Intră în Zona Imaginarium! The Zone of SoundFiction!
Îi provocăm pe artiștii vizuali să pășească într-o altă dimensiune, cea a concertelor-instalație, să iasă din convenționalul sălilor de expoziție, să urce pe mari scene ale filarmonicilor din țară și să-și lase lucrările acompaniate de muzica unor artiști români de prim rang.
Îi invităm să intre în zona SoundFiction, un tărâm unde muzica există perpetuu și este în permanentă metamorfoză, iar vizualul este perdeaua de iluzie care induce vraja. The Zone of SoundFiction, tema aleasă pentru ediția 2017, este zona în care sunetul devine imagine în mișcare, prin protagoniști și lucrările artiștilor vizuali.
Imaginile vizuale, procesate digital, vor fi proiectate live în timpul concertelor și vor crea ambianța întregului performance, prin compuneri și descompuneri vizuale ale preluărilor live de pe scenă, intercalate și suprapuse.
Lansăm, așadar, o invitație către artiștii care doresc să asiste vizual proiectul nostru, să se înscrie cu mai multe lucrări de artă, bidimensionale și digitizate, lucrări ce pot fi proiectate live în timpul concertelor.
Perioada de înscrieri: 16 august – 17 septembrie 2017
Perioada de selecție și comunicare a rezultatelor: 18 – 30 septembrie
Artiștii vizuali, inclusiv tinerii studenți la Arte, sunt așteptați să-și înscrie lucrările la adresa de e-mail: [email protected]. Emailul trebuie să conțină maximum trei imagini care să reprezinte lucrările de artă și denumirea/conceptul acestora (4-5 fraze=600 de caractere), alături de o scurtă prezentare a artistului și datele de contact (adresa de email, număr de telefon).
Format lucrări: JPEG sau PDF;
Dimensiune: max. 6 MP / imagine (buc).
Lucrările trebuie să fie digitizate și, de preferat, din sfera bidimensională: desene, gravuri, compoziții vectorizate. Cele cu un caracter minimalist, monocrom sau cu cel mult două-trei culori utilizate, vor avea un avantaj în selecție.
Artiștii selectați vor fi contactați pentru completarea numărului de lucrări, în funcție de disponibilitate, și pentru o discuție cu echipa. Aceștia vor fi promovați pe canalele de comunicare ale Zonei Imaginarium (social media, site) și, de asemenea, vor beneficia și de vizibilitate în presa națională. Totodată, vor primi o invitație dublă pentru unul din cele 5 concerte din țară și un premiu în bani.
Pentru inspirație în alegerea lucrărilor vizuale, aveți aici și o serie de lucrări muzicale sugerate:
– Lowell Liebermann Trio nr.1 op. 83
https://www.youtube.com/watchv=vtbUIF_tn68 (partea l)
https://www.youtube.com/watch?v=j1TulFkqV8Y (partile a ll-a si a lV-a)
– Bohuslav Martinu Trio H. 300
https://www.youtube.com/watch?v=j1TulFkqV8Y (partea a ll-a)
https://www.youtube.com/watch?v=xnXK15L79TA (partea a lll-a)
Despre Zona Imaginarium
„Zona Imaginarium” reprezintă o serie de spectacole realizate prin colaborarea dintre muzicieni români de prim rang, precum Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu şi artiştii vizuali contemporani invitaţi în proiect.
Proiectul readuce în actualitate compoziţia românească, în particular, şi muzica de cameră, în general, prin fuziunea dintre arte şi tehnici – sunet, imagine, mixaj – formând astfel conceptul de „concert instalaţie”.
Concertele vor avea loc în perioada 14 – 22 octombrie, în Iași, Craiova, Oradea, Pitești și pe scena Ateneului Român din București.
Originalitatea proiectului constă în extinderea virtuală, îmbogăţirea prin medierea noilor tehnologii a spaţiului „clasic” în care se plasează ansamblul instrumental în timpul recitalului. În acest scop vor fi folosite tehnici vizuale moderne, procesări ale unor imagini mixate cu capturi în timp real ale muzicienilor şi spectatorilor, toate transformate interactiv prin intermediul gesturilor şi sunetelor datorate instrumentiştilor şi proiectate pe medii neconvenţionale: pânză, pereţi deformaţi, oglinzi, perdele / draperii, în funcţie de context.
Ceea ce face ca întreaga experienţă să fie unică este chiar esenţa proiectului: ansamblul instrumental ajunge să devină parte din instalaţia video şi trăieşte odată cu aceasta; instalaţia se contopeşte cu întreg concertul – şi împreună transpun spectatorul într-o altă dimensiune artistică.
Zona Imaginarium este un proiect cultural inedit, organizat de Asociația Culturală CULTURE ON și cofinanțat de AFCN. Proiectul se desfașoară în parteneriat cu mari instituții de cultură din țară: Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitești și Filarmonica Oltenia Craiova.
Zona Imaginarium continuă proiectul Imaginarium din 2016, care a fost prezentat pentru prima dată în țară, dar și în plan internațional. Ediţia din 2016 a avut un real succes atât în străinătate (la Viena), cât şi în ţară (la Bucureşti, Sibiu şi Oradea). Această realizare a fost posibilă graţie partenerilor noştri, cei care au făcut ca acest proiect să se materializeze.
Astfel, Imaginarium s-a desfăşurat, la această primă ediţie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Forumului Cultural Austriac, al Filarmonicilor de Stat din Sibiu şi Oradea, al Centrului Posticum din Oradea şi s-a bucurat de o serie de reprezentaţii pe scenele unor mari instituţii, precum: Haus der Musik (Das Klangmuseum) – Viena, Festivalul de Film European 2016 (Sala Elvire Popesco) – București, Filarmonica de Stat din Sibiu (Sala Thalia) și Filarmonica de Stat din Oradea.
Imaginarium 2016 a însemnat 4 săli de concerte excepţionale şi peste 1000 de spectatori; sălile de la Sibiu şi Viena s-au dovedit neîncăpătoare.
Despre organizator:
CULTURE ON, organizație înființată în 2013, s-a născut din dorința unui grup de muzicieni de a se implica activ în viața societății românești, de a dezvolta un dialog cultural, de a se exprima liber și creativ. Scopul Asociației Culturale CULTURE ON este de a iniția, dezvolta și de a promova acțiunile cultural-educaționale și de formare profesională, contribuind la susținerea accesului la informație, valorificarea patrimoniului cultural, național și internațional, cât și libera exprimare.
Recent Comments