reflection-with-two-children-self-portrait-1965Foto: Reflection with Two Children (Self-Portrait), 1965

10 martie – 19 iulie 2010

După o nejustificată absenţă de 23 de ani din spaţiile expoziţionale franceze, pictura lui Lucian Freud va fi găzduită de o mini-retrospectivă organizată la Centrul „Georges Pompidou” din Paris. Selecţia de la Pompidou va include 50 de pânze de dimensiuni mari precum şi lucrări de grafică şi fotografie semnate de maestrul Freud.

Născut la Berlin într-o familie de intelectuali evrei, nepotul lui Sigmund Freud ajunge să se stabiliească la 11 ani la Londra, din cauza prigoanei naziste.

La 88 de ani este unul dintre cele mai importante nume ale scenei de artă contemporană la nivel mondial.  Creaţia lui Freud a schimbat radical direcţiile spre care au evoluat artiştii în avangardă, re-orientând pictura spre figurativ. Işi conturează o estetică şi un stil propriu, inconfundabile cu rădăcini în stilurile practicate de  francezi în secolul XIX şi de pictura renascentistă flamandă şi germană. Genul pe care l-a abordat cu predilecţie a fost portretul, fiind un atent şi subtil psihanalist. Majoritatea lucrărilor sale sunt aproape inaccesibile publicului, deoarece se afla în colecţii particulare iar prezenţa artistului în spaţiile expoziţionale este foarte rară.

Lucian Freud este şi cel mai bine cotat/vândut artist contemporan. Lucrarea sa “Benefits supervisor sleeping” a doborât într-o licitaţie Christie’s din 2008 recordul pentru cea mai mare sumă încasată într-o licitaţie de o piesă de artă contemporană, ajungând la suma de 34 de milioane de dolari.

via Valentina Iancu