Cea de-a patra ediția a Simpozionului Arta în Grădină,  s-a desfășurat în perioada 10 – 24 iulie 2015,  în Grădina Botanică ” Vasile Fati” din Jibou.

Organizatorii Simpozionului: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice  Jibou, Radu Șerban – coordonator principal, Florin Gherasim, curator. 

Partener: UAP Romania, Filiala Cluj, partener media: Modernism.ro

Artiștii participanți la Simpozion sunt:

CONSTANTIN RADUCAN, pictură, LUGOJ,

RADU SERBAN, pictură, CLUJ,

FLORIN GHERASIM, fotografie, CLUJ

DOREL DAVID MORAR, sculptură, TG. MURES

RADU PULBERE, pictură, CLUJ

IOANA ANTONIU, pictură, CLUJ

TEODORA PICA, pictură, TORONTO, CA,

DUILIU CRISAN, grafică, CLUJ

IULIA CRISAN, grafică, CLUJ

LUCIAN MUNTEAN, pictură/fotografie, BUCURESTI,

FLORA RADUCAN, pictură, LUGOJ,

Text: Florin Gherasim, curatorul Simpozionului Arta în Grădină

“Simpozionul de Arte Vizuale Arta în Grădină, Jibou, 10 – 24 iulie 2015

APA ÎN GRĂDINĂ

Să vii, ca artist, din Torontoul Canadei până la Jibou, să te închini la tâmpla bisericii de lemn din Prodănești, prin sulița turlei căreia rugăciunile ajung la cer, iar apoi să transpui această emoție în act artistic, în metaforă vizuală, alegând ca atelier de creație tocmai fostul grajd al castelului Wesselenyi. Să alegi, ca loc de expunere, generosul perete exterior al amintitului grajd, care, înnobilat de mozaicul lucrărilor agățate în cuie, arată, dintr-o dată, la fel de potrivit Artei ca și pereții unor Galerii celebre precum Catacomba, Hanul Gabroveni sau Palatul Mogoșoaia.

Iată, din noianul meditațiilor unui curator, un singur exemplu convigător, cred, despre devenirea, în timp de patru ani, și împlinirile unui proiect gândit și potrivit Grădinii Botanice din Jibou: Simpozionul de Arte Vizuale Arta în Grădină.

Ne aflăm la cea de a patra ediție, 2015, an în care manifestarea a avut ca temă Apa în Grădină. La conferința de presă inaugurală am insistat asupra bogatului spectru de corespondențe simbolice ale acestui element primordial, care, în analiza arhetipală a miturilor marilor civilizații, unește, prin împletire, caierul vieții cu cel al morții, apa vie cu apa moartă, apa de botez și leagănul nou venitului cu Styxul și luntrea lui Caron ale dalbului de pribeag.

Așteptam să văd, să evaluez modul în care artiștii vor găsi răspuns provocării, prin gesturi instaurative ale metaforei vizuale purtătoare de peceți ale personalității fiecăruia. După zece zile, răspunsurile sunt date, strânse laolaltă în expoziția de bilanț. Îmi revine misiunea de a vă prezenta aceste lucrări, dar și pe cei care au pus travaliul și semnătura, artiștii invitați ai acestei ediții. O voi face în ordinea distanței de la care ei au venit la Jibou, onorând invitația.

08 teodora pica - foto lucian muntean _1643

De la mii de kilometrii a venit Teodora Pica, ajunsă acum treizeci de ani la Toronto, Canada, dar niciodată plecată, ruptă cu sufletul de acasă, de România. Cu studii superioare de arhitectură și arte – pictură, artist activ ca expozant, dar și coordonator al unei galerii de artă în Toronto, Teodora are o bogată expertiză asupra artei contemporane. Contactele cu ea, la expoziția personală de la Muzeul de Artă din Cluj, în 2009, cât și acum, la Jibou, îmi dau prilejul să apreciez modul în care, apelând la tehnici tradiționale dar și de new-media: colajul, instalația, ș.a, artista integrează simboluri definitorii ale civilizației românești cu elemente identitare locale (biserica de lemn din Prodănești, nuferii, florile grădinii, apa) în creații racordabile unor teme universale și recurente: memoria, lacrima, diurnul și nocturnul etc.

