Muzeul Naţional “George Enescu”, Muzeul de Geologie şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au estimat cei mai mulţi vizitatori, peste 10.000 fiecare, care le-au trecut pragul sâmbătă spre duminică la Noaptea Muzeelor, potrivit datelor furnizate MEDIAFAX de reprezentanţii acestor instituţii.
Din cele 13 muzee bucureştene care au anunţat că vor serba Noaptea Muzeelor prin manifestări speciale sau doar prin permiterea accesului gratuit al publicului la expoziţii, opt au furnizat, contactate de MEDIAFAX, numărul estimativ de vizitatori pe care i-au avut cu această ocazie, pe baza numărului de bilete sau fluturaşi cu prezentări împărţiţi la intrare.
Astfel, Muzeul Enescu a raportat cei mai mulţi vizitatori – 15.000, urmat de MNIR, cu 13.500, şi de Muzeul de Geologie, cu 12.150 de vizitatori. Bucureştenii au preferat concertele de muzică veche şi clasică de la Muzeul Enescu, spectacolele de teatru, dar şi de folclor şi coregrafie, prezentarea unor uniforme şi manevre militare, găzduite de MNIR, dar şi vizitarea Tezaurului pe care îl adăposteşte şi au fost atraşi cu succes la Muzeul de Geologie de concertele susţinute de Alina Sorescu şi Andreea de la Amadeus, urmărite cu încântare de o mulţime strânsă pe peluza udă din faţa clădirii.
La Muzeul Naţional de Artă a României (MNAR), care şi-a primit vizitatorii după căderea serii, cu spectacolul “Statuile”, prezentat de Teatrul Masca în curtea Palatului Regal, 9.000 de persoane au intrat pentru a viziona gratuit Galeria de Artă Europeană şi Galeria de Artă Românească.
Acelaşi număr de vizitatori a fost estimat şi de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, care şi-a invitat publicul la patru expoziţii pe care le prezintă în această perioadă, dar şi la obişnuita petrecere pe care o organizează cu ocazia Nopţii Muzeelor pe terasa de la Palatul Parlamentului unde îşi are sediul.
Reprezentanţii Muzeului Municipiului au estimat că au avut 8.000 de vizitatori la noaptea albă, iar duminică dimineaţă au mai venit circa 1.000 de persoane să vadă automobilele de epocă expuse în curtea Palatului Şuţu.
La Muzeul Literaturii, care a găzduit concerte, un recital de poezie, dar şi proiecţia filmului “Eu când vreau să fluier, fluier”, în prezenţa echipei, au fost împărţite circa 3.000 de bilete.
Muzeul Satului, care din motive de securitate a patrimoniului său, nu permite accesul în timpul nopţii, şi-a invitat publicul la un târg al olarilor şi la spectacole de folclor, în timpul zilei de sâmbătă, de la 9.00 la 14.00, înregistrând 3.850 de vizitatori.
Anul trecut, cele 11 instituţii bucureştene care şi-au deschis porţile publicului în Noaptea Muzeelor au înregistrat cifre record de peste 100.000 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie a României fiind cel preferat, cu 24.000 de vizitatori, urmat de Muzeul Naţional de Geologie – 20.000 de vizitatori – şi de MNAR – 15.000 de vizitatori.
Lansată în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Nopatea Muzeelor se desfăşoară simultan în zeci de ţări europene, sub patronajul Consiliului Europei, din 2006, şi sub cel al UNESCO, de anul trecut. Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de International Council of Museums (ICOM), care este sărbătorită pe 18 mai.
Anul acesta, peste 3.000 de muzee din 39 de ţări au anunţat că participă la această noapte albă.
Recent Comments