CASA CAUTĂ UN AMIRAL DE ÎNCHIRIAT
Curator: Marie Bechetoille
Artiști: Åbäke, Boris Achour, A Constructed World, Madeleine Aktypi, Karina Bisch, AntoniaCarrara, Antonio Contador, Pauline Curnier Jardin, David Evrard, Seulgi Lee, Jeanne Moynot, Guillaume Pellay & Yoan Sorin, Matteo Rubbi, Biroul de Cercetări Melodramatice, Julien Tiberi, Valentina Traïanova, Giuliana Zefferi
Coordonator MNAC: Antigona Silvia Rogozea
Arhitect: Attila Kim

20.04 – 9.10.2016
Etaj 2
VERNISAJ: 20 APRILIE 2016, ora 19:00
MNAC – PALATUL PARLAMENTULUI

„Nerăbdarea de a trăi era mare, dezgustul era direcționat împotriva tuturor formelor de civilizație modernă, a însăși fondării acesteia, a limbajului, iar revolta lua forme în care grotescul și absurdul prevalau asupra valorilor estetice.”
Tristan Tzara, Discuție cu Georges-Ribemont Dessaignes, 1958

În 1916, seratele de la Cabaret Voltaire inaugurau ceea ce avea să devină Dada: „nelimitat, ilogic, etern [1]”. Dadaiștii afirmau un elan al vieții, pe cel al revoltei, negației și deriziunii sub orice formă. Ca ecou al acestei stări de spirit, expoziția „Casa caută un amiral de închiriat” reunește în jur de douăzeci de artiști contemporani, care îmbină performance-ul, sculptura, pictura și poezia. Ca în poemul simultanL’Amiral cherche une maison à louer [2] (Amiralul caută o casă de închiriat), mai multe limbaje se suprapun. Cuvinte, sunete, gesturi și personaje compun un ansamblu poetic și eclectic. Lucrările invită spectatorul să imagineze, să producă sau să reconstituie acțiuni trecute și viitoare. Spontaneitatea și hazardul creează ficțiuni în care spirite grotești apar și dispar, schimbându-și încontinuu chipul și vocea. (Marie Bechetoille)

Programul performanțelor
20.04.2016 / 19:30 – 21:00

Karina Bisch, Le Témoin (extrait)
Pauline Curnier Jardin, Big Hot Lava With Legs (Lavă Mare, Fierbinte, cu Picioare)
Jeanne Moynot, Farfouillette
Guillaume Pellay & Yoan Sorin, Feeling The Shape Like The Donkey Plays Guitar (Simțind
Forma așa cum Măgarul Cântă la Chitară)
Biroul de Cercetări Melodramatice, The Game of Giving and Asking for Reasons
(Jocul de a Oferi și Pretinde Motive)
Valentina Traïanova, Danse de la sorcière (Dansul vrăjitoarei)

CASA CAUTĂ UN AMIRAL DE ÎNCHIRIAT @ MNAC

————————
[1] Marcel Janco, Dada créateur, monographie d’un mouvement, Teufen, 1961. p.27.
[2] L’Amiral cherche une maison à louer, poem pentru trei voci de Tristan Tzara, Marcel Iancu și Richard Huelsenbeck, 1916.