04 constantin raducan - foto lucian muntean _0497

05 flora raducan - foto lucian muntean _0890

De la Lugojul bănățean au venit doi artiști, tată și fiică, Constantin și Flora Răducan. Ei au adus la Simpozion teoria și practica plain-air, o adevărată profesiune de credință a lor. Timp de 10 zile a fost o încântare să îi văd pe cei doi, cu pânze în mâini și șevaletul mobil la spate, pliat ca un rucsac, ieșind, pe soare și pe ploaie, dimineața devreme sau în umbrele amurgului pe cărările Grădinii, alegând subiecte care, după ședințe laborioase, transpuse pe pânze, sunt acum în fața dumneavoastră. Din tușele ample, păstoase ale Florei, cu acorduri cromatice mergând de la tensiune până la armonie, au ieșit două lucrări tratând complementar tema apei, anume norii adunați de furtună și, respectiv, După Ploaie. Liniile de forță care leagă aceste lucrări, pe care le văd ca un diptic, mă fac să le pot numi la fel de bine, cred, Război și Pace. Experiența, talentul și practica de o jumătate de secol a domnului Constantin Răducan, artist recunoscut la nivel național ca un admirator și continuator al impresioniștilor, aduce pe simezele expoziției de față relația opozițională dintre parte și întreg, dintre copac și pădure. Izvorul, luminișul sunt teme intrate în repertoriul național odată cu Nicolae Grigorescu, iar domnul Constantin Răducan își asumă rolul de continutor și invotator tenace al acestei direcții, plain-air, lucru tot mai rar în epoca digitală când diversele aparate dau iluzia că, prin captarea într-o fotografie, poți să furi peisajul și să îl tratezi comod, pe șevalet, în atelierul de acasă. Lucrările celor doi vor îmbogăți de acum colecțiile partenerilor noștri din Jibou și Zalău.

10 lucian muntean _0008

De la București a revenit la Simpozion Lucian Muntean, artist prolific, inventiv și polivalent. Formația universitară de geolog i-a favorizat inspirația spre o abordare a temei Apa în Grădină dintr-o perspectivă care îmbină cercetarea științifică cu vocația artistică. A fotografiat, la microscop, universul mic al vieții și viețuitoarelor strânse în picăturile de apă recoltate în diverse puncte ale Grădinii. Imaginile obținute, tratate ca obiecte estetice, le-a transpus, cu pensula, pe pânze rezultând tranfigurarea artistică a universului mic în universul mare. Un demers invers, ca metodă, celui promovat de Lucian Muntean, fotograf și pictor, la ediția 2014 a Simpozionului, prin proiectul Hărți Imaginare.

03 dorel david morar - foto lucian muntean _0001

A revenit la Simpozion sculptorul Dorel David Morar din Târgu Mureș. La ediția din anul 2013 el a început fasonarea unui bloc de piatră cu lungimea de peste patru metri, pentru a-l transforma într-o Coloană, menită să înnobileze poiana cu pini din spațiul Grădinii. După doi ani, Dorel Morar s-a întors cu inspirația unor idei proaspete care au redefinit proiectul. Puterea de muncă și inteligența creativă ale acestui artist, care tratează blocul masiv de piatră precum idolul său, Brâncuși, dezghiocând forma prin cioplire directă, au dus la finalizarea unei valoroase lucrări, numită Coloana Cerului, care în curând va deveni operă de for public în Grădina Botanică Jibou. Îl felicităm pe artist pentru izbândă.

09 iulia & duiliu crisan - foto Lucian Muntean _2121

Ajungem la ceea ce am putea numi grupul de artiști de la Cluj. Salutăm, în primul rând, prezența familiei Duiliu și Iulia Crișan. În calitate de grafic designeri și editori ei au fost la toate edițiile Simpozionului, colaboratorii noștri pentru editarea catalogului. De această dată, sunt prezenți ca artiști invitați. Iulia a realizat toate afișele care, pe diverse canale, au asigurat vizibilitate activităților din cadrul Simpozionului. Soțul ei, Duiliu, a dedicat timpul Simpozionului vocației de grafician, realizând creații lucrate în tehnica creion pe carton, în care putem recunoaște tema apei invadând osmotic elementele vegetale ale Grădinii.

