SURSA: http://www.romlit.ro (NR. 9 din 9 Martie 2005)

La inceput a fost colectia

La invitatia lansata mediului artistic romanesc de a comenta recent aparutul Muzeu National de Arta Contemporana, institutie care a stirnit mari controverse inca din faza ei de initiere, am primit de la pictorul Sorin Dumitrescu aceasta analiza surprinzatoare si neconventionala a fenomenului artistic contemporan. Desi textul initial este mai amplu, cu o bogata incursiune istorica, am selectat fragmentul care se refera nemijlocit la modelul institutional pe care MNAC-ul incearca sa-l reprezinte. (P. Susara)

In ce fel am putea evita riscul ca recent infiintatul muzeu de arta contemporana romaneasca sa nu devina doar o clona rasariteana a omologului sau occidental? Raspunsul este unul singur: odata exclusa din start forma muzeala panoramica, bazata pe demagogia ideii de expunere si panoramare, chipurile, cat mai “democratica” a tuturor orientarilor si stilurilor artei romanesti contemporane, nu ramane serioasa si valida ca solutie decat urgenta dezideologizare totala a criteriului institutional. Ar fi insa o grava eroare sa se considere ca aceasta autohigienizare ideologica ar inseamna evacuarea ideologiilor estetice din cuprinsul institutiilor muzeale dedicate artei contemporane. Dimpotriva, efectuarea acestei higienizari estetice trebuie facuta printr-un criteriu muzeal mai inalt si mai cuprinzator decat cel ideologic, capabil sa-l integreze pe acesta din urma in coerenta unei ierarhii valorice, nu doar mai somptuoasa, ci si mai riguros exacta.

Anvergura unui criteriu estetic si, prin extensie, muzeal este data de creativitatea pe care este in stare sa o declanseze. Creativitatea reprezinta o putere innoitoare, a carei energie a expandat maximal in forma icoanei, in puterea acesteia de a se fi dovedit semantic ireductibila, inepuizabila si incoruptibila. Or, timpul a probat faptul ca in sfera creativa a umanitatii, singura capodopera tinde spre vesnica prospetime a icoanei. Ceva insa le deosebeste semnificatia: in vreme ce la facerea icoanei, alaturi de mana omului, lucreaza efectiv si “mana” energiilor divine increate, la facerea capodoperei harul increat se multumeste doar sa asiste. Cu alte cuvinte, Duhul Sfant inspira capodopera, dar “pune la propriu mana” in facerea unei icoane. De aceea este o mare eroare sa se vorbeasca despre icoana in termenii capodoperei. În domeniul imaginii, atat de prolix astazi, icoana reprezinta din ce in ce mai vizibil cuvantul ultim. Fiind altceva decat capodopera, ea este reperul absolut al capodoperelor.

Structura tainic revelata a icoanei reprezinta soclul criteriului teologic, unicul in stare sa inlocuiasca relativismul ideologiilor estetice fara a deveni discretionar. Prin simpla lor pozitie tutelara, icoana si doctrina ei vizuala pot sa asiste, sa controleze si sa evalueze judicios atat creativitatea patrimoniului muzeal, cat si cota innoitoare a avangarzilor.
Cu alte cuvinte, ele reprezinta singura instanta care, putand transcende cultura actuala a imaginii, o si pot reprezenta in continuare exponential.

Trebuie precis subliniat ca aceasta versiune muzeala pentru care pledam nu are nimic de a face cu ipostaza unui prezumtiv muzeu al icoanei. Locul icoanei este in biserica si nu in muzeu. Mesajul ei escatologic si modul descoperitor prin care il exprima nu pot fi muzeificate, fiindca niciodata nu au apartinut trecutului, ci timpului ultim, ”ce va sa vina”. În sfera mondiala a domeniului imaginii, icoana nu reprezinta un tip de imagine printre altele, sau alaturi de altele, ci, parafrazandu-l pe Schmemann si celebra sa sentinta data crestinismului, este insusi capatul imaginii.
Vocatia ei profetica o face ca, inca de la aparitia ei, sa nu fi fost vreodata contemporana cu nici un tip, curent sau perioada de arta care s-au succedat in timp. Nu apartine nici macar Evului Mediu care a proslavit-o inegalabil. Iata de ce orice instanta muzeala o va expune inadecvat. Fiind capatul imaginii, icoana poate raspunde axiologic nu numai de arta actuala, ci de intreg parcursul istoriei imaginii, inclusiv de acelea care o preced sau ii vestesc aparitia. Însa alianta posibila dintre prestigiul icoanei, plasat onorific si referential, si cadrul unei institutii muzeale poate selecta si cantari cu mult mai exact si mai putin riscat cota de creativitate a uneia sau alteia dintre doctrinele estetice. Acest tandem poate intr-adevar sa aleaga corect ce reprezinta cu adevarat valoare in arta curenta, sa descrie ce reprezinta in mod real impas si deschidere in artele vizuale, unde e falsul impas si falsa deschidere.

