Muzeul de Istorie a Farmaciei (deschis în anul 1972) reprezintă prin profilul său o raritate în peisajul muzeografic românesc dar şi european.
Înfiinţarea muzeului în Sibiu a avut o dublă motivare: pe de o parte aici a funcţionat prima farmacie pe teritoriul ţării noastre, atestată documentar în anul 1494; pe de altă parte în zona Sibiului s-a dezvoltat o bogată tradiţie a activităţii farmaceutice.
În prezent, clădirea ce adăposteşte muzeul se află în centrul istoric al Sibiului, constituind un monument istoric de arhitectură cu elemente gotice şi renascentiste, datând din anul 1568.
În această clădire a funcţionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologică, înfiinţată în jurul anului 1600 şi denumită La Ursul Negru.
Colecţiile muzeului cuprind peste 6.600 de piese ce aduc mărturii valoroase pentru evoluţia medicamentaţiei şi a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole şi jumătate.
Expoziţia este organizată pe tiparul unei farmacii clasice: oficina şi laboratorul, la care s-au adăugat holul truselor medicale şi un sector al homeopatiei.
Gruparea exponatelor în cadrul sectoarelor tematice încearcă să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare a funcţionării farmaciei şi a instrumentarului farmaceutic, în evoluţia lor istorică.
Colecţia de Homeopatie ilustrează tradiţia terapiei homeopate la Sibiu. Nu este lipsit de semnificaţie faptul că fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a trăit şi activat la Sibiu, între anii 1777-1779, ca medic şi secretar al baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei.
Se apreciază că în această perioadă el a avut posibilitatea de a cunoaşte multe aspecte privind medicaţia populară practicată în Transilvania, aspecte care au contribuit şi ele la inspirarea fundamentării doctrinei homeopate.
Introdus de holul truselor medicale, laboratorul reprezintă sectorul principal al activităţii farmaceutice, ilustrând prin bogăţia şi diversitatea obiectelor prezentate complexitatea şi evoluţia proceselor de elaborare a medicamentelor, în strânsă concordanţă cu evoluţia ştiinţei farmaceutice.
Balanţa farmaceutică din secolul XVII, cu greutăţi din fier şi piatră ornată, ca fiind dintre cele mai vechi obiecte din colecţie.
Dintre obiectele expuse pe masa de receptură menţionăm pilularul din secolul XVIII – dispozitiv utilizat la prepararea pilulelor, ce sunt considerate primele forme farmaceutice utilizate în diferite afecţiuni de-a lungul timpului.
Între exponatele laboratorului se află balanţele de diferite tipuri, mojare din bronz, fontă şi marmură, maşini de zdrobit şi pulverizat, piese pentru tablete şi supozitoare, percolatoare pentru obţinerea tincturilor din plante medicinale, recipiente ceramice şi metalice, creuzete, mensuri din cositor, site, filtre şi sticlărie de laborator.
Colecţia de Homeopatie a muzeului cuprinde peste 2900 de piese, respectiv truse şi flacoane cu preparate homeopate, care au fost preluate de la vechea farmacie sibiană La Înger.
MUZEUL DE ISTORIE A FARMACIEI
Muzeul Național Brukenthal Adresa:
Piata Mica Nr. 26, Sibiu
Tel. +40 269 218191
Texte: MUZEUL DE ISTORIE A FARMACIEI
Foto: Oana Ioniță
Recent Comments