Lucrările de renovare la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, în valoare de peste 6 milioane de euro, au fost finalizate, însă muzeul va fi redeschis la începutul anului viitor, necesitând şi lucrări de amenajare, care vor fi finanţate de Ministerul Culturii, a anunţat ministrul Hunor Kelemen.

Ministrul Culturii Hunor Kelemen a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, realizările recente din programul “Reabilitarea Monumentelor Istorice din România”, desfăşurat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) cu finanţare printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), contractat de Guvern în 2006.

Astfel, în cursul acestei săptămâni vor fi predate lucrările încheiate la Muzeul Colecţiilor de Artă, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, în valoare totală de 6.553.000 de euro fără TVA, finanţate în proporţie de circa 90% prin împrumutul de la BDCE. Lucrările derulate – de consolidare, amenajare şi climatizare la corpurile B şi C ale muzeului – au avut o durată de 24 de luni, fiind finalizate la termen, a precizat Kelemen.

Muzeul mai necesită însă lucrări de amenajare la depozitele sale de patrimoniu, care nu intră în acordul cu BDCE, finanţarea acestora, care se ridică la 7 – 8 milioane de lei, urmând să fie suportată de Ministerul Culturii din alocaţii de la bugetul de stat. Aceste lucrări nu vor putea fi finalizate în acest an, din cauza fondurilor insuficiente, însă în aprilie – mai 2011 ar urma să fie redeschis Muzeul Colecţiilor de Artă, a precizat ministrul.

Muzeul a fost închis la începutul lunii februarie 2009, în vederea desfăşurării lucrărilor la corpurile B şi C, iniţiate în iunie 2008. După redeschiderea muzeului, la începutul anului 2011, vor putea fi vizitate toate cele trei corpuri ale clădirii.

De asemenea, în cursul acestei săptămâni vor începe lucrările de consolidare şi restaurare la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Călăraşi, în valoare de 1.756.000 de euro, cu o perioadă de execuţie de opt luni, a mai anunţat ministrul. DCPN Călăraşi este, în prezent, unul dintre puţinele monumente care au avut destinaţia de locuinţă din judeţul Călăraşi care mai păstrează pictura originală pe plafoane şi pe uşile interioare. Clădirea a fost donată comunităţii de către moştenitori.

Kelemen a mai spus că a vizitat pe 13 mai şantierul de la Biblioteca Naţională a României. “Suntem în grafic (…) Până în septembrie-octombrie 2011, aşa cum este în acordul de împrumut, vom finaliza şi sper că începutul lui 2012 va fi un început pentru Biblioteca Naţională a României în clădirea nouă de pe Unirii”, a spus ministrul.

Următorul obiectiv din programul de reabilitare pentru care urmează să fie lansată o licitaţie este Opera Naţională Bucureşti.

Totodată, Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului, instituţia din cadrul MCPN care gestionează proiectele de reabilitare din împrumutul BDCE, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost făcută proiectarea pentru Opera Naţională Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional “George Enescu” (Palatul Cantacuzino), Muzeul Kalinderu, tot din cadrul MNAR, din Capitală, Biblioteca Franceză “Omnia” din Craiova, toate obiective din programul de reabilitare, şi se aşteaptă autorizaţiile de construcţie pentru lansarea licitaţiilor de atribuire a lucrărilor. Un alt obiectiv important din Capitală inclus în program este viitorul sediu al Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” – Sala Omnia.

În 2010, Ministerul de Finanţe trebuie să direcţioneze către UMP 100 de milioane de euro din împrumutul de la BDCE pentru lucrările în curs sau şantierele care urmează să fie deschise în acest an. Din prima categorie, fac parte Biblioteca Naţională a României, MNAR, unde lucrările au termen până în 2012, Muzeul Antipa, unde lucrările vor fi finalizate vara aceasta, muzeul fiind închis de la începutul anului trecut, şi cele trei obiective din judeţul Iaşi – Complexul Muzeal Naţional Moldova şi Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din municipiu şi Palatul “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

Tot anul acesta urmează să înceapă lucrările la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), câştigătorul licitaţiei fiind anunţat luni, lucrări care vor necesita 2 – 3 milioane de euro pe lună, a apreciat Trâmbaciu. Valoarea contractului pentru reabilitarea TNB, câştigat de Aedificia Carpaţi şi Romest Electronic, este de 48 milioane euro, fără TVA, iar perioada de execuţie prevăzută este de 28 de luni.

În 2008 şi 2009, programul “Reabilitarea Monumentelor Istorice din România”, finanţat într-o proporţie de sub 10% şi din bugetul de stat, a absorbit 100 de milioane de euro, suma necesară pentru acest an. În 2011, urmează să fie direcţionată către UMP restul sumei, de 100 de milioane de euro, a spus Trâmbaciu.

sursa: Mediafax