Muzeul Brukenthal din Sibiu este în pericol de închidere, în condiţiile în care aproape 30 de angajaţi au plecat după anunţarea măsurilor de scădere, iar directorul instituţiei, Sabin Luca, spune că dacă mai pleacă 20 de oameni muzeul va trebui închis pentru public.

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu afirmă că, în fiecare zi de la anunţarea măsurii de reducere a salariilor din sectorul bugetar cu 25 la sută, cel puţin un angajat fie şi-a dat demisia, fie şi-a depus actele de pensionare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Aveam 168 de angajaţi, iar aproape 30 de angajaţi au plecat. Şi-au prezentat demisiile, s-au pensionat. În ritmul ăsta, dacă mai pleacă 20 de angajaţi va trebui să închidem muzeul pentru public. Au plecat oameni din toate departamentele. Fără pază umană e foarte greu să asiguri siguranţa exponatelor, cu toată supravegherea video. Ar trebui să avem un supraveghetor pentru fiecare sală de expoziţii, dar nu ne putem permite”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Potrivit acestuia, înaintea acestor plecări muzeul avea un deficit mare de personal.

“Vreo şapte-opt luni am tot cerut permisiunea să putem organiza concurs, pentru că funcţionam cu un deficit de peste 20 de angajaţi, iar legea spunea că la şapte posturi libere putem angaja un om. Am reuşit să obţinem permisiunea şi săptămâna trecută am organizat concurs pentru două posturi de muzeograf şi unul de restaurator. Noi ne străduim să deschidem spaţii noi pentru public, dar nu avem personalul necesar”, a declarat Luca.

Muzeul Brukenthal s-a înfiinţat în anul 1817, fiind constituit din colecţiile baronului Samuel von Brukenthal.

Muzeul Naţional Brukenthal este constituit, în prezent, din Palatul Brukenthal, care găzduieşte colecţiile baronului şi alte exponate strânse de-a lungul anilor, dar şi din Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Farmaciei, Muzeul de Arme şi Vânătoare şi Galeriile de Artă Contemporană.

sursa: Mediafax