06 radu serban - foto lucian muntean _0005

Nu pot să nu remarc faptul că și la această ediție, Radu Șerban a aflat inspirație și concentrare pentru ca în răgazurile de lucru la atelier, să scoată la iveală, pentru expoziție, lucrări în care, pe lângă stilul inconfundabil, apreciem tendința de a trece predilect de la suprafețe mici la pânze cu desfășurare amplă. Extrema disimulare a motivului în spatele perdelelor de griuri colorate ar putea inisinua o vagă racordare a lucrărilor sale cu tema apei. Dar nu este așa. Încă de anul trecut, la Simpozion, Radu Șerban a valorizat motivul frunzei pe apă într-o lucrare de mici dimensiuni, dar pe care am remarcat-o atunci, cu trimitere, prin tehnică, eleganță și aspect, la stampele japoneze. Probabil că, prin empatie, ceva din spiritul acelei lucrări m-a inspirat și pe mine ca să realizez în acest an, pentru expoziție o lucrare intitulată Stampă.

Agenda de lucru a organizatorilor Simpozionului Arta în Grădină a fost de fiecare dată încărcată, iar în acest an parcă mai mult ca altă dată. Complexitatea programului s-a datorat bogăției de evenimente conexe și prestigiului invitaților care ne-au onorat, seară de seară, activitățile: poetul Mircea Petean de la Cluj, criticul de artă Mircea Oliv de la Bistrița, Familia Florin și Dina Horvath din Zalău, cu proză și, respectiv, poezie, Ionică Pîrvu, jurist specialist pe dreptul de autor și proiecte culturale,  muzicienii Marius Groza și Cătălin Boca, specialistul în mâncăruri de poveste Mircea Groza și dramaturgul Flavius Lucăcel.

Vă lăsăm ca energiile vibrante ale acestor pânze să vă pătrundă în suflete. Noi, împreună cu instituțiile partenere ale proiectului, Centrul de Cultură și Artă Zalău, respectiv, Centru de Cercetări Botanice Vasile Fati din Jibou, gândim deja ca în anul 2016, să ridicăm ștacheta, astfel încât ediția a cincea să însemne atât un bilanț, cât și un restart al proiectului.”

07 florin gherasim - foto lucian muntean _0001

Florin Gherasim, curatorul Simpozionului Arta în Grădină s-a ocupat atât de fotografie cât și de documentarea video.

 

Activitati conexe:

Luni, 13 iulie – Întîlnire cu Mircea Petean și poemele sale, ora 20.00
Luni, 13 iulie – Mâncăruri de poveste cu Mircea Groza, ora 18.00
Marti, 14 iulie – Drepturile de autor; Conceperea și scrierea proiectelor culturale – Pîrvu Ioniă, ora 20
Miercuri, 15 iulie – Logosul, Izvorul,  în viziunea lui Mircea Oliv, ora 20.00
Joi, 16 iulie – Zambia, impresii de călătorie. Fotografii de Lucian Muntean, ora 20.00
Vineri, 17 iulie – seara de Muzica, Marius Groza și Cătălin Boca, ora 21.00
Sâmbătă, 18 iulie – Lectură și dezbatere publică. Daniel Săuca, Flavius Lucăcel, Dina și Florin Horvath, ora 18.00
Duminică, 19 iulie – vernisarea expoziției cu lucrările realizate în timpul Simpozionului, ora 19.00
www.simpozionulartaingradina.ro

 

Foto: Lucian Muntean

01 activitati simpozion foto lucian muntean 002

O incursiune la Grădina Zmeilor

01 activitati simpozion foto lucian muntean 004 01 activitati simpozion foto lucian muntean 005

Biserica de lemn din Creaca

01 activitati simpozion foto lucian muntean 006 01 activitati simpozion foto lucian muntean 007

Castrul roman Porollisum

01 activitati simpozion foto lucian muntean 008 01 activitati simpozion foto lucian muntean 009 01 activitati simpozion foto lucian muntean 010 01 activitati simpozion foto lucian muntean 011 01 activitati simpozion foto lucian muntean 012 01 activitati simpozion foto lucian muntean 013 01 activitati simpozion foto lucian muntean 014 01 activitati simpozion foto lucian muntean 015

