vernisaj: sambata 5 decembrie, Galeria Cupola, Iasi

apartamentulPrezintă: Petru Bejan

Proiectul “Apartamentul” îşi propune să evidenţieze relaţia om/habitat relevând diferenţa dintre interior/exterior şi importanţa spaţiul în care locuim.
Tema acestui proiect este de fapt acomodarea la ceva impus. Faptul că locuim în aceleaşi spaţii construite în urmă cu cateva decenii nici nu ne mai deranjează. Blocurile fac parte din peisajul de astazi fie că vorbim de cele gri sau roz.
Fară un fir epic concret, observ cum în jurul meu se dezvoltă o imagine ce tinde să nu mai fie gri. Ies din scara blocului şi fac ce nu fac de obicei, privesc în sus şi observ că totuşi griul persistă. De fapt griul este reprezentat de un peisaj format din multitudinea blocurilor şi asfaltul cenuşiu.
Cand privesc faţada observ cum unii incearcă să acopere trecutul cu roz, cei drept nu arată rău, însă în interior văd omul unic care îşi traieşte viaţa în cutia lui.
Apartamentul nu este o cutie! Aici traieste omul contemporan cu un trecut ce i-a marcat prezentul. Din exterior apartementele par a fi o multitudine de cutii reci, însă în interior este o atmosferă mult mai caldă, diferită de faţada fie ea şi renovată.
Aici în spaţiul acesta tip “celula” fiecare îşi trăieşte viata, la comun şi individual în acelaş timp. În apartamentele acestea oamenii şi-au creat habitate unice, deşi din exterior “celula” se multiplică precum un fagure.
Surprinderea unei camere 360 de grade dezvaluind în detaliu intimitatea unui individ, prezentată alături de reprezentarea unor faţade recompuse prezintă atât individualitatea cât şi generalitatea.

Botez Marinela & Ciobanu Claudiu