La invitatia Fundatiei Ratiu din Marea Britanie, mesterul popular Cornel Sitar va sustine o demonstratie de olarit traditional la prestigiosul muzeu Ashmolean din Oxford.

Acest eveniment, realizat in colaborare cu Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, va avea loc in data de sambata 24 iulie 2010, in cadrul expozitiei “The Lost World of Old Europe” (Lumea disparuta a Vechii Europe).

In cadrul unor sesiuni de lucru deschise, mesterul Cornel Sitar va oferi publicului britanic sansa de a vedea “pe viu” un mestesug traditional, cu o tehnica aproape neschimbata de mii de ani. Participantii vor avea ocazia unica de a-si crea propriile vase traditionale din lut.

Mesterul popular Cornel Sitar provine din zona Baia Mare, unde a invatat olaritul de la parintii sai. Lucreaza cu roata olarului din 1962, de la varsta de 13 ani. In 1978 a inceput sa lucreze in atelierul mostenit de la parinti. Treptat, olaritul si producerea obiectelor ceramice au ajuns nu numai o afacere de familie, dar si un mod de viata prin care tainele acestui vechi mestesug sunt transmise generatiilor viitoare.

Expozitia, organizata de Muzeul Ashmolean din Oxford, este deschisa pana in data de 15 august 2010. Cu aceasta ocazie pot fi vazute pentru prima data in Marea Britanie celebrele vase de Cucuteni, precum si podoabe de aur si obiecte ceramice remarcabile, urme ale civilizatiilor preistorice dezvoltate in zona cursului inferior al Dunarii.

Pentru mai multe detalii, vizitati www.romanianculturalcentre.org.uk

Imaginea de mai sus reprezinta un vas globular cu capac, lut ars. Cucuteni, Scanteia, 4200 – 4050 î. Ch., Complexul Muzeal National Moldova, Iasi. Foto: Marius Amarie.