Rețete romane gătite și povestite de Mircea Groza

01 activitati simpozion foto lucian muntean 016 01 activitati simpozion foto lucian muntean 017 01 activitati simpozion foto lucian muntean 018

Seară de poezie cu Mircea Petean

01 activitati simpozion foto lucian muntean 019 01 activitati simpozion foto lucian muntean 020

Ionică Pârvu și Mircea Oliv la discuții despre drepturi de autor și istoria artei

01 activitati simpozion foto lucian muntean 021 01 activitati simpozion foto lucian muntean 022 01 activitati simpozion foto lucian muntean 023 01 activitati simpozion foto lucian muntean 024

Jonathan – invitatul special din Africa de Sud via Canada

01 activitati simpozion foto lucian muntean 025 01 activitati simpozion foto lucian muntean 026

Poetul Viorel Mureșan

01 activitati simpozion foto lucian muntean 027

Daniel Săuca – directorul Centrului de Cultura si Arta Salaj

01 activitati simpozion foto lucian muntean 028

Dina și Florin Horvath

01 activitati simpozion foto lucian muntean 029 01 activitati simpozion foto lucian muntean 030

01 activitati simpozion foto lucian muntean 032 01 activitati simpozion foto lucian muntean 031

Daniel Săuca și Călin Stegerean

01 activitati simpozion foto lucian muntean 033

Flavius Lucăcel – o seară cultural-culinară

01 activitati simpozion foto lucian muntean 034 01 activitati simpozion foto lucian muntean 036

Dorel Morar – sculptură

03 dorel david morar - foto lucian muntean _0002 03 dorel david morar - foto lucian muntean _0003 03 dorel david morar - foto lucian muntean _0004 03 dorel david morar - foto lucian muntean _0005 03 dorel david morar - foto lucian muntean _0006

Constantin Răducan – pictură

04 constantin raducan - foto lucian muntean _0497 04 constantin raducan - foto lucian muntean _0498 04 constantin raducan - foto lucian muntean _0499

Flora Răducan – pictură

05 flora raducan - foto lucian muntean _0890 05 flora raducan - foto lucian muntean _0891 05 flora raducan - foto lucian muntean _0892

Radu Șerban – pictură

06 radu serban - foto lucian muntean _0001 06 radu serban - foto lucian muntean _0002 06 radu serban - foto lucian muntean _0003 06 radu serban - foto lucian muntean _0004 06 radu serban - foto lucian muntean _0006

Florin Gherasim – foto & video

07 florin gherasim - foto lucian muntean _0001 07 florin gherasim - foto lucian muntean _0002 07 florin gherasim - foto lucian muntean _0003 07 florin gherasim - foto lucian muntean _0004

Teodora Pică – pictură

08 teodora pica - foto lucian muntean _1636 08 teodora pica - foto lucian muntean _1637 08 teodora pica - foto lucian muntean _1638 08 teodora pica - foto lucian muntean _1639 08 teodora pica - foto lucian muntean _1640 08 teodora pica - foto lucian muntean _1641 08 teodora pica - foto lucian muntean _1642

Iulia & Duiliu Crișan – grafică (clasică & computer)

09 iulia & duiliu crisan - foto Lucian Muntean _2121 09 iulia & duiliu crisan - foto Lucian Muntean _2122 09 iulia & duiliu crisan - foto Lucian Muntean _2123

Lucian Muntean – pictură

10 lucian muntean _0001 10 lucian muntean _0003 10 lucian muntean _0004 10 lucian muntean _0005 10 lucian muntean _0006 10 lucian muntean _0007

Ioana Antoniu – pictură

11 ioana antoniu 12 ioana antoniu

Radu Pulbere – pictură

12 radu pulbere - foto Lucian Muntean

pregătirea expoziției de final

14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0002 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0004 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0005 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0006

vernisajul simpozionului

14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0007 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0008 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0009 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0010 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0011 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0012 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0013 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0014 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0015 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0016

Teodora Pică și Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice

14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0017 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0018 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0019 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0020 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0021 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0022 14 expozitia - vernisaj - foto Lucian Muntean _0023

00 afis simpozion 000