Situatia scenei de arta din Romania in anul 2005 este una dezastruoasa. Suntem convinsi ca motivul cel mai important pentru situatia de fata este prezenta mult prea mare a Uniunii Artistilor Plastici in viata artistica din Romania. UAP a fost infiintata In 1950, ca o ” ‘forma noua si superioara de organizare pentru realizarea unitatii de conceptie si de metoda intre artistii de toate generatiile si nationalitatile’, cum citim intr-o publicatie a epocii. UAP devine unica institutie legala si unica institutie legitimata pentru mediul artistic romanesc: ea controleaza intreaga retea a comenzilor si achizitiilor facute de stat, ea detine toate salile de expozitie, ea administreza toate fondurile si mijloacele de productie ale artistilor. ” (Magda Carneci – Artele Plastice in Romania 1945-1989, p. 20). Foarte putine dintre aceste aspecte ale institutiei s-au schimbat pina in prezent, arta contemporana si noile tendinte ale creativitatii fiind aproape inexistente in viziunea UAP. Exista astfel zeci de galerii de arta, care ori au fost transformate in buticuri ori expun, fara nici o coerenta in program sau viziune, un amalgam de artisti, in marea lor majoritatea rupti de realitatile lumii si creatiei contemporane.
Dincolo de galeriile de arta, UAP are o baza tehnica impresionanta – sute de ateliere de creatie in toata tara, unele construite special pentru artisti, asa cum sunt atelierele din Strada Pangratti din Bucuresti, ori ateliere plasate in spatii comerciale, imprastiate prin tot centrul Bucurestiului. La o simpla plimbare pe la atelierele UAP se observa ca un numar insemnat dintre ele sunt fie nefolosite si lasate in paragina, fie transformate in sedii de firme ce nu au nici o legatura cu creatia artistica ori populate de aceiasi artisti boemi si anacronici. Inca de la infiintarea ei in 1950 aceasta uniune a influentat scena de arta dereglind (pana acum) iremediabil piata de arta si sistemele de valori in arta. Nu contestam catusi de putin lucurile pozitive pe care le-a adus uniunea artistilor plastici de-a lungul anilor (cresterea numarului de galerii si de ateliere de creatie). Din pacate distributia atelierelor si programele galeriilor se fac dupa cunoscutele metoge oligarhice comuniste fara sa tina seama de rezultatele artistilor sau de impactul cultural al expozitiilor lor.

Cu siguranta in aceste conditii toata lumea ne-ar putea indica infiintarea unei institutii separate, a tinerilor artisti care sa poata concura liber cu UAP. Nu sunt putini cei care ne-au sugerat aceast lucru. Este dificil insa sa concurezi cu UAP in conditiile in care datorita statutului sau de ONG de utilitate publica ea primeste tratament preferential din partea autoritatilor (Miniesterul Culturii si Cultelor, Consiliile locale etc). Este greu sa credem ca vom beneficia vreodata de baza tehnica pe care o are UAP. Ne este greu sa credem ca vom primi macar un spatiu de desfasurare a activitatii. Mai mult decat atat, UAP primeste din partea subventii din partea statului lucru care in conditiile legislatiei actuale nu se poate intampla cu un alt ONG decat cele de utlitate publica. UAP beneficiaza de “taxa de timbru” de care nici o alta organizatie artistica nu poate beneficia. Intotdeauna cand statul roman vrea sa contacteze comunitatea artistica o face prin UAP. In conditiile in care noi nu suntem membri ai UAP nu ne putem ‘bucura’ de facilitatile uniunii deci UAP nu reprezinta interesele intregii comunitati artistice. Nu este corect ca statul sa trateze si sa aplice un tratament prefential unei institutii care nu reprezinta interesele intregii comunitati artistice.

Cerem autoritatilor (Ministerul Culturii, Consiliile Locale) sa se foloseasca de tratamentul special pe care il au in relatia deosebita cu UAP si sa instituie o metoda de verificare a activitatii UAP. Consideram ca institiile statului au o datorie morala fata de comunitatea artistica din Romania sa incerce sa indrepte lucrurile pe un fagas normal.

Conform site-ului Asociatiei Nationale a Uniunilor de Creatori (http://www.anuc.ro/info.html) din care face si UAP, uniunea se angajeaza sa:
• Apere statutul creatorilor de arta
• Promoveze o autentica recunoastere publica si politica a artistilor profesionisti si rolul lor in transformarea societatii si in integrarea tarii in structurile euroatlantice
• participe la procesul de reforma a cadrului juridic si fiscal in domeniul artelor si culturii
• reprezinte si sustina intereselor artisti profesionisti si a formelor lor asociative pe linga autoritatile centrale si locale – responsabile pentru decizii politice si administrative cu implicatii asupra climatului spiritual, politic, economic si social in care se formeaza, creeaza artistii profesionisti si se constituie imaginea lor publica –, mass-media si alti formatori de opinie, reprezentanti ai societatii civile in Romania
Consideram ca in momentul de fata UAP nu face nici unul din lucrurile enuntate mai sus. UAP nu apara interesele propriilor membri cu atat mai putin cele ale intregii comunitati artistice. In aceasta situatie nu ne simtim deloc incurajati sa devenim membri ai UAP.

Suntem convinsi ca din momentul in care la UAP va avea loc o reforma profunda si i se va acorda prioritate creatiei si atitudinii contemporane scena de arta va deveni mai activa si exodul absolventilor de arte catre agentiile de publicitate va fi contrabalansat de o activitate artistica vibranta si dinamica. Avem incredere ca initiativele private din ultimii ani (galerii de arta private, reviste de arte, portaluri de internet) reusesc deja sa dea un nou suflu vietii artistice din Romania dar suntem convinsi ca o reforma serioasa a UAP nu poate fi decat benefica pentru toata lumea.

http://www.petitiononline.com/uapr/petition-sign.html