Imagine si scriitura in arta din Belgia

Conferinta de presa: joi, 7 septembrie, orele 11.00
Vernisaj: joi, 7 septembrie, orele 18.00
Durata: 7 septembrie – 17 decembrie 2006
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Calea Victoriei 49-53
Telefon 314.81.19, 313.30.30
Program de vizitare: miercuri – duminica 11.00 ? 19.00 (mai-septembrie)
10.00 ? 18.00 (octombrie-aprilie)
Gratuit: prima miercuri din luna

Muzeul National de Arta al Romaniei, Comisariatul General pentru Relatii Internationale al Comunitatii Franceze din Belgia si Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti au placerea sa va invite joi, 7 septembrie, orele 11.00, la conferinta de presa organizata cu prilejul deschiderii expozitiei ?Mot à main. Imagine si scriitura in arta din Belgia?, inclusa in seria manifestarilor pregatite de Muzeul National de Arta al Romaniei cu ocazia Anului Francofoniei in Romania. Evenimentul va avea loc in prezenta doamnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului National de Arta al Romaniei, a domnului Daniel Sotiaux, Delegat al Comunitatii franceze din Regiunea Valonia-Bruxelles la Bucuresti, si a doamnelor Suzette Henrion-Giele si Camille Brasseur, membre ale comitetului de organizare a expozitiei.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 7 septembrie, orele 18.00, in prezenta domnului Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii si Cultelor din Romania si a domnului Philippe Suinen, Comisarul general pentru Relatiile internationale al Comunitatii franceze din Regiunea Valonia-Bruxelles la Bucuresti. Accesul la vernisaj se face numai pe baza de invitatie. Presa interesata de eveniment este rugata sa se acrediteze la numarul de telefon 314 81 19.

Expozitia „Mot à main. Imagine si scriitura in arta din Belgia” este un eveniment organizat in cadrul programului de cooperare intre Romania, Comunitatea franceza din Belgia si Regiunea valona.

Alaturi de lucrari de pictura, grafica si sculptura, expozitia reuneste carti ilustrate, scrisori si obiecte din patrimoniul unor prestigioase muzee, colectii publice si particulare din Belgia, propunandu-si sa puna in scena legatura intre scriitura si pictura, caracteristica pentru arta belgiana de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana in zilele noastre.

Expozitia se articuleaza in jurul a patru sectiuni care pun in evidenta atat transformarea textului in imagine, cat si a imaginii in text: O imagine literara, Cuvantul ca forma, Cuvantul gest si Textul concept.
Prima sectiune este dedicata simbolismului, la loc de cinste aflandu-se lucrarile a patru dintre figurile centrale ale curentului: Félicien Rops – pictor si desenator, Émile Verhaeren – scriitor, Maurice Maeterlinck – scriitor, George Minne – sculptor si desenator. Dialogul dintre scriitori si artisti ia forme variate, domeniul ilustratiei de carte ocupand un loc privilegiat.
A doua sectiune, dominata de personalitatile lui René Magritte si Paul Nougé, prezinta conceptia suprarealista asupra relatiei imagine-limbaj. In cadrul Suprarealismului, raportul cu limbajul evolueaza sub semnul subversiunii. Aceasta noua abordare se dezvaluie in picturile-cuvinte realizate de Magritte, dar si prin intermediul unor noi tehnici precum fotografia sau colajul.
A treia parte a expozitiei este consacrata miscarii COBRA (acronim de la Copenhaga – Bruxelles ? Amsterdam), ce reuneste tineri artisti ai unei generatii care isi propune sa depaseasca imobilitatea limbajului ca reprezentare. Lucrarile prezente in expozitie – apartinand unor artisti precum Pierre Alechinsky, Christian Dotremont, Serge Vandercam sau Joseph Noiret – ilustreaza intalnirea dintre pictura si scriitura. Multe opere sunt realizate in colaborare, « la patru maini ».

Expozitia continua cu opera lui Marcel Broodthaers – revelatoare pentru un demers artistic care sondeaza limitele limbajului. Lucrarile expuse evidentiaza preocuparea artistului pentru obiect ca prelungire a poemului.