Expoziția de pictură – IOAN POP PRILOG,

Galeriile Muzeului de Artă din Satu-Mare

Ne aflăm în călătoria în care Ioan Pop Prilog ne-a îmbarcat rădicand catargele navei sale din atelier și întinzând velele pe simezele muzeului, pentru că uriașe sunt pânzele ce ni le așează în fața privirii ca o selecție a unei retrospective de 30 de ani de creație artistică pe meleaguri sătmărene.

Pictorul, născut la Prilog de unde și-a încondeiat și numele de artist este absolvent al Facultății de Litere, sectia Arta Decorativă și Design, specializarea  pictură şi a Şcolii Superioare de Artă și Design Reims din Franța.

Membru UAPR și unul dintre membri fondatori ai Asociației Artistice Buna Vestire din Negrești Oaș .Cu un bogat palmares artistic, cu expoziții personale și de grup, participant la expoziții naționale și internaționale IPP este și un pictor monumental,fiind autorul a numeroase fresce, vitralii sau mozaicuri la biserici sau clădiri publice în țară precum și în Serbia, Statele Unite, Austria sau Franța.

Impresionantă ca volum, șocantă poate în prezentare, expoziția de față este un eveniment de anvergură ce a luat locul evenimentului internațional MICUL PRINȚ, care i-a cedat spațiul muzeului, o casă a profesioniștilor ce își merită cu prisosință numele găzduind astfel de festinuri artistice.

Pictura lui Ion Pop Prilog este gest şi culoare. O culoare a luminii si deopotriva o culoare a umbrelor.O paletă ofertantă de culori calde, solare dar și a griurilor ce  generos acoperă pânzele sale. Echilibrul căutat este mereu provocare și rezultat. Semnele cromatice, dacă vreți, se îmbină într-o efervescență continuă creând și recreând lumi a căror părinte este artistul. Pe câmpurile de culoare, lumină, căldură sau umbră (cu infinit de multe griuri colorate), el aruncă cu un gestualismm ce îl caracterizează ca manieră de lucru, accente, și notează semen grafice de o sensibilitate adâncă. Așa descoperim urmele aripilor de îngeri pe care el îi folosește cu predilecție în discursul său artistic .Aripile sale sunt protectoare, strigăt, zbatere, vis sau binecuvântare. Ele bat deasupra unei rapsodii, se confunda cu o sonată , dansează în sol major, devin fantasme sau explodeaza în spectacole piroforice.

Un alt semn este corpul uman, fragment, crochiu sau studiu, el puncteaza  tablourile sale, ceea ce denota că omul este omnipresent în exprimările sale. Schematică sau studiată,ființa are mesaje ludice sau de o profunzime incitantă. Ioan Pop Prilog ne poartă într-o lume a văzduhului sau a realului provocându-ne imaginația prin a ne lua de mană cu a sa imaginație debordantă. Focul, aerul, lumina,ori terestrul sunt suporturile pe care notează impresii, aruncă strigăte și semnale de alarma. Ele sunt vii, dure, uneori și în culoare și în imagine,dar găsesc de fiecare dată echilibrul în a ne mărturisi arderile sale. El este un vulcan ce clocotește, un risipitor ce spune, ce caută și descoperă, un revoltat și un împăciuitor artist ce are cerul și pămantul în atelierul său. Manifeste, pledoarii, fantasme, zboruri de păsări în flăcări, phoenixuri ce nu sunt altceva decât arderile unui artist ce cu generozitate ne-a invitat la ceas aniversar să îi fim părtași. Acolo unde omul îşi hrănește la cote maxime arderile, unde povestea devine imagine, unde culoarea și desenul se împrietenesc pentru a pune semnatura IPP

                                                                                 6 iunie 2017, Cristina Gloria Oprişa