Teroarea iubirii
„Să ucizi un necredincios nu este o crimă, este calea către Rai.”

Mulţi creştini nu ştiu nimic despre împăratul Constantin, despre hotărârea sa de a impune Creştinismul ca religie oficială şi unică a Imperiului Roman, sinonim atunci cu Europa şi lumea civilizată. După aceea, creştinii au început să ia în stăpânire lumea, să o lumineze, să îi arate calea adevărului şi a iubirii, fără să se întrebe dacă lumea avea nevoie de aşa ceva. Este un proces care nu s-a încheiat, urmând să continue până la sfârşitul timpurilor. În cei aproximativ 1700 de ani de propovăduire a iubirii, am dezvoltat o aroganţă şi o superficialitate criminale. Considerăm că avem dreptul să croim lumea întreagă după asemănarea noastră, indiferent de mijloacele folosite.     

De foarte multă vreme creştinii nu mai conving, ci impun. Am devenit răi, intoleranţi, aroganţi, închişi în limitele a ceea ce nouă ni se pare libertate. Nu numai că nu întoarcem şi celălalt obraz, dar iubirea noastră creştină s-a transformat într-o vânătoare a tot ceea ce este altfel. Încet şi cu multă tenacitate, am subminat propria credinţă. S-a format un om nou: creştinul îndepărtat de Creştinism, care a ridicat ipocrizia la rang de confesiune.     Obişnuim să judecăm religiile privind adepţii acestora şi faptele lor. Astfel, ajungem la concluzia că Mozaismul şi evreii sunt condamnaţi etern pentru că nu au recunoscut adevărul când li s-a arătat, Islamul şi musulmanii sunt intoleranţi şi incorigibil violenţi, iar cei care fac enorma greşeală de a venera mai mulţi zei, nici nu sunt demni de a intra în discuţie.
Dar noi şi credinţa noastră? Cum este Creştinismul privit prin lupa acţiunilor noastre? Poate că este mai murdărit decât putem să ne imaginăm.

Alexandru Rădvan

„Memoriile lui Constantin” semnată Alexandru Rădvan

ANAID ART GALLERY  în colaborare cu MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI organizează în perioada 24 MAI – 24 IUNIE 2007, expoziţia de pictură „MEMORIILE LUI CONSTANTIN”, semnată Alexandru Rădvan. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 24 mai 2007, la Curtea Veche între orele 18 – 20, petrecerea romană continuând începând cu ora 20.30 la sediul Anaid Art Gallery, în cadrul expoziţiei „Cancer” a aceluiaşi artist.

Joi, 24 mai 2007, ora 16 se va organiza la Curtea Veche în cadrul expoziţiei „Memoriile lui Constantin” o conferinţă de presă cu artistul Alexandru Rădvan. Reprezentanţii presei sunt aşteptaţi.

Proiectul „Memoriile lui Constantin” reprezintă frământările şi interogările artistului Alexandru Rădvan vis-a-vis de personalitatea marelui împărat Constantin, cunoscut şi sub numele de Sfântul Constantin. Momentul surprins în cadrul picturilor de mari dimensiuni este cel al instaurării creştinismului ca unică religie de stat. Figura împăratului Constantin apare ca reprezentarea însăşi a impunerii voinţei individuale asupra umanităţii în numele inspiraţiei divine. Alexandru Rădvan declară: „Constantin, un personaj menit să schimbe prin decizia sa de a oficializa o nouă religie destinul omenirii, un om aflat între tradiţia şi spiritualitatea lumii de până atunci şi mirajul iubirii aproapelui, un conducător prins între tentaţia puterii absolute a Imperatorului şi acceptarea supunerii în faţa unui zeu nou, crucificat şi învingător al morţii”.

Se pune în discuţie creştinismul şi felul în care a fost el adoptat. Ideea că a fi creştin înseamnă a fi superior şi singurul atotştiutor. Creştinismul propovăduieşte iubirea aproapelui şi întoarcerea celuilalt obraz, lucruri pe care creştinii se pare că le-au uitat sau de care nu vor sa-şi aducă aminte. „Memoriile lui Constantin” creionează punctele de vedere ale lui Alexandru Rădvan fără a fi transformate în dogme sau adevăruri absolute. Interpretări libere ale împăratului Constantin, comentarii ce fac trimitere la statuia colosală de la Roma, scene ale decăderii umane datorate bolii, morţii, cataclismelor se regăsesc în cadrul imaginilor propuse de Alexandru Rădvan. Expoziţia reprezintă un apel la umanitate şi toleranţă, un dialog între artistul Alexandru Rădvan şi Împăratul Constantin, un dialog liber despre lumea nouă instaurată, fără judecăţi de valoare şi precepte morale. Întregul filon al expoziţiei se bazează pe întrebarea „DAR DACĂ… ?”, încercând să reflecteze cât se poate de obiectiv asupra unuia dintre momentele cruciale ale istoriei omenirii, şi mai ales ale lumii în care trăim văzută ca o consecinţă a istoriei.

Expoziţia „Memoriile lui Constantin” a fost concepută să fie expusă în două spaţii sugerându-se astfel cele două laturi ale existenţei Imperiale. La Curtea Veche vor fi expuse lucrările ce fac trimitere la Forumul Roman şi la voinţa imperială, pe când expoziţia „Cancer” de la Anaid Art Gallery reprezintă o trecere în revistă a alcovului lui Constantin cel Mare. Un alcov adus în contemporaneitate, un Constantin claustrat într-un apartament de bloc, gândit de arh. Attila Kim, în cadrul programului anaid art + architecture project. „Memoriile lui Constantin” glisează pe acest paralelism între ce a fost atunci şi ce este azi.

Curator: Diana Dochia