Va invitam vineri 8 septembrie 2006, ora 11.30 la vernisajul expozitiei REMIX, din pavilionul Romaniei, Giardini della Biennale, Venetia.
Expozitia REMIX, ca si toate celelalte manifestari din cadrul bienalei de arhitectura, va fi deschisa pentru public de pe 10 septembrie pe 19 noiembrie si va putea fi vizitata zilnic intre orele 10.00-18.00. (www.labiennale.org).

Comisar: arh. Marius Marcu Lapadat
Autori: arh. Constantin Goagea, arh. Stefan Ghenciulescu, arh. Cosmina Goagea, arh. Justin Baroncea, soc. Ana Bleahu
Proiect organizat de Uniunea Arhitectilor din Romania, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul Cultural Roman, sustinut de Carpatcement.

Remix ! Drama urbana pentru noua cuburi si mai multi jucatori
Expozitia din pavilionul Romaniei la cea de-a 10-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia (10.09-18.11.2006)
Avanpremiera: Bucuresti, 31.07.2006

Autori proiect: arh. Constantin Goagea, arh. Cosmina Goagea, arh. Stefan Ghenciulescu, arh. Justin Baroncea, sociolog Ana Bleahu
Comisar: arh. Marius Marcu-Lapadat
Un proiect al Uniunii Arhitectilor din Romania, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul Cultural Roman. Cu sprijinul Carpatcement.

Va invitam sa participati la un joc cu elemente de identitate urbana. Fiecare vizitator devine un jucator, care face alegeri si propune propriul sau proiect pentru dezvoltarea unui teritoriu.

Dezvoltarea urbana e de fapt un joc. Unul cu echipe de diferite marimi si tipuri, in continua suprapunere, includere si schimbare, o serie de actiuni si reactiuni, dar si de negocieri intre interese individuale si colective. Un joc cu reguli implicite sau explicite, osciland intre o relativa autonomie si o dependenta cvasiabsoluta de evolutiile generale (sociale, culturale, economice). Daca urbanitatea presupune inainte de orice comunitate si participare, in termenii jocului, aceasta inseamna trecerea de la o activitate si interese individuale la colaborare si implicare.

In Romania perioadei totalitare, nu a existat decat o echipa de 22 de milioane de jucatori, obligata in principiu sa joace impotriva ei insisi. O echipa cu un capitan omnipotent, cu reguli arbitrare si impuse strict, cu strategii individuale de supravietuire si rezistenta. O dezvoltare in care spatiul public era cel al unei autoritati absolute, in care statul era proiectant, investitor si constructor, si in care spatiul privat interior ramanea refugiul individualitatii.

Dupa 15 ani de la revolutie, se pare ca avem 22 de milioane de echipe, aliate din cand in cand, dar in principiu jucand individual. Un joc scapat de sub orice fel de control. O logica a recuperarii si acapararii spatiului, a afirmarii unei individualitati reprimate, si o coliziune de energii. Spatiul public concentrationar nu s-a transformat intr-unul al negocierii, ci intr-un teritoriu al nimanui, pe care se decupeaza o infinate de teritorii private, protejate si interiorizate: urbanitatea ca arhipeleag de locuri dezarticulate.

Este vorba despre o perioada de inevitabila tranzitie sau de o noua paradigma spatiala? Putem spera intr-o coagulare libera a energiilor, in recrearea unui spirit comunitar? Ne aflam intr-un moment in care dezvoltarea a pornit in sfirsit, si in care apetitul de construire si de amenajare nu isi are egal decit in amenintarea cu stricarea a ceea ce a mai ramas din patrimoniul natural si construit si cu ratarea sansei unei cresteri eficiente si echilibrate.

Doua idei principale guverneaza amenajarea pavilionului: o prezentare a realitatii care isi asuma caracterul fragmentar si o instalatie care invita la implicare. Primul pas catre responsabilizare este exprimarea unei pareri proprii despre dezvoltare. De abia dupa aceea urmeaza dialogul si apoi o evolutie negociata si acceptata.

Expozitia sintetizeaza din infinitatea de fragmente personale un numar de noua categorii esentiale, descriind modele, sau mai degraba aspiratii ale societatii romanesti: locuinta ideala, monumente si spatii valorizate, mituri ale locuirii (de la satul idealizat la importul suburbiei), imaginea naturii, relatia cu trecutul totalitar, spatiile socializarii etc. Mecanismelor globale li se contrapun abordari alternative ? urbanism democratic, manifeste, proiecte sociale.

Pe langa prezentarea propriu-zisa ? discursul critic ? propunem un joc cu reguli simple, la care sunt invitati sa participe vizitatorii. Piesele de joc sunt cele noua categorii din expozitie. Jocul consta in re-mixarea fragmentelor de realitate date, prin alegerea cate unui element din fiecare categorie si compunerea pe baza acestora a unei imagini proprii despre viitoarea dezvoltare urbana a Romaniei. Suma elementelor alese indica opinia personala a fiecarui jucator. Aceasta va fi decodificata prin intermediul unui program de computer creat special si ii va fi comunicata instantaneu. Suma acestor jocuri individuale (jucate de profesionisti si de neprofesionisti) compune in final o imagine despre un proiect comun ? o modelare a unei viitoare posibile identitati urbane romanesti. Mai mult, aceasta cercetare sub forma de joc va indica zonele de conflict, cele in care este nevoie acuta de negociere si de implicarea comunitatii. A treia componenta a proiectului consta in editarea unui catalog: Remix! fragments of a country.

In esenta, propunem un joc de urbanism si arhitectura. Un joc care sa modeleze implicarea activa, decizia in privinta tendintelor de dezvoltare. Un apel la reactii, pareri si solutii.

Colaboratori:
Colaboratori expozitie si joc:
Fotografii: Dragos Lumpan, Stefan Tuchila
Stencils: Alexe Popescu
Productie sistem de expunere: Alin Popescu, Daniela Popescu

Sistem electronic joc: CETTI – Centrul de Electronica Tehnologica si Tehnici de
Interconectare, din Universitatea “Politehnica” Bucuresti, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei – prof. dr. ing. Paul Svasta, stud. Vlad Cocoru
Editori catalog: Constantin Goagea, Stefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Ana Bleahu
Colaboratori catalog:
Autori si co-autori texte: Catalin Berescu, Mariana Celac, Liviu Chelcea, Codruta Cruceanu, Celia Ghyka, Narcis Jeler,Vera Marin, Planwerk Cluj, Amalia Virdol
Graphic design: Paul Popescu
Fotografii: Catalin Berescu, Liviu Chelcea, Mihai Dutescu, Dragos Lumpan, Planwerk, Stefan Tuchila
Traduceri in Engleza: Magda Teodorescu, Ana Maria Ilie
Traduceri in italiana: Emilia Cosma

Contact: T/F 021 212 03 85, [email protected], www.arhitectura1906.ro