune despre ei: “I-am cunoscut în timpul filmărilor pentru “Man Who Cried”. Pentru mine sunt un model prin modul în care abordează viaţa. Deşi au trecut prin multe – şi aici mă refer la rasismul împotriva ţiganilor care durează de secole şi încă există şi astăzi- aceşti oameni încă pot cânta o muzică ce exprimă cea mai intensă bucurie. Au acest dar, să te facă să te simţi viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut”.

Prin participarea în cadrul International Romani Art Festival, TARAF DE HAΪDOUKS își manifestă susținerea față de eveniment și deschiderea către promovarea culturii rome la un nivel valoric ridicat.

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală TURN, în colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events. Festivalul a fost premiat cu menţiune la secţiunea Cultură în cadrul Galei Societăţii Civile, iar Agenţia Naţională pentru Tineret prin Direcţia Judeţeană de Tineret Timiş i-a oferit Premiul Special, recunoscându-l ca unul dintre cele mai bune proiecte de tineret ale anului 2008. În 2010, the Guardian-UK numeşte IRAF printre acele evenimente care dau “o nouă faţă României”.

Mai multe informaţii despre line-up, program, bilete, cazare şi reguli de acces în festival pot fi găsite pe site-ul official al festivalului  www.iraf.ro .

Asociaţia Culturală TURN

www.iraf.ro

www.myspace.com/turniraf
http://twitter.com/IRAFest
www.last.fm/user/turniraf