Foto: Dragoş Burlacu, Sins and Virtues 47 x 41 cm oil on canvas

Arta românească şi-a fost mereu suficientă sieşi, fără a avea nevoie să exporte a explodat internaţional neaşteptat de puţine ori însă ca o mămăligă. O cultură vizuală ne-expansivă, mai curând cu tentaţii de autoizolare şi ermetizare hranită din amestecuri de evlavie şi asceză cu invidie corozivă şi lehamite.

După lungi perioade de stat în atelier, fără comunicare, fără prea multe resurse financiare, ieşirile artiştilor respectiv întâlnirile lor cu alţi oameni aduc la suprafaţă uneori cele mai ciudate şi tulburător-uimitoare situaţii ce pot deveni cu uşurinţă subiecte de psihanaliză. Ele aparţin deopotrivă şi artei înalte dar şi celei de masă. Iar frustrările artiştilor spun multe despre stadiul artei contemporane din România.

Atitudini nihiliste: nemulţumirea amestecată cu depresia şi cu jignirea înţelese ca instrumente ale criticii pure şi ale atitudinii, combative şi mai ales neasumate. http://atitudininihiliste.wordpress.com/ Adică venin şi otravă pentru toţi că aşa e critica de calitate, nu cu linguşeli şi pupături dulci.

Frustrarea artistului neînţeles: nori misterioşi întreţinuţi cu multe efecte speciale. Folosire a unui limbaj pretenţios pentru a zbura sus printre esenţelor dure ale artei.

Frustrarea micului maestru: în umbra maeştrilor se vor grăbi să se numească ucenici ori prozeliţi mai ales cei care au fost în trecere prin atelierele acestora.

Frustrarea vampirilor energetici: manifestată prin apropierea excesivă, ocuparea şi sufocarea câmpului de intimitate,combinată cu privirile directe ce nu acceptă refuzul, alternate de perioade de tăcere ce înseamnă că aşteaptă totuşi un răspuns la avalanşa de insistenţe.

Frustrarea provincialului: întârzăierea cronică a informaţiilor prin ocolirea organică a noului, prin argumentul execuţiei tehnicie în faţa conceptului. Calculatorul şi noile media sunt unelte şi mijloace de expresie care distrug atingerea haloului artistului.

De altfel multe dintre aceste frustrări îndărjesc creativii să-şi ascută şi mai bine comunicarea prin artă, tocmai pentru că nu folosesc limbaje sociale şi interacţiune de comunitate.

Dar despre soluţii pentru îmbunătăţirea perspectivelor artei contemporane după ieşirea din criză în episodul următor.


Modernism.ro te invită la primul sezon, al primului serial original despre galeriile de artă contemporană românească.

Cât de coloraţi sunt banii din arta contemporană românească şi ce fel de importanţă are această culoare te vei dumiri cu puţin ajutor.

Şi pentru că ştim că te interesează mai ales cine se află în spatele galeriilor de artă sau în umbra artiştilor bine cotaţi Modernism.ro îţi va reda vederea în infraroşu. Iar dacă nici aşa nu vei reuşi să vezi nu rămâne decât să citeşti fiecare episod sau să renunţi la astfel de griji inutile pentru că ai atâtea altele de făcut.