23 noiembrie – 10 decembrie 2024

Găzduit în Centrul de Proiecte – Parter

Str. Vasile Alecsandri, nr. 1

Organizator Lapsus

Apeiron | Abstract biology este o expoziție a artistului Petrică Ștefan, curatoriată de Alex Boca. Expoziția a fost realizată în cadrul unei Burse de Creație Energie! Lucrările concepute în cadrul proiectului marchează începutul unei noi etape în opera lui Petrică Ștefan. O serie de lucrări folosind tehnici de pictură și desen, la granița dintre studiul microbiologiei și estetică abstractă, vorbește despre fragilitatea și variabilitatea formei în artă. Procesul de explorare a abstractului, bazat până în acest moment pe intuiție și imaginație, este alterat de metode și procedee de documentare științifică a lumii microscopice. Ștefan a prelevat mostre de apă din Râul Mureș, din Canalul Bega, din Lacul Balaton și din Marea Egee pe care le-a folosit pentru a genera fotografii și video-uri cu ajutorul unui microscop digital în makerspace-ul din Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad. A continuat cu o analiză a vieții microscopice din cele 4 ecosisteme pentru a se inspira și pentru a crea imagini care depășesc limitele formelor familiare – fie ale picturilor sale de până acum, fie ale lumii la scară normală. În acest proces, artistul a observat similarități și diferențe între protozoare, microparticule, materie vie sau moartă la microscop, le internalizează trăsăturile, mișcările sau convulsiile într-un vocabular vizual personal și le reintroduce în lucrări, transfigurate.

În cadrul practicii curente de a studia forme și spații inaccesibile percepției umane, Petrică Ștefan se inspiră din conceptul Apeiron. Filosoful presocratic Anaximandru vorbea despre substanța lumii, sau principiul nemărginit, indefinit și infinit, din care totul își are originea și la care totul se întoarce. Înaintea apariției oricărei forme de știință despre natură, Anaximandru propunea ipoteza că universul provine dintr-o substanță nesfârșită și că ea este fundamentul întregii existențe – pe aceasta a numit-o Apeiron, care se mai traduce ca infinit. În noua serie de lucrări acest concept este asociat în mod metaforic cu apa și viața unicelulară prin reprezentări căutate cu fotografie macro, transpuse pe pânză și pe hârtie. Astfel, Petrică Ștefan reprezintă prin pictură abstractă ideea unei realități subiacente, nemărginite, care cuprinde și transcende diversitatea fenomenelor observabile din lume. El creează imagini care depășesc limitele obiectelor familiare, căutând forme abstracte care provoacă percepția prin expresivitatea liniilor, a culorilor și a dimensiunilor pe care le aduce percepției umane și le face accesibile.

Program:

23-28 noiembrie | zilnic | 17:00 – 20:00

Vernisaj |vineri, 22 noiembrie 2024 | 18:00 – 22:00

Ștefan Petrică s-a născut la Reșița, locuiește și lucrează la Timișoara. A studiat secția Pictura la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara. În ultimii 14 ani, a evoluat ca artist după reguli construite printr-o rutină consecventă de muncă, cu o disciplină riguroasă. De la gestual la geometric, de la sintetic la organic, cercetarea lui este bazată pe transformare și experiment plastic în relație cu spațialitatea, materialitatea și cromatica formelor abstracte, pe pânză și hârtie. Ștefan Petrică caută mereu noi modalități de a provoca percepția prin compoziții abstracte, monumentale, fără să se abată de la un fir evolutiv clar.

Stilul său poate fi recunoscut prin câteva elemente: puncte și pete de culoare vibrantă juxtapuse pe linii paralele riguroase și repetitive desenate pe suprafețe mari. Folosește tehnici mixte, acrilic, ulei sau tuș. Artistul explorează cu atenție modalități și tehnici de redare a formelor abstracte, de la studii ale vieții microscopice la linii și compoziții care amintesc de spațiu geometric sau fenomene moleculare. Structurile picturilor sale sunt similare cu procese și principii de biogeneză sau de gândire abstractă transpusă în plan vizual.

Ștefan Petrică este co-fondator al platformei Avantpost în cadrul căreia activează de nouă ani, participând la expoziții în spații alternative din Timișoara și din țară. A colaborat cu Galeria 418 din București, a expus în Rueil Malmaison, în Franța, în anul 2023 cu ocazia aniversării înfrățirii cu orașul Timișoara, a participat la Târgul de artă Artissima din Torino. A expus în Serbia, Austria, Franța, SUA, Germania și Belgia.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.