La scară globală prețurile artei sunt stabilite de colecționarii de artă prin intermediul rețelelor profesionale de tipul galeriilor, de instituțiilor, caselor de licitație ori târgurilor de artă. Cotele financiare ale artiștilor sunt legate de valorile estetice și cele istorice, însă pot fi analizate separat de acestea.

Prețurile valorilor cotelor artiștilor români sunt realizate în cel puțin câteva moduri: sistemul public de achiziții prin licitații, vânzări finalizate prin contracte autentificate legal, comenzi contractuale publice sau private. Dincolo de aceste sisteme de vânzări legale se întinde piața neagră de artă.

Piața de artă, fie albă ori neagră se distibuie pe o piramidă asemănătoare cu cea a lanțului trofic.

Baza piramidei este formată din mai mult de jumătate din numărul total de artiști. Din punct de vedere financiar cotele acestei categorii nu depășește 1.500 de euro. În această largă categorie sunt toate tipurile de artiști: cei tineri care nu au un sistem de promovare, dintre care abia câțiva vor trece la următorul nivel, fie artiști care nu au beneficiat de o susținere financiară deși au avut poate o expoziție promițătoare, însă nu a urmat un trend ascendent, fie chiar artiști încă neexploatați și nedescoperiți ca talent dar și ca potențial de valorificare financiară.

Nivelul următor cuprins între 1.500 și 5.000 de euro este cel al artiștilor sprijiniți de un sistem financiar bazat pe negustori (art dealeri), colecționari, investitori, și de promovare prin portofoliul unei galerii, instituții, fundații de artă etc. Circuitul acestor lucrări este conectat internațional măcar prin prezențele expoziționale ale artiștilor în afara țării. În această categorie costurile producției dar și câștigurile se împart între parteneri, indiferent de culoarea pieței de artă.

Tranzacțiile care depășesc 5.000 de euro până în 10.000 de euro constituie pătura a treia din vârful piramidei. Cumpărătorii din această categorie sunt persoane ori instituții internaționale care alcătuiesc o colecție de artă pentru prestigiu dar și pentru investiție financiară. Cotele care depășesc 10.000 de euro sunt deocamdată vârful vârfului piramidei, prin racordări cu alte piețe de artă depășind chiar 100.000 euro. Acești artiști pot fi numiți pe degete.