simposionInstitutul de Istoria Artei „G.Oprescu” al Academei Române anunţă organizarea sesiunii internaţionale de comunicări dedicată teoriei de artă feministe şi analizei culturale care va avea loc la sediul Insitutului din Calea Victoriei 196, la data de 27 noiembrie 2009.
Vor participa istorici de artă şi teoreticieni din România şi străinătate interesaţi de teoriile şi practicile feministe în artă şi în analiza culturală. Evenimentul este primul din istoria Insitutului de Istoria Artei “G.Oprescu” al Academiei Române dedicat acestei problematici.
Respins ca eveniment “local” şi ca subiect marginal, feminismul în artă şi cultură s-a impus, dimpotrivă, ca un fenomen cu extensie globală, cu un impact direct, radical sau moderat, în funcţie de contextul diferit al fiecărui spaţiu cultural.
Arta şi teoriile feministe au avut un impact şi efecte majore în istoria artei începând cu anii 1970. Teoria artei din perspectivă feministă s-a dovedit a fi plină de resurse şi a deschis noi căi de abordare a fenomenului artistic.
Sesiunea proiectată de Institut îşi propune să ofere posibilitatea unui dialog între teoreticieni din diferite spaţii culturale, a stabilirii contactelor dintre curatori, critici, profesori, şi artişti români şi străini. Compararea perspectivelor asupra problematicilor feministe şi discutarea modalităţilor de a explora istoria artei şi cultura printr-un discurs feminist relevant pot contribui la transformarea atitudinii către teoria şi practica de artă feministă într-un mediu firesc de discuţie în România, între istorici de artă şi critici, artişti, instituţii, media.
De la abordări privind contribuţia femeilor în artă şi cultură sau reevaluarea reprezentării femeilor la nivelul stereotipiilor de gen în cultură până la istoria şi critica de arta feministă din cadrul discursului feminist actual, la abordarea teoriilor/istoriilor sau istoriilor marginale ale practicilor feministe, această sesiune urmăreşte să fie o introducere în problematica istoriei de artă feministe.
Această sesiune de comunicări constituie urmarea firească a proiectului Perspective 2008 care a fost primul proiect internaţional de artă feministă din România şi a inclus o expoziţie cu 13 artiste din 11 ţări la Anaid Art Gallery din Bucureşti, un lecture la Universitatea Naţională de Arte susţinut de Monica Mayer (Mexic) şi o vizionare la Anaid Art Gallery a unei serii de colaje video realizate de FemLink (France/USA).
Pentru detalii accesaţi: www.perspectiveproject.ro

Keynote Speaker:
Ferris Olin (SUA)
Speakeri:
Zuzana Stefkova (Cehia), Hemma Schmutz (Austria), Celine Omer (Franţa), Ramona Novicov, Ion Bogdan Lefter, Aurora Liiceanu, Ioana Vlasiu, Olivia Niţiş, Adriana Oprea, Liliana Alexandrescu, Liviana Dan, Oana Băluţă, Marilena Preda Sânc, Eniko Magyari-Vincze, Ruxanda Beldiman.

Parteneri:
Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Centrul Cultural American, SNSPA, Universitatea Babes-Bolyai, The Feminist Art Project (o iniţiativă a Institutului pentru Femei şi Artă (IWA) din cadrul Universităţii Rutgers din New Jersey). http://feministartproject.rutgers.edu

Menţiuni speciale:
Sesiunea internaţională se va desfăşura în limba engleză.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
Olivia Niţiş – directoare proiect, e-mail: [email protected]

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.