Versiunea occidentala a muzeului de arta contemporana pivoteaza in jurul originalitatii discursului plastic si, in consecinta, foloseste coerenta drept criteriul central. Doctrina ei muzeala defineste diferenta cantitativ, ca diversitate a posibilitatilor de a depasi unicitatea, formula unica. În perspectiva acestei definiri apusene, unitatea acestor posibilitati care formeaza la un loc diferenta este asigurata de coerenta lor freatica, de principiul ascuns care le leaga. Coerenta muzeului devine model si se instituie astfel factor civilizator determinant. Omologul rasaritean al aceleiasi institutii muzeale apusene defineste aceeasi diferenta – considerata de aceasta data conditie a innoirii – calitativ, ca reprezentand infinitele posibilitati de a fi neuniform ramanand unic.
Pentru realizarea acestui tip paradoxal de diferenta, coerenta se arata a fi neputincioasa. O astfel de diferenta nu poate fi pusa in act decat de spontaneitatea si creativitatea care izvorasc dintr-o sursa originara, alta decat cea cosmica, naturala, a carei energie formativa transcende autoritar vigoarea naturala prin care este afirmata in mod obisnuit diferenta.

Efectul, la nivelul institutiei muzeale pe care incercam sa o proiectam, a acestui mod rasaritean de a concepe si exalta diferenta, este coplesitor: puterea formativa a innoirii nu este difuzata la scara macro a publicului larg folosind coerenta, ci direct, pe cale indexala, prin aratarea unor modele concrete si convingatoare de creativitate si spontaneitate.

Selectia acestor modele, ponderea promotionarii unuia sau altuia, elaborarea definitiei lor estetice vor folosi ca reper potentialul creativ al icoanei. Comparat cu acesta, fiecarui model i se va stabili anvergura muzeala corespunzatoare energiei sale creative. Caracterul exemplar al formei si continutului unei opere de arta – cu care aceasta isi justifica locul in patrimoniul muzeului – inceteaza astfel sa mai fie determinat exclusiv de apartenenta la una sau alta dintre ideologiile estetice in voga, de modul fidel in care forma operei sustine exigentele respectivei doctrine sau exclusiv de modul in care se straduieste sa fie sincrona, sa mimeze celelalte forme europene sau planetare de a produce arta. În orizontul libertatii care caracterizeaza expresia iconica, creativitatea si spontaneitatea se exprima adesea si prin aparente derogari si chiar defazari estetice, care insa nu intarzie pana la urma sa-si descopere, adesea subit, insertia organica in actualitate si in “habitusul formativ” al epocii. Într-un cuvant, dezideologizarea estetica a institutiei muzeale, de care pomeneam mai inainte, este de fapt dezideologizarea creativitatii.
Or, a dezideologiza creativitatea este absolut tot una cu a-i fixa drept criteriu si marca inconfundabila spontaneitatea. Nu numai spontaneitatea de a crea, ci si spontaneitatea de a comenta si administra!

Si inca ceva: fiindca la inceput a fost colectia, MNAC trebuie sa redevina la loc colectie, desigur un altfel de colectie, dar care sa-si afirme de-a lungul actualei institutii muzeale, oricat de savanta si de luxurianta ar fi, arhetipul si dispozitia care au nascut initial actul de a strange la un loc imagini, pornirea simpla si ingenioasa care l-a impins pe omul decompensat spiritual al societatilor ideologice postmedievale sa-si caute echilibrul in mijlocul artei, sa vrea sa traiasca inconjurat de ea. În vitrina culturii universale, MNAC-ul trebuie sa inceteze sa existe printre alte conserve ideologice. Iar primul lucru care ar trebui facut consta in a-i determina pe artisti, pe de o parte sa inceteze sa mai faca arta criticilor si pe de alta sa repuna in drepturi capodopera. O ideologie estetica este incapabila sa produca capodopera, prin simplul fapt ca la originea tainica a acesteia se afla o cu totul alta instanta decat ideologia. Ca si icoana, capodopera nu este numai neideologica, ci esentialmente anti-ideologica. Proximitatea oricarei ideologii estetice o ameninta mortal, o anuleaza, ii impiedica aparitia. Iata de ce si fara a exagera, se poate spune ca actualele versiuni masiv ideologizante ale institutiilor muzeale dedicate stocarii artei contemporane exhiba o ingrijoratoare penurie de capodopere. În pofida stocarilor abundente, sa recunoastem ca astazi am ajuns sa avem de a face in mod bizar cu mari muzee goale! Este si motivul pentru care recomandam altadata, urmand modelul procedurilor muzeale din alte tari, ca MNAC-ul nostru autohton sa fie si el plasat in imediata vecinatate a Muzeului National de Arta al Romaniei, pentru a stimula astfel transferul de valori dinspre capodoperele venerabile ale trecutului inspre patrimoniul recent de opere de arta actuale.

Este o realitate absolut obiectiva faptul ca majoritatea MNAC-urilor din lume expune coerente si, aproape deloc, spontaneitati; adica etaleaza preponderent opere tributare ideologiilor estetice si doar extrem de sporadic capodopere. Or, fara capodopere, cum mai poate fi vorba de patrimoniu, iar fara patrimoniu ce rost ar mai avea insasi institutia muzeala?

Sorin Dumitrescu