ciprian_voicuAlbumul de amintiri fotografiate in alb si negru al parintilor este pretextul artistului Ciprian Voicu de a scotoci, prin intermediul limbajului pictural, culorile absente ale memoriei.
In „muzeul personal“ al lui Ciprian Voicu, alcatuit din lucrari care au ca subiect familia si universul acesta „alb-negru“ al ei, toti cei reprezentati au aceeasi virsta si aceeasi dispozitie. Personal Museum prezinta realist, obiectiv, fara nici o diferentiere, portrete strinse laolalta, vii si morti, figuri de ceara cu liniile fetei si ridurile interpretate ca harti ale sufletului. O colectie de capete care au alcatuit familia artistului. Portrete fara virsta care, desi nu s-au intilnit, au format aceeasi familie.
Cautarea arborelui genealogic si prezentarea lui artistica sint facute din dorinta de identificare personala intr-un trecut-prezent. Personal Museum construieste, deci, intr-un moment prezent, un destin trecut.
Ingroparea in trecut face subiectul comun al picturilor cu fotografia. Fotografiile expuse introduc in spatiul imaginar lumea reala.

Personal Museum se distinge, ca studiu fizionomic (de… „portrete ale familiei artistului la tinerete“), prin descoperirea unui autoportret in trasaturile fiecarui reprezentant al arborelui genealogic. Actionind ca o poveste la persoana intii, chipurile decupate de corp plutesc intr-un peisaj-decor, fara un loc si timp precizate. Platitudinea decorului realizeaza, insa, contrastul in reprezentarea realista a portretelor. Compozitiile statice imprima o nuanta apasatoare, funerara, intr-o atmosfera luministica decadenta.
Care este mecanismul de producere a acestui gen de arta? „…Toti artistii, toti cei care producem arta, sintem niste creatori de utopii posibile. Termenii acestia nu se contrazic decit in dictionare, in realitate – nu. In realitate totul e posibil… In fiecare zi ma trezesc, imi incerc talentul si ma culc din nou. Il incerc si atit. Vad ca nu iese, las balta treaba si ma apuc de altceva. Dar lasa, mai bine ma ridic si ma apuc de lucru, macar astfel nu incurc pe nimeni.“

Refuzul asumat al abstractizarii si cautarea cu orice pret a figurativismului trimit spre o forma de arta disputata intre realism si narativism. Este elementul distinctiv al noii scoli de pictura clujene – Elian, Ana Maria Micu, Catalin Petrisor, Claudiu Candea, Mircea Suciu, Ciprian Voicu –, construita intre aceste doua coordonate invaluite in mitologii personale.
______

Atelier 35, Galeria Eforie, Ciprian Voicu – Personal Museum, 18 martie-1 aprilie 2003

Articol aparut in Observator Cultural Numarul 162 – 1 Aprilie 2003