Personalitate iconică a secolului trecut, Sigmund Freud (1856-1939) va ramane cel mai cunoscut şi totodată controversat cercetător al lumii. Părintele psihanalizei, ale cărui teorii au devenit surse de inspiraţie pentru suprarealişti a fost şi un important colecţionar de artă antică. Fiica sa Anna a donat Austriei şi Angliei casele în care Sigmund Freud a locuit şi-a desfăşurat activitatea, împreună cu toate obiectele din ele. Astăzi, ambele locuiţe găzduiesc muzee memoriale care oferă publicului posibilitatea de-a intra în intimitatea în intimitatea enigmaticului Sigmund Freud.
Casa din Viena în care a locuit şi şi-a desfăşurat activitatea pentru aproape o jumătate de secol, înaintea exilului la Londra , este gazda primului muzeu Freud. Aici sunt expuse o parte din piesele colecţiei sale de antichităţi precum şi piesele originale de mobilier din locul de studiu şi dormitorul psihanalistului. Muzeul din Viena oferă o perspectivă succintă asupra imaginii omului Freud, colecţia sa de artă precum şi toate obiectele personale, fotografiile lui Edmund Engelman, studiile etc de care s-a folosit în timpul vieţii fiind expuse în casa din Londra, unde Freud şi-a petrecut ultimul an din viaţă. Anticipând prigoana nazistă, familia Freud s-a mutat la Londra, reuşind să-şi ducă toate bunurile în noua locuinţă. Mobilierul original Biedermeier, celebra canapea unde Freud îşi consulta pacienţii, manuscrise, studii, ediţii priceps şi ex-libris ale volumelor sale precum şi importanta colecţie care cuprinde aproximativ 2000 de piese antice sunt expuse la Londra.
În 1890, în timp ce lucra la „Interpretarea viselor” Sigmund Freud îşi decoperă pasiunea pentru artă devenind un pasionat colecţionar de antichităţi orientale. Din acel moment, Freud şi-a dedicat foarte mult timp cercetăţii pieţei de artă veche, călătoriilor în Orient în vederea cercetării şi achiziţionării operelor de artă. “I must have an object to love”, declara Freud referindu-se la colecţia sa, pe care a folosit-o şi drept “muză” pentru studiul “Moses and Monotheism”. O parte din piese pot fi văzute şi pe site-ul muzeului Freud din Londra.
Pe Maresfield Gardens la nr. 20 în Londra Freud continuă să trăiască în continuare datorită echipei de cercetare care dinamizează permanent muzeul prin nenumărate activităţi educative. Atât la Londra, cât şi la Viena exista arhive complete ale studiilor lui Freud şi despre Freud, laboratoare multimedia care deţin toate înregistrările lui pe peliculă şi echipe de cercetători bine-documentaţi care pot oferi vizitatorilor imaginea completă a omului şi cercetătorului Sigmund Freud.
Recent Comments