Trei zile pline de filme, teatru, muzici şi distracţie la SPS Talent Camp Râciu 2010

A doua ediţie a festivalului de film online Spune pe scurt, iniţiată pe 1 mai a.c. şi rezervată producţiilor low/no budget, s-a încheiat oficial duminică seara, în comuna mureşeană Râciu. Asta pentru că anul acesta, cu sprijinul Asociaţiei Centrul Multimedia Teatru 74 din Târgu Mureş şi a Primăriei din Râciu, festivalul s-a continuat în afara mediului virtual cu SPS Talent Camp (25-27 iunie), devenind astfel singurul festival de scurtmetraj din mediul rural românesc.

Trofeul pentru cel mai bun film din competiţia Spune pe scurt a fost acordat animaţiei „Obiceiuri proaste” de Oana Cătălina Gheorghiu (studentă la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti). Celelalte scurtmetraje premiate au fost „Alexandru” de Desiree Halaseh (Iaşi) – cel mai bun film de ficţiune, „Upload” de Andreea Mironiuc (Piatra Neamţ) – cel mai bun film de animaţie şi „Liftier autorizat” de Cristian Corduneanu (Bucureşti) – cel mai bun film documentar. Premiul publicului, stabilit pe baza feedback-ului primit de scurtmetraje pe site-urile Spunepescurt.ro şi 220.ro, a fost obţinut de filmul „Mut”, semnat de Ana Maria Comănescu din Bucureşti.

Cei 35 de cineaşti aspiranţi care au fost prezenţi la SPS Talent Camp Râciu 2010 au avut posibilitatea de a participa la ateliere creative şi interactive, susţinute de specialişti în domeniu. Astfel, ei au contribuit la realizarea unei scurte animaţii stop motion despre eveniment, sub coordonarea operatorului Marius Iacob, au aflat mai multe secrete şi trucuri fotografice de la Bogdan Filip, au intrat în pielea actorilor prin exerciţiile captivante propuse de Alex Mărgineanu (cunoscut din filmele lui Cristian Nemescu) şi au discutat despre Noul Cinema Românesc şi receptarea sa cu criticul Mihai Fulger.

La Casa de Cultură „Vasile Conţiu” a comunei, unde, din cauza vremii potrivnice, s-a desfăşurat întregul program, au mai avut loc proiecţii de filme româneşti (multapreciatul lungmetraj „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, scurtmetraje selecţionate şi premiate la importante festivaluri internaţionale, precum şi toate cele 46 de producţii low/no budget selecţionate în competiţia Spune pe scurt), un spectacol al companiei Teatru 74 („Hoţii” de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu) şi două concerte cu trupe târgmureşene (Cassa 3 şi AndărCavăr Bend). Toate cele trei seri ale Talent Camp-ului s-au încheiat cu petreceri încinse, pe muzica mixată de DJ Kuki.

La aceste evenimente, pe lângă oaspeţii din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării, au participat şi numeroşi săteni din Râciu, intrigaţi şi fascinaţi de efervescenţa culturală apărută peste noapte în liniştita lor comună. Unii oameni ai locului, aşa cum observa inimosul primar Ioan Vasu la ceremonia de premiere, chiar s-au temut „să nu-i deranjeze” pe invitaţii Talent Camp, aşa că i-au sprijinit de la distanţă.

Pe lângă latura cultural-artistică, Spune pe scurt a dovedit la Râciu şi o latură ecologică. Pentru acest lucru, organizatorilor li s-au alăturat, de-a lungul celor trei zile de Talent Camp, tinerii voluntari, cu iniţiativă şi spirit ecologic, de la Let’s do it, Romania!

Până la Talent Camp 2011, Spune pe scurt pregăteşte şi alte evenimente, în Bucureşti şi în provincie.

Organizatori: Efectiv D4 Events, Teatru 74, Primaria Comunei Riciu

Parteneri: Consiliul Judetean Tg. Mures, Primaria Tg. Mures, Scoala Ardeleana, Romgaz, Reea, Siletina, Total Fleisch

Parteneri media: TTM, Corso, 24 Fun, RTM, Hot Media, Punctul, Zi de Zi, Cultura in Mures, Magic FM