Anaid Art Gallery – prezintă „Cult” semnată Cătălin Petrişor

Joi, 8 iunie 2006, ora 19.30 va avea loc la ANAID ART GALLERY vernisajul expoziţiei de pictură „Cult” semnată Cătălin Petrişor. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 8 iunie – 8 iulie 2006.

Cătălin Petrişor face parte din generaţia tânără de artişti. Deşi mediul său de lucru este pictura, el nu este interesat de picturalitate în sensul tradiţional al cuvântului. Înţelege această technică drept o modalitate spectaculară de reproducere şi promovare a imaginii.
În anul 2005 Cătălin Petrişor a participat cu proiectul „Upgrade” la a doua ediţie a Bienalei de Artă Contemporană, organizată de Galeria Naţională din Praga, care i-a achiziţionat două lucrări pentru expunerea lor permanentă.
„Cult”, prima sa expoziţie personală, propune un tip de manipulare a stereotipurilor legate de declanşarea emoţiei mistice. Se delimitează şi se exploatează o zonă de convergenţă. Registrul imagistic este larg şi cuprinde revelaţia mistică, supranaturalul, paranormalul, ocultismul. Se jonglează cu clişee generate de diverse religii, de superstiţii, de felurite convingeri, artistul reinterpretând aceste clişee cu scopul de a obţine traseele unui cult imaginar hibrid.
Proiectul reprezintă un exerciţiu de semiotică a imaginii centrat pe trei elemente simbolice: spaţiul, lumina, omul cu coarne.
Se prezintă spaţii ce stimulează actul meditativ, habitate ideale ale declanşării experienţei mistice.
Efectele de lumină şi umbră sunt controlate astfel încât să asigure un anumit grad de ambiguitate şi posibilităţi multiple de interpretare. Unele lucrări fac referire la asocierea dintre supranatural şi manifestări neobişnuite ale luminii, imprimată definitiv în subconştientul colectiv de literatura SF şi industria filmului.
Cât despre figura omului cu coarne, ea se repetă în mai multe lucrări de pictură fiind şi subiectul unor proiecţii pe suprafaţa peretelui, în două zone importante din spaţiul expoziţional al galeriei. Se extind astfel atât gradele de vizibilitate ale personajului cât şi limitele picturii ca mediu.

Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de luni până vineri
între orele 11-19, sâmbătă între orele 10-18.
Curator: Diana Dochia