Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a acordat pentru a noua oara  Premiul Henkel pentru Arta, in valoare de 7.000 Euro. Anul acesta, premiul a fost acordat artistului polonez Maksymilian Cieślak. Premiile au fost anuntate in cadrul galei care a avut loc pe 25 noiembrie, in auditoriul Muzeului de Arta Moderna al Fundatiei Ludwig Vienna – MUMOK.

“Prin această competiție, Henkel doreşte să contribuie la procesul de integrare europeană și la cunoașterea culturală a regiunii Europei Centrale și de Est. Ne bucurăm și suntem foarte mândri de reputația pe care a câştigat-o acest premiu. Acum 9 ani am început cu aproape 180 de înscrieri. Între timp, am ajuns să avem anul acesta peste 1.000 de participanți”, a spus Gϋnter Thumser, Președintele Henkel CEE.

Anul acesta s-au inscris in competitie 1.060 de lucrari de arta, o cifra record pentru Premiu. Un juriu expert international l-a desemnat pe Maksymilian Cieślak, artistul polonez nascut in Tomaszow Lubelski, drept castigatorul Henkel Art Award 2010.

„Cu Maksymilian Cieślak, o intreaga generatie de artisti tineri a castigat premiul anul acesta. Astept cu nerabdare ca Maskymilian Cieślak sa-si expuna lucrarile intr-o expozitie individuala la MUMOK, anul viitor”, spune presedintele juriului Karola Kraus, Director MUMOK in Viena, explicand motivele pentru care l-a ales pe tanarul artist polonez.

Lucrarile cinematografice ale lui Maskymilian Cieślak sunt caracterizate de o mare intensitate narativa si originalitate. Cieślak lucreaza cu instrumente oferite de filmele mute, de estetica filmelor de amatori de pe Youtube, precum si cu elementele unor filmari descoperite de el. Astfel reuseste sa abordeze filmul ca mediu de comunicare intr-o maniera total neortodoxa si uneori amuzanta. Artistul foloseste istoria filmului, momente legendare din istoria media precum zborul in spatiu al lui Yuri Gagarin sau un concert al trupei Doors, ca material pentru un limbaj cinematografic neconventional. Unele dintre lucrarile lui, precum Doctor Faustus sau Cloud Nine, pot fi interpretate drept satire agresive la adresa artei.

Anul acesta,  printre cei cinci finalisti de la Viena ai Premiului Henkel pentru Arta, selectati dintre cele 1060 de inscrieri, s-a numarat Pavel Braila, artist din Republica Moldova, cunoscut pe plan international. Dan Perjovschi, care a expus alaturi de Pavel Braila in 2010, in proiectul Fetish Factory, la Electroputere Craiova, il caracterizeaza pe Pavel Braila drept „un artist care face arta euro-atlantica cu parfum de parjoale moldovenesti. El a sarit din Chisinau direct in Paris si Berlin, oprindu-se oleaca la Dokumenta de la Kassel”.

De asemenea, Liviana Dan isi aduce aminte de reactia starnita de Pavel Braila in 2002, ca invitat la Documenta. ”Pavel Braila provoaca un interes international puternic si responsabil. Puternic asemenea alegoriilor propuse pentru istoria modernitatii din fostele tari ale estului. Responsabil, de fapt subversiv responsabil, asemenea noii prospetimi extravagante si a fascinatiei pentru un nou tip de lux, cum estul nu mai intalnise. In Pavel Braila estul isi recunoaste calitatea“.

Artista croată Nina Kurtela a câștigat Premiul pentru Tineri Artisti din Europa de Est și Centrală, acordat tinerilor artiști din Europa Centrală și de Est care fac parte din Programul de rezidenţă al  KulturKontakt Austria, partenerul de durată al companiei Henkel. După finalizarea studiilor la Academia de Arte din Zagreb, Nina Kurtela a început să se ocupe intens de dans contemporan. Limbajul dansului a fost integrat în proiectele sale de film, oferindu-le un ritm și o ușurință specifică. Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Est, din partea Henkel, împreună cu bursa care oferă o perioadă de lucru de 3 luni in Viena, îi permit tinerei artiste să își facă lucrările cunoscute în Austria și să cunoască scena artistică locală.

În cadrul ceremoniei de gală de la Viena s-a acordat pentru a cincea oară şi Premiul pentru Tineri Artişti din Austria. Premiul de anul acesta a revenit Sussanei Flock. Artista din Styr a convins juriul cu exemple grafice clare și prin modul în care a abordat spațiul, manipulându-l artistic și modificându-l prin cele mai simple metode. Faptul că a creat un număr atât de mare de lucrări, deși este încă studentă, a fost unul din multele motive pentru care a primit Premiul pentru Tineri Artişti din Austria.

Lucrarile nominalizatilor, precum si cele ale castigatorilor, au fost expuse in perioada 26-28 noiembrie 2010, la MUMOK in Viena.

Cei cinci tineri artişti selectaţi în finală pentru câştigarea marelui premiu de 7.000 de euro, organizarea unei expoziţii personale în ţara lor de origine şi a unei expoziţii personale la muzeul MUMOK sunt Pavel Brăila (Moldova), Maksymilian Cieslak (Polonia), Tao G. Vrhovec Sambolec (Slovenia), Özlem Sulak (Turcia) şi Gergely Hory (Ungaria).

Pentru mai multe detalii despre gala si fotografii, va rugam sa accesati:

Pagina oficiala www.premiulhenkelpentruarta.ro

Pagina de Facebook  www.facebook.com/HenkelArtAward.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.