nicolae-cosniceru-7Nicolae Cosniceru este unul dintre pionierii fotografiei de publicitate din Romania, pe care o practica cu succes inca din anii ’90. In toata acesta perioada a “tras” dupa el o intraga industrie a imaginii, ridicand mereu standardele tehnice si cautand perfectiunea calitatii.
Dupa aproape douazeci de ani de fotografie in serviciul produsului, de la glamour-ul sofisticat si cautat al celor mai neinsemnate detalii, pana la minimalismul expresiv al arhitecturilor, uneori abstracte, Nicolae Cosniceru se reinventeaza acum in zona fine art photograpy.
“The Shape of Light” este revenirea spectaculoasa a artistului Cosniceru dupa ultima expozitie personala din 1989. Aceasta expozitie-proiect impune fotografia ca obiect artistic ce concureaza fara inhibitii orice alt gen artistic.
Fara a fi tematica, selectia The Shape of Light, este puternic alimentata vizual de expresia emotionala a frumusetii peisajului. Desprinse din realitati parca nepopulate de fiinta umana, fotografiile lui Cosniceru vehiculeaza lumina ce parcurge distanta dintre natura si pictura.
Artistul decupeaza raze ale luminii pe care le potriveste cu meticulozitate in colectia celorlate lumini ale sale. De aceea fotografiile lui Cosniceru pot fi deopotriva picturale dar si abstracte. Unele dintre aceste lumini intalnesc forme si creeaza impresionate lumi figurative, alte trec spectaculor si pur dintr-o parte intr-alta a lucrarii ce poate parea coplesitor de abstracta.
Esentializind, artistul vorbeste despre “Acea Forma, cu Acea Lumina în Locul si Timpul Acela…” si lucrurile parca abia devin din nou simple ca in momentul zero al genezei universului.
Ca obiecte de colectie, “luminile” din fotografiile lui Cosniceru au ca suport panza intinsa pe sasiu de metal. In regimul exemplarelor originale, acestea sunt multiplicate in serii mici limitate, de autor, care ii poarta semnatura.
Adunate in“The Shape of Light” luminile din viata lui Nicolae Cosniceru dau masura unei creatii ce sta la panda miracolelor naturii.

“The Shape of Light”, Nicolae Cosniceru,
Bursa Marfurilor Creative

Articol aparut in Observator Cultural, Numarul 468 din 02.04.2009