Scandaluri care au eliberat arta românească contemporană de prejudecăți. O scurtă cronologie.

1991 – Expoziţia “Sexul lui Mozart” (instalaţie din prezervative), iniţiată de Călin Dan, Iosif Kiraly şi Dan Mihălţianu la împlinirea a 200 de ani de la moartea compozitorului, pe 5 decembrie 1991, a stârnit primele reacţii violente după ‘89.

2004 – Expoziția “Stiff life”, Dumitru Gorzo şi Suzana Dan de la galeria Apollo. Lucrările cu scene explicite de sex şi funduri roz au apărut pe prima pagină a ziarelor.

2004 – Expoziția “Rural art” de la HT003 protesteza împotriva amplasarii Catedralei Mântuirii Neamului în parcul Carol, in 2004, Gorzo împreuna cu Suzana Dan, Alina Buga, Sorin Tara și Sabina Spătariu.

2004 – Expoziția “F.A.Q. about Steve the Great”, de la H’Art Gallery, Gorzo critică modul impudic prin care statul si Biserica Ortodoxa Romana aniversau 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare înfățișat negru, cu sâni şi decolteu.

2005 – Expoziția “Mr. President is a sexual object” de la HT003 ironizează modul naiv și pătimaș al alegătorului român de a se raporta față de putere.

2005 – “European Influenza”, Daniel Knorr expune Pavilionul României de la Bienala de la Veneția gol.

2006 – Uniunea Artiștilor Plastici vinde colecția cu lucrări de patrimoniu cu scopul de a lichida datoriile Combinatului Fondului Plastic

2007 – Dacia 1300 este recuperată ca temă de artistii români tineri și este subiect de dispută de atribuire, adjudecare și însușire a temei, pe canalele și formurile online de comunicare nettime și incepem, de parcă nu  putea exista decât o singura lucrare-monopol cu un laitmotiv al peisajului urban comunist și de tranziție.

2008 – Scandalul Poneiului roz, expoziţia de street art “Freedom for Lazy People” a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă în lunile iunie-august la Galeria Română din New York. Un ponei roz cât o palmă cu o zvastica pe crupa lui a stârnit acuzații de antisemitism și o campanie de denigrare publică a lui Horia Roman Patapievici și a Corinei Șuteu de la ICR.

2008 –  Expoziţia „The Last Temptation”, Alexandru Rădvan şi Sorin Tara, de la Bochum, Germania. Personajul lucrării lui Alexandru Rădvan, „Omagiu lui Iuda XXXI”, este un bărbat gol, fără cap, spânzurat, cu sexul erect, ejaculând.

2008 – Expoziţia “Euromaniac” a artistului timişorean Benedek Levente de la Atelier 35 din București. Lucrarea care a scandalizat reprezintă harta României în formă de clitoris.

2010 – Artistul Ion Bărlădeanu îl acuză pe galeristul Dan Popescu de comisioane uriașe, nereguli contractuale și nerespectatea înțelegerilor între artist-galerist.